TV4 fälls för osaklighet om ”flyktingar”

INVANDRING. TV4 fälls av Granskningsnämnden för att de utan belägg påstått att afghaner tvingas fly från Iran där de är en etnisk minoritet. 

TV4 gav i sitt inslag tv-tittarna intryck av att afghaner tvingas fly till Sverige eftersom Irans regering annars kan komma att sända dem till Syrien för att slåss mot Assadregimen. Inslaget sändes den 10 november 2015.

I verkligheten är Bashar al Assads regim nära allierad med Iran och det är därför uppenbart att TV4:s reportage inte hade fog för sig. TV4 fälls därför för inslaget.

”Kravet på saklighet innebär främst att uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta och att framställningen inte får vara vilseledande”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut och fortsätter:

”Granskningsnämnden anser att TV4, genom det material som programföretaget presenterat i ärendet, inte visat grund för påståendet att unga pojkar från Afghanistan rekryteras av Iran för att kriga i Syrien mot president Bashar al Assad, det vill säga mot regimen. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.”

TV4 fällda

Medias_rapportering

 

8 thoughts on “TV4 fälls för osaklighet om ”flyktingar”

  1. SVT borde ju fällas dagligen. Dom bryter mot public Service avtalet i stort sett dagligen. Granskningsnämnden är en hoper pajasar som friar i stirt sett allt så det är ingen ide att anmäla.

  2. Nu blev det riktigt, riktigt missriktat! Afghaner som flyr från Iran borde väl i så fall åka hem till Afghanistan! Det vore väl det mest naturliga? Varför flyttar afghaner överhuvudtaget till Iran, där de självklart är fullt medvetna om att de utgör en minoritet och skulle ”kunna” på samma sätt som vilken ungdom som helst tas ut till militärtjänstgöring precis som i vilket annat land som helst?

    Den som på minsta lilla sätt åberopar militärtjänstgöring som flyktingskäl vare sig det är i Iran eller något annat land, återsänds omgående med vändande transport!

    PK patraskfeministerna måste förstå att nu är Sverige överbefolkat i förhållande till svensk ekonomi och välfärd! Det här är lika lätt att förstå som du förstår att planera antalet familjemedlemmar i ditt hushåll! Ingen normalt funtad individ skaffar fler barn eller inneboende än vad hushållsekonomin tillåter! Kan inte var så förbannat svårt att förstå ens för PK patraskfeminister!

    Inte en asylturist med diffusa flyktingskäl får släppas in i landet! Sverige är egentligen fullständigt bankrutt, trots att Stefan Löfvens regering hävdar motsatsen! Det lånas hejvillt dagligen och stundligen för att betala räkningen för asylturisterna!

    Stefan Löfven ombilda inte din regering! Avgå och utlys nyval istället! Det är din chans att kliva av!

  3. TV 4 borde inte haft sändningstillstånd efter som dem inte sänder regionala program som det står i avtalet. 1 min. om dagen sänder dem lokalt väder. Även får dem inte sända så mycket reklam. Högst 20 min/timme vilket dem då motiverar med att det är även reklam för deras egna kommande program.
    Bonnier äger. Monopol på media i Sverige. I varje fall skitmedia.

Kommentera