Stora framgångar för AFD i Tyskland

TYSKLAND. Det invandringskritiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i de tre delstatsvalen i Tyskland innebär en stor förändring av partilandskapet. Det skriver SVT:s utrikespolitiske kommentator Bo Inge Andersson i en analys. Han hänvisar till att Tyskland traditionellt haft tre stora partier (CDU, SPD och liberalerna) – nu finns sex partier brett representerade, sedan AFD, De gröna och vänsterpartiet Die Linke tillkommit.

”Efter AFD:s framgångar kan det i framtiden i Tyskland bli besvärligt att bilda beslutsmässiga regeringar (…) Det kan krävas andra koalitioner än tidigare.”

Bo Inge Andersson konstaterar att valresultatet är ett dåligt betyg för förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

”Enligt tyska tv-bolaget ARD:s undersökningar är det rädslan för fler flyktingar, och att levnadsvillkoren i Tyskland ska ändras, som ligger bakom AFD:s segrar”, skriver Bo-Inge.

15 thoughts on “Stora framgångar för AFD i Tyskland

  1. Den vänstra på bilden (frau Petri,AfD) spottar de s.k. ”demokratiska” politikerna på…Den högre en knarkande grön extremist som sitter i Bundesdagen skyddas av den ledande talmannen !
    Så olika kan demokratin inom de s.k. folkpartierna utövas.

    • Det kan de fortsätta med och till ingen nytta AfD,s frau petry, är garanterat vattentät, en kvinna med ”.huvudet på skaft”.

  2. SVT,s reporter jag funderar var han inte väldigt pro kommunism tidigare……eller har jag inte läst korrekt mellan raderna ?

  3. Svenska SVT undrade i morse hur det kommer sig att AFD kan få så mycket röster på så kort tid? Utan att jämföra eller nämna paralleller med SD. Tyskarna kommer inte att frysa ute AFD utan arbeta med dem. Ett parti med så stor andel röster i ett demokratiskt land måste tas på allvar. Media i Tyskland talar om dem som ett växande parti med många anhängare. Talar om dem som vilket parti som helst. Vad gör svensk media? Antingen pratas det skit eller så blundar man och hoppas att de skall försvinna. SD skall förintas med journalisternas hjälp.. Vilka tror de att de är – journalisterna?? Miljöpartister och vänstern – vilka tror de att de är?? SD kommer inte att försvinna. De växer sig starkare och starkare mycket tack vare ert agerande. Man kan inte nonchalera över 20% av befolkningen. MP som är ett mini parti tror på fullaste allvar att de skall se till att SD aldrig kommer in i Regeringen. Detta är också bara till fördel för SD. Hur många väljare har MP tappat de senaste månaderna? Nu när regeringen tagit SD:s politik vad gäller en del av invandringen så får vi övriga inte glömma att blunda och låtsas att de skall försvinna. Vi måste kämpa för att de inte skall få komma till tals i media och framföra sina budskap. Vi skall…….
    HÖR NI INTE SJÄLVA HUR DUMT DET LÅTER !!!! Det är den enda chansen vi har att återupprätta vår heder och våra barns förtroende. Att vi röstar fram SD för att visa vilken politik vi vill ha (Inta bara i invandringsfrågor) Undrar om vänstern och media m.fl. har brytt sig om att läsa partipolitiska programmet som SD har ? Tror knappast det. Där finns mycket gott.

    • Svenskar i gemen har lätt för att peka finger mot andra…I Tyskland är det raka motsatsen,och den politik som förts under Merkel kan inte kännetecknas för landet.Merkel är en DDR-produkt och föga hemmastadd i demokratiska världen. En av orsakerna till att landet nu hamnat beror på allt för svag opposition. AfD är första parti som
      öppet pekar på den felaktiga väg som landet är inne på.Detta kommer att kosta CDU stora framtida förluster och Merkel kommer att tvingas träda tillbaka .

  4. Det läskigaste av allt är att Dom som styr och stääler i dag inte har en aning om hur det kan komma sig att furnuftet segrar över dårskapet.

  5. Nu händer det, förnuftet segrar över ……………
    Applåd till F Petry, helt underbar.

  6. Tyskland har redan störtat Europa i fördärvet två gånger i förra seklet. NU är det tredje gången. Risken finns att det kommer en ny Hitler. Tyskarna klarar inte att vara förödmjukade. Nu förödmjukas de av egen förbundskansler och här är resultatet: över 20% för AfD. Hur många procent fick NSDAP före andra världskriget?

  7. Härligt att kärringen Merkel fick en näsbränna, detta var första steget för nu reser sig folk i hela Europa mot vansinnet. Nästa steg blir att UK röstar för utträde ur EU, sedan kommer fler länder att följa och där varje land och dess befolkning tar över ansvar och styre för sina respektive länder från EU byråkrater i Bryssel. Vi kan ju alltid hoppas på ett nyval i Sverige för då kommer SD att få mellan 20-25 %.

  8. Återigen visar medborgare i forna kommuniststater att man klarar av att känna igen antidemokratiska politiker och därför röstar på andra. Det verkar gå åt skogen för ”Ein volk, ein reich, ein Mutti”.

  9. Och TT har rotat och lyckats få fram en avdankad statsvetarprofessor i Skottland för att kunna legitimera ett på förhand skriver telegram om att ”högerpopulismen hotar demokratin”… ”…vill avskaffa tryckfrihet och styra medier”… &C

Kommentera