Andelen fattigpensionärer växer

Fler än 10 procent av Sveriges pensionärer lever med mycket knappa resurser och de förväntas bli fler framöver.

Pensionsmyndigheten har lämnat in en rapport till regeringen där man beskriver att diverse regler måste ändras för att inte situationen för Sveriges pensionärer ska förvärras.

Gränsen för låg ekonomisk standard ligger idag på 11 800 kronor i månaden. 12 procent av Sveriges pensionärer lever under den, de flesta kvinnor.

En av dem, 83-åriga Maili, har idag en pension på 8 400 kronor i månaden, varav bara hyran tar det mesta. Många år som hemmafru har försatt henne i den här situationen och så här säger hon till SVT:

”Det har hänt att jag lånat pengar av mina barn för att gå till läkaren eller tandläkaren.”

Vad Maili och allt för många pensionärer inte vet är att asylsökande och tiggare från Rumänien får vård och tandvård för bara 50 kronor. Medias självutnämnde expert på ekonomi har ju förklarat att det går bra för Sverige och att vi inte ska klaga. Själv bor han i en miljonlägenhet i fina kvarter och har miljoner på bankkontot. Kanske han kan bjuda Maili på en Quattro Staggione och en Fanta varje månad?

Sanningen utanför Henrik Schyfferts bostadskvarter är dock något helt annan. Det går inte så bra för Sverige, välfärdsnationen Sverige, som många vill göra gällande. Värre kommer det dessutom att bli om man ska tro de verkliga experterna.

Johan Westerholm på Ledarsidorna tog upp detta med pensioner i mitten av mars och tyvärr lär 83-åriga Maili få sällskap av många många fler framöver. Vad var det han sa, den där tunnhårige moderaten? Vi kommer inte ha råd med annat än asylinvandring under många år.

SVT

17 thoughts on “Andelen fattigpensionärer växer

  1. Om man bestämde att alla pensionärer i ett avseende får samma fördelar som zigenarna; sjukvård och medicin plus tandvård för 50 kr skulle det hjälpa en del.

  2. Bra skrivet , Stefan K.

    Detta med våra fattigpensionärers situation, är en oerhörd skam för landet Sverige.

    Speciellt när man vet hur det finns pengar och dessutom ”oändliga resurser”, till att täcka upp en totalt misslyckad och havererad migrationspolitik, som då har förts av de två senaste regeringarna.

    Fy tusan….. vad jag skäms över vår så kallade ”arbetarregering”. För att inte nämna den ”S-tollen” som leder hela eländet.

    Var i första maj tågen, lovades det något för dessa arma fattigpensionärer?

    Vad säger ni arbetarföreträdare inom socialdemokratin, som är så solidariska?

  3. Tur att det bara gäller pursvenskar, för hade vår nya adel haft det lika djävligt hade Regeringen, 7-klövern, Arnstad, Mona, Gudrun, AFA, EXPO o Dan ordnat fackeltåg mot SD och för helt gratis omsorg, hyra, vård tandvård för dom som flytt för sina liv till paradiset i Sverige. Grattis PK

  4. Tyvärr så är det så att ju mer pengar regeringen stoppar i halsen på de rika invandrarna ju mindre blir det till fattigpensionärerna eftersom det är dom som skall betala mångmiljard kalaset

  5. Det lär inte bli bättre med tanke på att ”vi” aktivt importerar arbetslösa och pensionärer och att fyrtiotalarna la beslag på ATP:n. Enda chansen för en vanlig medborgare att få en pension att överleva på är att bli politiker.

    • Det var väl Sossarna med Göran Persson i spetsen som tillsammans med de övriga partierna dränerade pensionsfonderna på flera hundra miljarder.
      Innan detta hände, innan omläggningen till nuvarande pensionssystemet, så beviljade man massor av förtidspensioner till folk som inte hade jobbat in pengar i systemet. Till skillnad från svenskarna som skulle förnya sjukpensionerna varje år så blev det livstids försörjning i det gamla hemlandet och ibland till och med fortsatt försörjning efter döden. Svenskarnas pensioner användes också vårdslöst under 60-talet när sossarna skulle bygga bort bostadsbristen.
      Förutom att ATP var en dålig pensionslösning så gjorde ju inte svenska politiker saken bättre genom att vansköta ett bräckligt system.

      Det var våra politiker som stal ur pensionsfonderna och inte 40-talisterna. Möjligen så fanns det några 40-talister bland politikerna.

      • Bosse:
        Bra du försvarar oss 40-talister.Inte fan har jag blivit mätt av det tvångssparandet,som ATP var.Tvärtom fick jag och mina dåtida unga,taga dyra banklån för att sätta bo.Att sedan socialisterna stal de insamlade 258 miljarder,i samband med bankkrisen i början på 90-talet gör ju inte det hela bättre..
        F.ö. glöm nu inte att ni yngre generationer, (och era barn/barnbarn) kommer att utsättas för samma bedrägeri,när dessa tvingas betala tillbaka alla de miljardlån de exotiska
        s.k. ”flyktingarna” kostar.

  6. Före eller efter skatt? Jag vet flera som får ut runt 7000:-
    Snacka om att få ångest. Våra pensionärer var ofta hårt arbetande människor som var vana att klara sig själva. Detta är tacken! Framförallt tacken till kvinnorna som varit hemma och tagit hand om barnen istället för att ”belasta” samhället med dagis/förskola. Det fick de inget för, förutom barnens enorma tacksamhet förstås. Fy sjutton och våra migranter behöver inte ens be om något, de får ändå det de behöver och lite till. Vad har de tillfört i vår ekonomi? Omvänt vore på sin plats. Minimum till migranter och lite till åt våra pensionärer.

      • vågade inte skriva det för jag trodde det var ett skämt men frun i denna familj hade samma summa 5.200:-

  7. Svenska pensionärer borde få samma ÄFS(=äldreförsörjningsstöd) som invandrade äldre + alla andra förmåner som dessa har som tandvård t.ex. Det här är en skam för Sverige!

    • Skam brukar Löfven använda för att försöka få folk att följa hans prioriteringar.

      Men det som händer med våra vänner pensionärerna är skam på riktigt. Det är fasansfullt.

Kommentera