Kommun har ledsnat – slänger ut de vuxna ”barnen”

INVANDRING. Är en ”känsla” tillräckligt skäl för att ett barn skall förlora sin status som ensamkommande flyktingbarn? Det anser Sollefteå kommun. Kommunen är först i landet med att sparka ut tre flyktingbarn från ett boende med motiveringen att de är för gamla. Beslutet grundar sig på en ”känsla” och en ”upplevelse” att de är äldre än 18 år.
Enligt kommunen har beslutet fattats efter att man rådfrågat Migrationsverkets personal i Kramfors. Åldersbedömningen av de tre barnen har dock överklagats till Förvaltningsrätten och utslaget kan bli prejudicerande för liknande fall i landet. För de tre flyktingbarnen är dock skadan redan skedd. De blev fråntagna sin gode man och förlorade rätten till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen i samma ögonblick som de ansågs vara äldre än 18. De får numera klara sig helt själva.

– Kommunens agerande är rättsosäkert. Socialstyrelsen rekommenderar en medicinsk åldersprövning om det finns tveksamheter kring ett barns ålder. Det har inte gjorts i det här fallet, säger Susanne Söderström som är ombud för en av de berörda pojkarna.

Enligt Sollefteå kommun är de tre fallen solklara. De är äldre än 18 hävdar kommunen.
– Och då pratar vi inte om något enstaka år hit eller dit. Vi hävdar att det rör sig om vuxna som inte hör hemma på flyktingboenden för ensamkommande barn, säger Majed Safaee, Sollefteå kommun. Vår mottagningsverksamhet måste fungera och det gör det inte med vuxna boende bland barn.

-Pettersson tycker Sollefteå kommun agerar rakryggat och undrar hur opartiska SVT kan skriva ”För de tre flyktingbarnen är dock skadan redan skedd” samtidigt som hatmedia påstår att de inte mörkar något om invandringen. Jag anser att det behövs inga ålderstester av det enkla skälet att barn inte tar sig över halva jorden ensamma…

Löfven facebook Löfven med barn

Bilden nedan fanns på Ensamkommandes Förbunds Facebooksida men plockades bort när den började spridas på alternativa nyhetssidor. Den visar en busslast små söta barn på väg till Liseberg för att roa sig, några visserligen tunnhåriga, andra gör ”pistol mot tinningen” men det är stackars ensamma flyktingbarn. 

Barn på utflykt till Liseberg
Barn på utflykt till Liseberg

 

 

27 thoughts on “Kommun har ledsnat – slänger ut de vuxna ”barnen”

  1. Hej,

    Eftersom jag nämns i inlägget och var involverad i frågan så ett par sakupplysningar bara.

    Trots SVTs vinkling så var det aldrig tal om ”känsla” eller ”upplevelse”. Utan det var efter att personalen som jobbar på boenden tillsammans med socialtjänsten, många med lång erfarenhet hade gjort en samlad bedömning och var helt överens om att personen inte kunde vara under 18 år. Och bedömningarna handlade aldrig om någon var 17 eller 19 utan klart och tydligt över 18 års gränsen.

    Kommunen sparkade heller aldrig ut någon. Utan det var ett samarbete vi hade med Migrationsverket och personer där vi hade avslutat insatser för inom ramen för Socialtjänsten skulle återgå till Migrationsverkets omsorg. Vilket så också skedde i det här fallet.

    Fallen är fortfarande inte avgjorda utan ligger hos kammarrätten. Mer om det här, http://www.solleftea.se/kommunpolitik/nyheter/arkiv/sollefteakommunoverklagar.5.36fe36b5153f23700e611eb.html

    För tydlighetens skull. Vi har en hel del barn och ungdomar som de facto är yngre än 18 år i våra boenden. Det mesta fungerar väldigt bra och de är som barn och tonåringar är som mest.

  2. Oh, så synd om alla ” barnen” . Tänk om alla våra gamlingar fick samma tillgångar. De som har betalat skatter i hela sitt liv, för att få bra äldrevård på gamla dar. Hur mycket har ”barnen” bidragit med.

  3. Vem som helst kan se att dem 6 pågarna är absolut inte barn, minst 17 år gamla, lite väl maskulint byggda och sen då längden på dem med

  4. Are the Swedish total idiots? Anybody can say anything if they are muslim and the Swedish morons DECIDE they believe anything. No human beings are that stupid inherently, it is a political decision to be stupid.Sweden is soon becoming an islamic nightmare like every other islamic country in the world. Not see, not hear, not speak. Sweden is a red fascist society ruled by crazy dogmatism like North Korea and they choose to import a fascist ideology. Good luck Sweden.

    • Sverige är ett EU land. Det innebär att våra fina nyanlända fritt kan resa inom EU. En medborgare i Sverige är också en EU-medborgare.
      Sverige är förlorat och våra Nordiska grannar bör bäva. Kalifatet kommer att växa och Ni står på tur. Det är dags att våra nordiska grannar inser att Sverige är ett fiende land.
      Sverige är troligtvis det europeiska land som ryker först då vi saknar ett försvar både mot yttre och inre fiender. Dock listan på länder som står inför oöverskådliga problem är lång Italien, Frankrike, Belgien, Tyskland, Grekland ……..
      När det brakar så kommer marken att skälva.

      • Don’t forget Holland. They are so far down the slope that even sharp nails can hold them from going over the edge anymore. Geert Wilders is being persecuted the same say the Soviet Union persecuted dissidents. Shameful and a death game for Holland. The real Germans are tought and they might take the fight on when the civil war starts. When muslims are in the range of 10-20% it has happened in every other country.

  5. Vi vill ha BILD på dessa 3 ”horungar”

    hade staten gjort ett test på dom innan de skickat iväg dom till en kommun så hade detta inte hänt.
    Inför ålderstester.

    Ser ni problemet.
    Inför kommunerna egna tester då jävlar börjar det hända grejer.

    Vi får se om Löfven släpper kuken och börjar göra något.

    Han står bara och mumlar om ”vi ska förhindra terrorn”, ja och hur då, med vilka resurser, poliser och styrka?

  6. .. ”de vill bli progarmmerare och CEO:s.”.
    De vet EXAKT vad de skall säga!
    Bli ”Programmerare” med IQ85 i snitt???

  7. Är stolt att vara Sollefteå bo, det nämnda HBV hemmet är våra närmsta grannar bara ett stenkast från vårat hus. Man får inte jobba med barn utan att visa sitt belastnings register, men tydligen går det bra att som vuxen bo med barn utan att kunna bevisa sin identitet ?

  8. Ser” vuxna” barn från fönstret på jobbet varje dag. De går aldrig till skolan och slänger ut skräp från deras fönster.
    Och dessa människor kallas för studiemotiverade.

    • Absolut! 10-15 år försent bara, men det kanske är en början på något större….

  9. stefan l(R)öfven visar här hur hög hans IQ är, en sak är säker och det är att han har lägre IQ än de som kommer från Zomlia med IQ på under 60. Sverige liknar Robert Mugabes land mer o mer. sju klövern vill ha ett krig i Sverige och i Europa för att få fart på ekonomin…. Jag anser man måste införa dödsstraff för Landsförrädare och för de som förskingrat vår välfärd. Typ samma som med Ceausesco.

    • Bra kommentar Bertil! Är i Thailand men nu börjar det bli för varmt här, det skulle vara skönt med svalkan hemma MEN all denna SKIT gör att det är lättare att stå ut med värmen….
      Det är synd om Sveriges befolkning, de verkar inte förstå sitt eget bästa, lever trista liv instängda i sina lägenheter där de sover tills nästa arbetsdag….-TACKEN de får för sitt slit är att vara en HUMANITÄR STORMAKT till priset av gigantiska skatter…..! ENORMT trist land, men vår och sommar vill man helst vara där, får se framöver….
      SVERIGE ÄR SLUT!

      • Ricke varför vill du vara här hemma? När din eländesbeskrivning med ALL SKIT säger något annat? Och alla vi andra som är instängda och lever trista liv i våra lägenheter enligt dig Ricke! Inte ska du komma hem till detta elände inte. Nej stanna du i värmen…

  10. Att detta är vuxna män och inga barn ser alla utom Stefan Löven, Sverige, den HUMANITÄRA STORMAKTEN (självutnämnd…) blir till åtlöje över hela jorden…
    MASSINVANDRINGSPOLITIKEN är så dum så att ”klockorna stannar och blommorna vissnar”….genialt uttryckt av en Socialen-demokratisk kommunpolitiker….

  11. Och vad med Sollefteås skattebetalare? Är inte skadan redan skedd? Med 5000 kr x 3 fuskare x dygn…

    ”Klara sig helt på egen hand”… det gick ju bra att resa ’helt på egen hand’ genom 18 länder innan de kom till all-inclusive + fickpengslandet.

    Om det inte vore så jävla dyrt att ha folk i fängelse, så… men ÅTALA de gode männen för medhjälp till bedrägeri.

  12. Ja ett drivet gäng säger Stefan man undrar just vad den driftigheten består av. Rent statistigt sett så är det över 40 % som inte har ett jobb efter 15 år i Sverige. Utan lever på oss skattebetalare. Stefan när skall du se till att i första hand hjälpa Svenska ungdomar som har varken bostad eller jobb…..

Kommentera