”Det handlar aldrig om kultur”

INVANDRING. ”Det handlar aldrig om kultur”, säger docent John Östh, docent vid kulurgeografiska institutionen vid Uppsala universitet. Allt började 2009. Det var då som bilbränderna i och omkring Gottsunda blossade upp på allvar. Och efter det ökade antalet uppeldade bilar per år rejält. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, MSB. Efter 2009 mer än fördubblades antalet bränder per år jämfört med åren före.

SVT_bilbränder

– Har man sett effekterna av en brinnande bil, när brandbil och polis kommer till platsen och media börjar rapportera, så reagerar 99 procent negativt. Men en procent tänker “Kolla vad häftigt!” och så kopierar man det här mönstret, säger John Östh.

Han har studerat fenomenet med bilbränder i flera omgångar. Bland annat i studien ”Segregation and urban unrest in Sweden” från 2013. Och hans slutsats är solklar.

– Liknande studier har gjorts sedan 1920-talet och man kommer alltid fram till samma sak. Det handlar om människor som lever i utanförskap, i hög arbetslöshet och som har väldigt lite kontakt med övriga samhället. Det är aldrig kopplat till etnicitet eller kultur, som många ofta hävdar i olika sammanhang, säger John Östh.

Han drar paralleller till 20-talets Chicago, där maffiabossen Al Capone härjade och depressionen slagit hårt mot invånarna. Där skedde liknande upplopp som i 2016 års Uppsala.

Mer på SVT

-Pettersson vill påstås att docenten snackar skit. Visserligen var jag inte med i Chicago på 20-talet men jag tror inte att de kriminella eldade upp grannarnas bilar då. 

Om det hängde på utanförskap och arbetslöshet så finns det mängder med fattiga människor som inte ställer till med jävelskap, men när det grillas bilar i Sverige så är det folk med rötterna i Mellanöstern och Nordafrika som gör det, inte fattiga indier, thailändare eller vietnameser för de skaffar sig jobb, det är heller inte fattiga, arbetslösa svenskar, det är babbar.

Det är tvärtom mot docentens påstående ett ”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet” och det finns en anledning till att PK-etablissemanget inte vill göra några nya undersökningar om det.

-Pettersson har viss förståelse för PK:s försök att dölja och ”glömma” bort rapporten. Det tyder på att de inte har några motargument och ger en förklaring till varför kriminalvården numera är förbjudna att registrera brottslingars etnicitet.

Andelen för våldtäkt registrerade personer visar en överrepresentation i förhållande till svenskar.

Nordafrikaner 23 gånger
Irakier 20 gånger
Iranier 10 gånger
Jordanier, palestinier, syrier 9,5 gånger
Turkar 9 gånger
Bolivianer, peruaner, ecuadorianer 10 gånger
Portugiser och spanjorer 6,5 gånger
Etiopier 7,5 gånger.
Övriga afrikaner 16,5 gånger

Källa: Brå 1996:2 sid 107

 

24 thoughts on “”Det handlar aldrig om kultur”

  1. UTANFÖRSKAP OCH FATTIGDOM LEDER INTE TILL HULIGANISM, I SIG. Det visar kadern av framstående fattiga ensamma personer genom historien. Vetenskapsmän, uppfinnare konstnärer, entreprenörer m fl. Det är faktiskt så, att det är de fattiga originalen, genom världshistorien, som har åstadkommit mest av positiv utveckling av våra samhällen. För utan dessa udda nytänkare, vad vore vi då idag. Jo, som i MENA-länderna ungefär, där våldet är högfrekvent. Därför är huliganism nåt helt annat, som inte har det mista ursprung i ensamhet och utanförskap. Nej detta i sig, är snarare en tillgång för samhället och dess utveckling, än en last.

  2. Okej, apropå Chicago. Inte var det engelsmän, tyskar eller nordbor, som härjade där inte. Nej, de kom från ett visst ställe, eller hur? Så även där, bevisas att John Östh har fel, och bara svamlar. Sen kan man dra vilka slutsatser av det man vill. Men FAKTA ÄR FAKTA.

  3. Har aldrig hört att någon misstänkt bilbrännare skulle vara en svensk hemlös eller fattigpensionär. De borde ju toppa listorna i så fall…

    • Nästan alla bilbränder i Södertälje har skett i områden där invällande ”turkarna”, är uppväxta.
      De är, och har inte varit fattiga.
      Numera bygger deras föräldrar slott i Södertäljes förorter.
      Utanför står ”pitza-BMW med mörka rutor.
      Visserligen har två av historiens största polisutredningar i Sverige gällt ”turkarna” i Södertäljetrakten och många fick fängelse.
      – Men många åker ännu mörka BMW.
      På sin tid fick jag av vår revisor, med bakgrund i skatteväsendet, noggrann beskrivning hur uppbyggnaden av deras rikedom gick till.
      Jag kan bara säga att vi Svenskar ligger i lä vad gäller kreativitet på skatteområdet.
      Finns alltså en bakgrund till att jag inte är en beundrare av invällarna.

  4. Docent och kulturgeograf John Östh säger……

    ”– Det faller också på sin egen orimlighet att en kultur byggd på vandalism och förstörelse inte överlever i längden. Det går inte att bygga ett samhälle där man inte kan lita på någon.”

    Är det inte från sådana samhällen som många av de asylsökande kommer ifrån?

    Eller vad säger du John?

    Lite fakta om docent-titeln…..från Wiki.

    ”Titeln docent är inte längre centralt reglerad inom den högre utbildningen i Sverige. Det är därför i princip upp till varje lärosäte att bestämma utifrån vilka kriterier titeln skall delas ut och om den alls skall delas ut.

    Att vara docent är inte ett yrke utan en vetenskaplig kompetensmarkering. Förr kunde man i Sverige vara anställd som docent. Idag blir man vid statliga lärosäten antagen som ”oavlönad docent”. Om en docent är anställd vid lärosäte är anställningsformen vanligen universitetslektor. Vissa svenska stiftelsehögskolor har dock fortfarande docent kvar som anställningsform.”

    • Bara att hålla med honom!
      Islam är en parasit som hela tiden tar död på värddjuret och måste då hitta nya områden att berika!

      • När värddjuret- eller växten råkar ut för en parasit brukar man göra allt för att bli av med parasiten.
        => Vad gör vi?
        Vi rycker på axlarna och konstaterar att värddjuret kommer att dö!
        På sin höjd klagar vi lite men det stör inte parasiten.

    • Primitiva samhällen, har alltid funnits. För den djuriska instinkten, har varit det första som gäller, innan människan utvecklas till ädlare form. OM HON GÖR DET. Så BASIC kan ju alltid gälla i ett urlågt samhälle. Men är det verkligen ett sånt omänskligt samhälle vi vill ha. För ett sådant samhälle, är under mänsklighet, och allt vad människa är, när hon kan vara den hon till fullo är. Så nog kan undermänskliga samhällen existera alltid. Och görs också. Än idag!

      Civilisation är utvecling av det mänsliga, från den djuriska instinktskulturen. Civilisation bygger på kontrakt, som tyvärr alltför lätt kan söndras av instinktsråheten. Vilket också ses alltför mycket av idag. För civilisationer är bräckliga företeelser, när de möts av brutalitet och och tygellös instinkt. Detta måste bemötas med samma medel. D v s våld. Annars tar det över. Som vi tyvärr ser idag.

      Om 10-20 år kommer vissa att kräva att våldtäkter och mördandet av de som man kallar otrogna, blir lagligt. Om inget görs för att förhindra det. Och det kommer att anses vara fullt normalt att ha den åsikten. Ett förbund kommer t o m att startas för att kämpa för dessa sjuka bizarras rättigheter. Riksförbundet För Otrognamördarnas och Våldtäktsmäns Likaberättigande. RFOVL, förkortat. OCH DETTA FÅR ALDRIG ALDRIG SKE!!!

      • Vem startar föreningen för att stoppa förfallat av vårt samhälle, vår kultur, vår livsform och vårt fosterland?

        Alla muslimer är muslimer!
        Alla muslimer är skyldiga att följa islam- koranen!
        D.v.s. alla muslimer ”har rätt” att döda oss!
        D.v.s. alla muslimer kommer med tiden att döda oss!
        Deras filminspelning när de skar halsen av den Franska
        prästen bevisar vad som pågår!

        Vill vi ha det så?
        Känner du dig trygg?
        Hur länge vågar du gå obeväpnad?
        När och var kommer nästa gruppvåldtäkt att ske?
        Gör vi något?
        Jag är rädd!

  5. ”Mafia” fanns först på Sicilien. (”Ma àfir” är den arabiska ’stam’ som styrde Palermo till 1072.)
    I USA kom ”maffian” i italienska invandrar-områden. I Chicago var Al Capone boss 1925-1931.
    Men nu kan alltså forskarna lära oss att ”det här handlar aldrig om kultur”.
    Eh, vi kan väl hålla med om att någon ”kultur” är det inte fråga om.

  6. ”Docent är en akademisk titel som markerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktorsexamen.

    Titeln docent är inte längre centralt reglerad inom den högre utbildningen i Sverige. Det är därför i princip upp till varje lärosäte att bestämma utifrån vilka kriterier titeln skall delas ut och om den alls skall delas ut.” (Wikipedia)

    ”My primary research interest is oriented towards Spatial Analysis and GIS, software development and quantitative analysis in population and economic geography with special focus on demography and migration, school choice and labour market opportunities, and more recently also the geography of human interaction on the Internet and through mobile phone usage.” (http://www.kultgeog.uu.se/kontakt/personal/John_Osth/)

    En tulipanaros! Karlj*vulen är överallt och ingenstans. En socialistisk hipster skulle jag vilja påstå. Tick tack, såja John, nu har du fått dina femton minuter i rampljuset. Nu kan du pinka och gå och lägga dig.

  7. Kan man inte en gång för alla granska det mångkulturella projektet från grunden? Vilka politiska fördelar ger det? Vem tjänar pengar på det? Gynnar det befolkningen?

    Det kan inte handla om välgörenhet, för i så fall hade man lagt budgeten på internationellt bistånd. Inte 800 000(?) per år på ett flykting”barn”.

    Man hade inte heller drivit igenom det med lögner, propaganda och demokratur.

    Usch för dessa brottslingar – media och politiker.

    • De som tjänar på det, är de likasinnade, som tyvärr styr vårt land av idag. D v s de primitiva i vårt land. KAKA SÖKER MAKA!!!

  8. Det visar sig ständigt att fina titlar tycks innebära kortslutning i hjärnan.

  9. Hur är sådana som denne fjant funtade egentligen, han kallar sig docent, men är precis som dom som kallar sig Expert på både det ena och andra
    inget annat än en feg stackare som till varje pris ska försvara den genomsjuka mångkulturen. Han hade skulle i vart fall redovisa hur många bilbränder som inträffat i Sverige innan 1990 förutom dom naturliga bilbränder, men det håller han käften med, precis som det YNKLIGA MILJÖPARTIET som tydligen inte ännu snappat upp att det brinner flera
    hundra bilar varje år i Sverige, och tonvis med rena gifter släpps rakt ut i luften, men DET HAR INTE MILJÖPARASITERNA EN AAAning om??
    Att dessa bilbränder är utförda av deras skyddslingar är väl den största förklaringen till deras tunghäfta!

  10. Och självklart så startas de flesta oroligheterna i Gottsunda av Kalle, Pelle och Micke där. Något annat är väl inte att vänta från dylika propaganda megafoner. Det känns som att John Östh gick i samma förskole klass som Henrik Arnstad.

    • @ÅMÅL, instämmer. Pettersson är lysande och verifierar med hänvisningar och är därmed trovärdig, vilket amtalet läsare under årens lopp bevisar!!!

Kommentera