Legenden stämmer: Erik den helige halshöggs år 1160. Det borde intressera Migrationsverket

HISTORIA. Legenden om hur Erik den helige, kung i Sverige på 1100-talet och senare helgon, dödades genom halshuggning stämmer. Det visar ny forskning från Uppsala universitet. 

erik den helige

Mycket i legenden om Erik den helige stämmer. Han var en stark välnärd man som dog en våldsam död vid 35 års ålder. Det står klart när forskare från flera områden presenterar resultaten av undersökningarna av Eriks skelett.

Kung Erik, Stockholms skyddshelgon, dödades av en dansk tronrival år Han ska ha omringats av fiender och skadats tills han slutligen blev halshuggen.

Enligt Uppsalaforskarnas nya analyser, med moderna metoder, hade han flera skador på benen. Enligt legenden hånades han av sina fiender innan de gjorde slut på honom. Vid halsfästet finns två hugg som visar att de gjorde det genom halshuggning.

När han mötte sin våldsamma död var kung Erik Jervardsson ungefär 35 år enligt de nya forskningsresultaten, tidigare var åldern satt till ungefär 40 år.

Han var 171 centimeter lång, kraftigt byggd och en stark och vältränad person som fått tillräckligt med näring, säger Sabine Sten professor i osteoarkeologi vid Uppsala universitets campus Gotland.

”Detta bekräftar att det var ett mellanspel, beskrivet som hånandet i legenden, mellan slaget och halshuggningen. De dokumenterade skadorna motsäger inte på någon punkt förloppet av striden så som den nedtecknats i den mycket senare legenden”, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

-Pettersson funderar på de läkare och forskare som påstår att det inte går att åldersbestämma skäggebarnen i dag på 2000-talet men att det tydligen går bra att åldersbestämma ett benrangel som legat sedan han halshöggs den 18 maj år 1160 till c:a 35 år, så frågan är, ljuger forskarna på Uppsala universitet eller någon annan…

17 thoughts on “Legenden stämmer: Erik den helige halshöggs år 1160. Det borde intressera Migrationsverket

  1. Måste jag ifrågasätta det mina ögon ser och det min hjärna registrerar, den skäggige framför mig är minst 40 år, dessutom är han gapig och förbaskat rälig !

  2. Klart man kan åldersbestämma men ” det ligger inte i tiden”. Fega svenska politiker vågar inte ställa ett sådant krav. Då kommer aftonblaskan.

    • Det finns horder av dem. Med all säkerhet så kommer lämpliga straff när folket sagt sitt.

  3. Vad gäller åldersbestämmande av ensamkommande har jag länge framfört att arkeologer och osteologer kan åldersbestämma kvarlevor av människor ganska exakt. Kunskapen finns och de vetenskapliga metoderna också! Återstår att se om MP Flodmark som skall utreda frågan om ensamkommande vill ta till sig den kunskapen eller inte….?

  4. Pk-isterna blundar för och undviker föreliggande och förestående problem, allt för att tillämpningen av den muhammedanska bensärnings-politiken ska fortgå.

    Hyckleri på hög nivå!

  5. Richard har helt rätt – Huvudet på spik av Pettersson.
    Vi talar om detta ofta hemma, hur forskarna kan veta så lång tid tillbaka men aldrig gjort kopplingen som Pettersson. De kan om de bara vill. Jag tror bara att de inte vill hamna mitt i detta. Det gör de ju ändå med tanke på trycket de får inom vården fast det är väl andra läkare och .berör inte dem. Det är ju nu de kan göra sig extra förtjänta av de forsknings anslag de fått genom åren. Löven säger ju att alla måste dra sitt strå……….

  6. Har svensk press någonsin reflekterat över varför det heter Migrationsverket och inte Flyktingverket?

  7. Lite mer än försiktighet, jag har nu råkat ut för censur och det är inget skämt mina mail inom och utom europa går inte igenom utan att jag är utanför vpn- tunnel fullständigt omöjligt, vad är det som sker, jag är rädd.

    • Det är i länder med en skolgång som medger en högre placering i Pisa undersökningen.

  8. Där slog Pettersson huvudet på spiken!
    Detta kan de inte slingra sig ur eller….

  9. ”Han har ätit protein från land och han har även ätit mycket sötvattenfisk, säger Sabine Sten.

    Professor Sten har även jämfört svavelvärdet i skelettet, och isotop-värdena tyder på att Erik den helige i huvudsak vistades i Västergötland de sista 20 åren av sitt liv.” (svt.se)

    Med andra ord skulle man kunna se var ”flyktingar” uppehållit sig. En ledtråd skulle kunna vara att professorn heter Sabine i förnamn, vilket är högst ovanligt bland svenska kvinnor. Tysk ursprung?

Kommentera