Kaos inom polisen

INRIKES. Syftet var en effektivare polismyndighet – men resultatet blev det motsatta. Nu larmar man i en rapport om att det är kaos inom organisationen. Detta innebär att delar av den stora omorganisationen kan tvingas rivas upp.

För ett år sedan skedde en stor omorganisation inom polisen. De 21 polismyndigheterna slogs ihop till en enda stor. Syftet var att få en effektivare myndighet. Men resultatet har blivit det motsatta. Det har riktats mycket kritik mot polisens nya organisation. Kritiken har kommit både från poliserna själva men också extern.

Polismyndigheten har tillsammans med externa konsulter sett över resultatet av reformen. Nu larmar de om brister i den nya organisationen i en rapport.

Det är nyhetssajten Publikt.se som avslöjar missförhållandena inom den nya polisorganisationen. Tidningen Publikt.se ges ut av fackförbundet ST som är det största fackförbundet inom statlig verksamhet.

Rapporten beskriver situationen inom lokalpolisområdena där hälften av landets 20 000 poliser ska arbeta enligt reformen.

  • Cheferna drunknar i administrativt arbete och har svårt att leda verksamheten.
  • Det råder stor osäkerhet om de egna rollerna – vem ska göra vad?
  • Det är också frågetecken kring vem som verkligen får fatta beslut.

I och med att ledningarna för lokalpolisområdena har varit underbemannade har det påverkat poliserna som patrullerar på gatorna.

Gruppen som satt ihop rapporten kommer fram till slutsatsen att det inte går att fortsätta arbeta som man nu gör inom polismyndigheten. I rapporten framgår det att man föreslås att polisen ska riva upp delar av den nya organisationen.

Man kommer med ett förslag om att ge de lokala polisområdescheferna förstärkning. De ska få bygga upp kanslier med stöttande personal på olika områden. Detta skulle innebära att man behöver tillsätta cirka 200 tjänster, både civilanställda och poliser, för att få polisverksamheten att fungera i de 90 lokalpolisområden.

-Pettersson undrar vad rikspolischefen har i fallskärm…

Polisreformen i korthet

  • 21 myndigheter har slagits ihop till en.
  • Administration, såsom HR-frågor och ekonomi, har samlats i centrala avdelningar.
  • Nationella operativa avdelningen, NOA, motsvarar den tidigare Rikskriminalpolisen.
  • Landet är indelat i sju regioner som i sin tur är indelade i 33 polisområden.
  • Inom polisområdena finns 90 lokalpolisområden.
  • 50 procent av landets poliser ska arbeta i lokalpolisområden med ingripandeverksamhet och utredning.
  • I lokalpolisområdet ska bara enklare utredningar göra
Från januari 2015
Bilden från januari 2015

15 thoughts on “Kaos inom polisen

  1. Det är förbanne mig inte bara hos polisen det råder kaos.
    Hela Sverige är ett enda stort kaos.

  2. På tal om något annat….21 fungerande enheter hos polisen slås ju ihop till en icke fungerande, och nu skall man slå ihop alla 21 fungerande länen till 6 län, är planen att få till kaos och inget som fungerar även där? Är samme man inblandad där också?

  3. Allt går enligt planerna. Eliasson kommer med all säkerhet få en staty rest till sin ära en vacker dag!

  4. Ståplats i Nybroviken eller ambassadör i Nordkorea på Sveriges ambassad i Pyongyang

  5. Grattis ”knulla i bangkock” ett statligt verk till! Vi har nu ett tryggt Sverige för invällarna, det är fritt fram för att våldta, misshandla, mörda, stjäla, tigga.
    Bra jobbat moderaterna och det lilla skitpartiet som några knappt röstar på, ni har lyckats förstöra Sverige för all framtid

  6. Herr Löfven vill ju även skicka poliser till Grekland för att hjälpa till ,fråga var i all världen hittar han dom ,det är väl egentligen så att andra länder behöver skicka sina poliser till Sverige i stället .Det säger en hel del om kunskapen om hur det ligger till i landet , men det är ju klart med en sådan polischef som Eliason kan det ju inte bli mer än kaos.

  7. Det finns inte på kartan för våra dyra politiker att riva upp beslut som de fattat. Man kör hellre brända jordens taktik ända in i kaklet. Ett av problemen härrör sig från att de inte tillsatt poliser som chefer på alla poster utan i vissa fall jurister som vi sedan tidigare vet saknar all markkänning.

  8. Dan Eliasson är en sossepolitruck och medlöpare av värsta sort och har varit en katastrof för alla myndigheter han har besudlat.
    Ett tvättäkta ryggradslöst SVIN.
    Dan Eliasson är en kompetenslös rövslickare.

  9. har polisinspektör Anders Karlsson blivit omplacerad till någon tråkig skrivbordstjänst?
    Att kritisera Socialdemokraterna som statligt anställd är nästan självmord då Socialdemokraterna älskar rensa ut bland oliktänkande för att ”försvara demokratin”.

  10. Dan Eliasson är nu avskydd av polis och medborgare, i ett normalt land hade en sådan politruk aldrig fått positionen från första början.

Kommentera