6-0 till det arabiska bortalaget vid rättegång om assistansbedrägerier för 4,4 miljoner


INVANDRARBROTT. I veckan föll domarna i en rättegång  gällande assistansbedrägerier. En 53-åring dömdes till fängelse för att under drygt fem år ha fuskat sig till bidrag för personlig assistans trots att han inte var i behov av detta. Ytterligare fem personer dömdes till villkorliga domar och böter för att ha påstått sig arbeta som assistenter åt 53-åringen. Samtliga inblandade i härvan har utomvästlig invandrarbakgrund.

53-åringen körde bil och byggde hus, men låtsades samtidigt vara funktionshindrad och fick miljonersättningar.
Han gjorde utlandsresor ensam trots att han hade rätt till personlig assistans.

Han hade en skada som han överdrev och spelade fysiskt funktionshindrad. Mellan åren 2007 och 2012 lämnade han in 60 räkningar och fick ut totalt närmare 4,4 miljoner kronor.

Hösten 2013 lämnade Försäkringskassan in anmälan till polisen, men utredningen stod still.

Försäkringskassan polisanmälde redan 2013 den nu dömde för misstänkt bidragsbrott. Polis och åklagare ansåg sig dock ha alltför lite information för att det skulle gå att väcka åtal. Utredningen låg på is tills man 2015 fick nya uppgifter, bland annat i form av anonyma tips. Detta ledde till att utredningen återupptogs, och nu har alltså sex personer fått sina domar.

Kristianstads tingsrätt dömde Simon Alveback, född 1962, till tre års fängelse för grovt bidragsbrott och ringa vapenbrott (mål nr. B 553-16). Han dömdes också att återbetala de nästan 4,4 miljoner kronor han på falska grunder tillskansat sig i assistansersättning från Försäkringskassan.

Simon Alveback är en riktig luring, när han invandrade från Libanon hette han Hassan Maleh.

Övriga åtalade i målet dömdes till villkorlig domar och dagsböter för medhjälp till grovt bidragsbrott. De dömdes också att betala skadestånd till Försäkringskassan.

De dömda är:

  • Nezam Aazar, född 1964,
  • Wasim Aazar, född 1970,
  • Jouslin Alkhouri, född 1976,
  • Diana Jouni, född 1972,
  • Fredrik Jouni, född 1990.

I tingsrättsdomen, B 553-16, framgår att Diana Jouni är Simon Alvebacks f.d. fru. Hon uppges ursprungligen komma från Libyen. Vidare framgår att Fredrik Jouni är son till Simon Alveback och Diana Jouni, att Nezam och Wasim Aazar är bröder och vänner till Simon Alveback, samt att Jouslin Alkhouri är gift med en tredje bror till Nezam och Wasim Aazar.

Här står om några andra bortalag


8 responses to “6-0 till det arabiska bortalaget vid rättegång om assistansbedrägerier för 4,4 miljoner

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: