Afghaner återvänder till Afghanistan

INVANDRING. Asylsökande afghaner vill återvända till Afghanistan. På knappt tre månader har 294 personer återtagit sin asylansökan. Det är mer än det dubbla jämfört med hela fjolårets antal återvändande. 

– Det kommer minst 20 personer om dagen. Vissa dagar är det till och med upp till 30 personer som ansöker om att få giltiga id-handlingar och återvända tillbaka till Afghanistan, säger Hamid Hami.

Enligt siffror från Migrationsverket har hittills i år 294 personer från Afghanistan tagit tillbaka sin ansökan om asyl, varav 48 är ensamkommande barn. Under hela 2015 var det 117 personer.

En av dem som vill återvända är Azizullah Ahmadi. Han är 18 år och kom till Sverige för 6 månader sen, men vill nu återvända till familjen och livet i Afghanistan.

– Jag är här på ambassaden i dag för att jag vill återvända till Afghanistan, säger Azizullah Ahmadi.

Migrationsverket tror att anledningen till att Azizullah Ahmadi och så många andra vill åka tillbaka till Afghanistan kan vara att förväntningarna om det där bättre livet i Europa inte förverkligades när de väl kom fram. Långa väntetider, inga garantier på att få stanna och tillfälliga boenden.

Det är en bild som Azizullah Ahmadi också delar, men han säger också att kontrasten från det afghanska samhället är för stor.

– Det var lättare i Afghanistan. Jag känner mig inte hemma här i Sverige, säger Azizullah Ahmadi.

Mohammad Anwari, som också ska återvända till Afghanistan, efter 5 månader i Sverige, säger att nu i efterhand – var det inte värt det.

– De förväntningar jag hade, de faror jag utsatt mig för på vägen och de pengar jag spenderade, det var tillslut inte värt det, säger Mohammad Anwari.

-Pettersson undrar: Var det inte du som sa att de flydde för sina liv Stefan?

Tyvärr är 20-30 om dagen alldeles för få…

Afghanistans president, vi vill att de unga männen stannar i vårt land

6 thoughts on “Afghaner återvänder till Afghanistan

  1. Ja det är ungefär som när en mås släpper sig,på mitt gamla åk ! Det inträffar ibland,men är trots allt sällsynt ! Denna PK-nyhet är inget annat än PK-bladder, för att visa hur mänskliga dessa parasiter är.För en tid sedan läste jag liknande siffror i tysk tidning.Tror att det var 283 personer som påstods frivilligt återvände hem.Detta i jämförelse med de 1,2 miljoner som invaderade landet under 2015 !

  2. Hoppas att det som Anwari drabbats av är smittsamt. När fler förstår att familjer inte kan komma efter per automatik så hoppas jag att fler återvänder. Som sagt – de har ju inte flytt för sina liv, de vill bara ha ett bättre liv och det räknas inte som asylberättigat. Tänk om myndigheten kunde snabba på lite så att fler åker / skickas hem.

    • Det räcker inte. Sverige behöver aktivt massåterföra betydligt fler än 294/kvartal. Omvandla flertalet put på felaktiga grunder till tut och sen till ut.

  3. Skulle dock våga gissa att gömda terrorister inte är bland de lyckliga återvändarna.

  4. Fortsätt med det, det är säkert större chans att lyckas
    i Afghanistan än att leva ett bidragsberoende liv i
    Sverige, människan mår bättre om hon får göra
    en insats för sitt levebröd.
    Även Somalier borde tänka i samma banor!

Kommentera