Sverige har ”köpt” in sig i Säkerhetsrådet.

INSÄNDARE. Så har den humanistiska stormakten köpt in sig i FN:s säkerhetsråd med mer än 2/3 majoritet i generalförsamlingen. Det kan tyckas vara ett bevis för Sveriges ställning i världen och stats- och utrikesministrarna myser av förnöjsamhet. Men sanningen är att regeringen mutat sig in i säkerhetsrådet på ett omoraliskt och burdust sätt. Hela den så kallade kampanjen har kostat, vad UD uppger, drygt 20 miljoner kronor och säkerligen mer av oredovisade medel.

Eftersom varje stat på jorden har en röst i generalförsamlingen, oavsett hur stora de är ytmässigt eller befolkningsmässigt, har regeringen koncentrerat sig på de minsta staterna, de med ca 100 000 invånare eller mindre.  Flera av de små önationerna i Stilla Havet har bjudits in till Sverige under täckmantel av en klimatkonferens. De har flugits hit i biznissklass, bott på lyxhotell, ätit gott och fått presenter av regeringen, dvs skattebetalarna. Medel för detta har tagits av biståndsbudgeten. Vidare har byråkrater som Margot Wallström och kabinettssekreteraren Söder, en broiler ur den politiska adeln, rest till diktaturstater som Zimbabwe eller små öriken i Karibien som St Vincent.

Med många stater har man kohandlat, de stöder oss i säkerhetsrådet och vi stöder dem med t ex utnämningar i diverse FN-organ. Vilka uppgörelser regeringen har gjort med flera länder i den så kallade u-världen lär vi få se vid kommande omröstningar.

Hade UD varit ett företag hade det blivit åtalat för givande av muta, som Telia och Ericsson nu riskerar att bli. Men att en åklagare skulle inleda en förundersökning av regeringens handlande i detta fall lär inte ske.

Vi behöver ett FN, men inte det FN vi har (och inte det EU vi har heller för den delen). FN är föråldrat, skapat under andra världskriget då jorden såg annorlunda ut.  I säkerhetsrådet finns det fem permanenta medlemmar med vetomakt, USA, UK, Frankrike, Ryssland och Kina, och fyra av dessa består av ”vita” nationer, trots att vi vita kanske bara utgör 20 % av jordens befolkning.  Ingenting kan ske i säkerhetsrådet om inte de fem permanenta medlemmarna är eniga, så vad kan lilla Sverige förmås göra?

FN:s tjänstemän sitter med synnerligen höga löner och ser helst om sitt eget byråkratiska hus. Vår egen Britt Marie Ahlenius har riktat svidande kritik mot FN och dess generalsekreterare.  Istället för att lägga allt krut på att få en plats i säkerhetsrådet borde regeringen ägna sig åt EU:s problem och framförallt åt våra egna problem hemma i Sverige. Men det är kanske för jobbigt och tradigt, bättre att ägna sig åt nostalgi från Palmeåren och låta Sverige långsamt förfalla.

Lars Hässler

12 thoughts on “Sverige har ”köpt” in sig i Säkerhetsrådet.

  1. ROTUM det är det som får hjulen att sno! Utan ROTUM ingen ruljans alls!

    Förlåt, ROTUM ska självklart vara MUTOR och ingenting annat!

    Det blir inga affärer utan korruption, varenda politiker och tjänsteman har sitt pris, precis som övriga medborgare! Det är värdet på tjänsten eller varan som avgör storleken på mutorna!

    Ni vet alla dessa förbannade uppförande koder och regelverk kring mutor och korruption, de gäller bara marginaliserade arbetare och tjänstemän med lägre rang i hierarkin!

    Jo det är klart en marginaliserad arbetare eller tjänsteman med lägre rang får självklart ta emot en ””gåva med ett värde understigande 500 SEK.”” Det är ju helt enligt reglerna för gåvor från arbetsgivare till marginaliserade arbetare och tjänstemän med lägre rang i hierarkin! Självklart gäller reglerna även gåva från leverantör till inköpare eller annan kontaktperson hos köparen!

    Tror inte att den offentliga sektorn och näringslivet skiljer sig speciellt mycket från varandra i det här avseendet!

    Det går väl att uttrycka girigheten på följande sätt ””mycket vill ha mer och helvetet blir aldrig fullt!

    • Ni som ger tummen ner, borde självklart ger Er version av Sveriges köp av en plats i Säkerhetsrådet!

      Undrar självklart hur Ni definierar mutor och korruption?

  2. FN är , som alla internationella organisationer, korrumperade i grunden. FN är heller inget demokratiskt projekt utan ett elitistisk projekt så varför ska man vara förvånad att det är mutor som ger position.

  3. Nu kommer alla kvinnor i hela världen få det fina skyddsarmbandet som tryggar deras säkerhet mot våldtäkt, utom pursvenska flickor o kvinnor förstås, grattis PK

  4. Vi får se att Väggströms och regeringens angrepp på Israel kommer att bli hätska och än mer propagandistiska när alla köpta röster cashar in sina marker.

  5. Vad händer om någon av de mutade inte förblir nöjda och hotar att avslöja taskspeleriet kring säkerhetsrådskampanjen? Något i den stilen är ju i nuläget inte helt uteslutet.

  6. Hånfullheten från andra länder kommer att öka, att mutkolvarna
    i vår värdelösa regering och köpt röster från alla blåbärsnationer
    imponerar inte på någon , men föraktet för Sverige ökar, för det
    är inte det första område som Sverige sticker ut på!

  7. Man önskar att Margot Wallströms karriär skall var över snart men hon läxar väl upp hela världen med Svensk självgodhet.

Kommentera