EU-advokat: inte fel stoppa huvudduk

ISLAM. Ett företag kan ha rätt att förbjuda en anställd att bära en muslimsk huvudduk, om man samtidigt förbjuder alla andra religiösa symboler. Det anser EU:s generaladvokat i sitt förslag till utslag i ett fall där en kvinna i Belgien krävt skadestånd på grund av arbetsgivarens förbud.


Kvinnan arbetade som receptionist hos ett bolag som hyr ut vakt- och receptionisttjänster, men blev uppsagd efter att ha insisterat på att få bära huvudduk. Företaget försvarade sig dock med att man har en allmän regel mot religiösa och politiska symboler.

Generaladvokaten anser att försvaret håller och konstaterar att det går att kräva ”viss återhållsamhet” vad gäller klädsel av religiösa skäl. Det slutliga utslaget från EU-domstolen väntas senare i år. Kvinnan har tidigare fått nej till skadestånd i såväl första som andra instans i Belgien.

DR.dk

-Pettersson noterar att kvinnan, Samira Achbita, hade jobbat i flera år när hon beslutade att börja bära huvudduk på arbetstid och fick sparken. Det nämner dock inte TT i sin nyhetsnotis.

14 thoughts on “EU-advokat: inte fel stoppa huvudduk

  1. kan ju hoppas att detta blir ett s.k. Pilotfall för hela
    Europa…borde förbjudas helt, möjligen kan de ju få klä
    ut sig till SPÖKEN till Halloween…tänk om vi alla skulle
    klä oss ”året om” i Tomte-munderingar, samma pryl på
    ett ungefär (skulle iof passa 87:ans tomtar förträffligt)

  2. arbetsgivaren ska ha samma rätt att neka slöja som dom har att neka kepsar, mössor och andra huvudbonader

    vill hon jobba med slöja på finns det massvis med länder att välja på

    solklart fall av att ha som mål att få extra cash från affärsägaren utan att jobba

    • Ingår det i klädseln så är det väl inget problem.
      Slöja ingår inte i arbetsklädseln i västvärlden.

  3. Intressant om EU domstolen ger signal om att alla religiösa kläder skall förbjudas om företaget så önskar. Nu anser jag islam är en politisk rörelse,
    så därför borde det vara självklart med förbud.

  4. Hon såg väl sin chans till uppmärksamhet och skadestånd. Danskarna tål mycket men inte vad som helst. Hon måste förlora!!!

  5. Det här är ju löjligt! Här kommer den ene efter den andra av våra ”flyktingar” med det ena religiösa kravet efter det andra, alla vet dom att det kan innebära storkovan utan att arbeta! Det är nu dags att sätta ner foten och kräva något tillbaka efter de stora utgifter europa och Sverige haft och har för att tillgodose dessa människors (ekonomiska)? trygghet. Så djävla naiva är väl ändå inte ”politikerna”?…

  6. Muslimsk huvudduk kan användas i MUSLIMSKA DIKTATURER och inte i ett EU land, kvinnan bör skickas ut från Belgien tillbaka till öknen.
    ARBETSGIVAREN bestämmer vilka kläder en arbetstagare ska ha under arbetstid och det gäller även vad den anställde behagar sätta på huvudet men muslimer verkar inte ha annat än sågspån mellan öronen så förstår inte självklarheter.
    I en reception vill man inte se dessa individer, det är företagets ansikte utåt! För jävligt att en sådan här typ kräver ”skadestånd” – DET ÄR FÖRETAGET SOM SKA HA SKADESTÅND!

    • Hoppas att häxan får betala rättegångskostanerna också.
      Vi måste sätta stopp någonstans.
      Bäst är att förbjuda alla våldssekter och utvisa medlemmarna.
      Islam är då givet. Koranen är det fullständiga beviset mot dem.

      • Det är löjligt vilken respekt som möter dessa idioter som lever enligt en totalitär våldsideologi från satan själv, ideologin är c:a 1400 år gammal och innehåller bara jävelskap för omgivningen….Tänk om vi återupptog asatron, det skulle vara ungefär samma sak….
        Egentligen är ”religion” idioti eftersom de kristna påstår att jorden är 6000 år gammal….! Hahahahaha….och enligt dessa muslimer går solen i en bana runt jorden, helt idiotiskt men de är livsfarliga.
        Kristendomen och judendomen har ändå några positiva inslag som ETIK, MORAL, HÄNSYN, RESPEKT FÖR MEDMÄNNISKOR….!
        Islam är bara jävelskap och den kommer direkt från Satan….!

Kommentera