S-minister avgår efter rattfylla

INRIKES. Statsrådet Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha fastnat i en bilkontroll med 0,2 promille alkohol i blodet. – Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull, säger hon vid en presskonferens på Rosenbad.

aida

Aida Hadzialic berättade på presskonferensen att hon hade varit med en väninna i Köpenhamn och druckit tre glas vin innan hon kört hem mot Malmö, hon trodde då att hon hade förbränt alkoholen. Men på bron blev hon stoppad av polisen och då visade det sig att hon fortfarande hade 0,2 promille i blodet.

Hon pratade med statsminister Stefan Löfven i går och kom då fram till att hon ska avgå.
”Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd” skriver statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande till TT.

Stefan Löfven meddelade också att ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, tillfälligt kommer att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.

Aida Hadzialic, är född 21 januari 1987 i Foča i Jugoslavien, och är en svensk socialdemokratisk politiker som den 3 oktober 2014 utsågs till Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hon avgick den 13 augusti 2016 till följd av att hon åkt fast för rattfylleri.

-Pettersson tycker det är lite överdrivet att avgå för en sådan sak, ingen i regeringen kan ju knappast vara nykter när man tittar på de beslut som fattas och den nuvarande utbildningsministerns, ja, ja…läs HÄR.

Och när vi pratar socialdemokrater så är det Aida gjort en skitsak, Löfven är säkert rasist och straffar henne för att hon är kvinna och invandrare…

I Danmark, där hon startade resan gjorde hon inget olagligt. Där är promillegränsen 0,5. Så jag tycker statsministern har överreagerat, eller också ligger något annat bakom.

För övrigt har damen möjlighet att söka avgångsvederlag med 127000 kronor i månaden under ett år.

45 thoughts on “S-minister avgår efter rattfylla

  1. I denna fråga så tycker jag följande:

    1. Promillegränsen bör vara 0,5 även i Sverige! Som förut!

    2. Det är fel att dessa politiker kan sluta sina jobb själv utan att bli avstängda från sina inkomster (en månad eller så). Det kan inga andra (vad jag vet)!

    3. Märkligt är också att dessa politiker kan supa på jobbet utan åtgärd, det kan inga andra. Vin är också alkohol, trots all propaganda.

    4. Inför blåskontroll i riksdagshuset! Det är betydligt farligare för LANDET med fulla eller påverkade politiker och andra beslutsfattare än fulla bilförare!

  2. Efter min första kommentar kom jag på att jag skulle citerat Jesus då man skulle stena en kvinna. Han sa: ”Den som är utan synd kastar första stenen”. Ingen sten kastades. Är helt övertygad om att Lövfen kört bil med 0.2 promille och dessutom på norrländskt hembränt. Dubbel synd, men förlåtligt. Men oförlåtligt att inte försvara en minister som han själv utsett.

  3. Detta va mkt tråkigt, den enda utav de synliga i ledande ställning som hade mage att utmana med sunt förnuft å haka att ta smällar å samtidigt leverera. I min värld så verkar 0,2 promille vara dimrådå för just att hon får löven å gänget att se bleka ut. Hoppas vi får ta del utav hennes rakhet i något annat mer rakryggat parti. 0,2 promille är ca 2 folköl…

  4. Enligt SVT säger Löfven: rakryggat att avgå. Hade önskat att Löfven varit ”rakryggad” och försvarat henne. Trots allt en ganska oskyldig förseelse.

  5. Helt off topic: Det har inträffat något på ett tåg i Schweiz, en knivbeväpnad ”schweizare” med brandfarlig vätska tände eld samt knivhögg 6-7 personer.

    En schweizare, återstår att se.

  6. Då Hadzialic är bosnisk och muslim, hånas hon nu av andra mer bokstavstroende muslimer i Sverige varav en – enligt uppgift “ungdomsimam” – anmärker på att det hela skulle kunnat undvikas ifall hon vore mindre “integrerad”.

  7. Det är något annat bakom. 0,2 promille hade räckt med en ordentlig ursäkt. Det Löfven, Wallström, Andersson, Fiddeli m.fl har gjort är mycket värre.

  8. En minister som kör själv, och efter ett par glas vin och över den omtalade Öresundsbron… osmart tänkt! Jag bor i en ministertät kommun där Säpo hela tiden hämtar och lämnar ministrar i hemmen.

    Synd att hon avgår – hon är en av få ministrar som talade klarspråk om grupptafsarna tidigt och hon sprider inte floskler som de flesta andra politikerna. Antagligen kommer hon tillbaka efter ett tag som politiker gör när de ertappats med något dumt!

  9. Visst är det märkligt att det i ett land där kunskaperna
    dom sista 20 åren pekat rätt ner i avgrunden, så har man
    en minister som kallas kunskapslyfts minister? När vi inte
    hade en sådan minister låg Sverige i högsta topp i kunskaper?

  10. Det är något lurt med den här petitessen, helt klart en skuggridå för något större.

    • Risken att ”få blåsa” är idag mer än minimal.
      Gissar jag fel om att detta kanske inte är första gången damen är på vägarna ”under influence”?
      Eller hade hon bara en enorm ”otur”?

    • Kan lova att man känner sig mer trött och segare efter att ha jobbat natt än efter ett par glas vin…

  11. Det blev inget direkt ”kunskapslyft” på det där sättet? Om man avgår eller ej beror kanske på vilket politikområde man har ansvar för.

  12. Det är en ung frisk tjej med många bra idéer som lämnar/tvingaslämna
    regeringen ,,hon är välkommen till SD där hon får säga sanningar(obekväma) utan att få skit för det
    Jag rekommenderar Aida att byta parti

  13. Frågan är om en minister avgår frivilligt efter en sådan ”skandal” eller om hon tvingades?

    Frågan är om partiet uppmanade henne att avgå och om inte partiet nu såg sin chans att okontroversiellt sparka en minister som varit ganska obekväm?

    Hadzialic har nämligen fällt yttranden som förmodligen stört regeringen, som…

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22667239.ab

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22564766.ab

    http://www.expressen.se/nyheter/har-poserar-ministern-med-kand-homofob/

    Två muslimer som tvingats avgå från regeringen och en tilltänkt som aldrig hann dit. Det går bra Löfven.

  14. Ska bli intressant att se VEM som efterträder henne. Det ligger nog en ”hund begraven” i denna historia.

  15. 0,2 promille är ju ingenting MEN sitter man i regeringen eller innehar andra höga poster som är skattefinansierade och vill fortsätta med detta skall man ALLTID tänka efter före.

    • Hon har aldrig utgivit sig att vara annat än sekulariserad. Man kan väl säga att hon motsvarar en som inte är frikyrklig eller tom är nästan ateist.

  16. Alla sätt att bli av med 7-klövern är naturligtvis bra men det är naturligtvis extremt överdrivet i detta fall. 0.2 motsvara väl en punschpralin

  17. Löfven vill ha bort Aida som har haft mage att ställa krav på muhammedanerna. Synd eftersom hon med all säkerhet är den som är högst utbildad och intelligent i pajasregeringen.

  18. En rejäl förkylning motsvarar 0,8 promille. Övriga Nordiska länder har 0,5promille. 0,3p. hade varit en bra gräns. Det finns forskning som visar att man kör som bäst och mest avslappnat vid 0,2p. Typiskt svenskt att inte kunna samordna sig med resten av Norden.

  19. Tycker faktiskt det ät lite synd om henne, jag upplever henne som en av de mer intelligenta och sansade ministrar vi har , jämfört exempelvis med Morgan och Margot är hon ju ett stjärna. Detta borde lösts på ett annat sätt.

  20. Hon får nog någon annan plats i något riksdagsutskott, så något straff får hon inte av partiet

  21. Vaaa??? Finns det poliser på bron?

    OnT: Två borta, nu väntar vi bara på Baylan och Shekarabi.

  22. 0.5 räknades bara som rattonykterhet ,,inte allt för länge sedan ,,
    och att lämna sin ministerpost för 0,2 promille är att ta sitt ansvar på ett överdrivet sätt ,,,men det är en sosse som ryker och det är alltid bra ,,ännu
    bättre om det varit en miljömupp ,,miljö mupparna brukar köra omkring med betydligt högre fylle halt än 0,2

  23. Stackars svetsarn som om han inte hade nog med problem. Sen har jag för mig att hon är muslim som ju inte får dricka alkohol. Framgångsrik säger svetsarn hon har väl inte märkts alls förrän nu, men han anser väl att hela hans Kalle Anka är framgångsrik den stackarn.

    • Kalle Anka regering ska det vara. Sen kan man ju tycka att detta är en skitsak jämfört vad andra presterat i detta haveri till regering.

  24. Det bästa för landet hade varit om hela S- regeringen
    hade avgått, ledaren lär ju också vara begiven på sponken
    vilket man kan utröna av många av hans framträdanden?

Kommentera