Äldre nekas plats på boende trots beslut

ÄLDREVÅRD. Mellan 2013 och 2015 har antalet icke verkställda beslut när det gäller permanent boende för äldre ökat med 42 procent, enligt siffror ifrån Inspektionen från vård och omsorg, IVO. Myndigheten misstänker också att kommunerna på olika sätt försöker undvika att hamna i statistiken.

Anna-Karin Nyqvist, nationell talesperson i äldrefrågor vid Inspektionen för vård och omsorg, tycker att utvecklingen är problematisk. – Det är allvarligt att äldre personer som har ett behov av särskilt boende, inte får boendet tillgodosett. De kan handla om att man inte känner sig trygg hemma. Särskilt allvarligt blir det med demenssjuka som kan gå ut på natten eller sätta på en platta.

Svenska kommuner är skyldiga att rapportera ej verkställda beslut om särskilt boende till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, efter tre månader, och riskerar att få betala en särskild avgift efter sex.

 

Inspektionen för vård och omsorg misstänker också att det finns kommuner som försöker undvika att hamna i statistiken genom att t ex. övertala äldre att ta emot mer hemtjänst, istället för att ansöka om plats på särskilt boende.

Det innebär att det i praktiken inte heller finns något beslut att överklaga.

Därför inleder myndigheten nu en granskning av rättssäkerheten i biståndsbedömningen i vissa kommuner, säger Anna-Karin Nyqvist nationell talesperson i äldrefrågor. – Man har ju alltid rätt att få sin sak prövad, och känner man sig otrygg så har man rätt att ansöka om särskilt boende. Annars blir den äldre rättslös och det ser vi allvarligt på, säger Anna-Karin Nyqvist.

-Pettersson tycker det är självklart. Man kan inte lägga ner ur många äldreboenden som helst och göra om dem till HVB-hem för unga ljugande desertörer utan att det märks.

Det är väl bara för gamlingarna att söka asyl som skäggebarn eller konvertera till islam så de får media på sin sida…

Sveriges Radio 

5 thoughts on “Äldre nekas plats på boende trots beslut

  1. Här i Absurdistan är det mycket bättre att satsa på att bygga gratisbostäder åt invandrare än att hjälpa de som har betalat skatt här i hela sitt liv till någon form av hjälp på ålderns höst.
    Etniska Svenskar är lika mycket värda i Sverige som en kansertumör i hjärnan.

  2. Många lägenheter och hus som skulle frigöras om gamla fick komma in på äldrevård.

Kommentera