M ökar men SD fortfarande störst

INRIKES. Moderaterna fortsätter att öka i svensk väljaropinion för tredje månaden i rad, om än innanför den statistiska felmarginalen. Det visar en opinionsmätning från Nyheter Idag/Sentio för mars månad. Sverigedemokraterna backar samtidigt i mätningen, men är fortsatt största parti.

Sentio M ökar

Det ser onekligen ut som att Moderaternas nya linje i svensk politik ger utdelning. För tredje månaden i rad ökar partiet i mätningar från Nyheter Idag/Sentio och i mätningen för mars månad når de 22,7 procent. Det är fortsatt något under valresultatet 2014 där partiet fick 23,3 procent stöd av väljarna, men trenden är tydlig – det går just nu bra för Anna Kinberg Batra.

Den mest vanligt förekommande förklaringen till att Moderaterna går framåt ligger främst i partiets omsvängning i migrationspolitiken där väljarna uppfattar att Moderaterna nu utmanar Sverigedemokraterna. Samtidigt genomför sittande rödgröna regering mycket av den politik Sverigedemokraterna sedan länge argumenterat för och nu på senare tid även Moderaterna.

En tongivande debattör i Moderaterna, riksdagsledamoten Hanif Bali, är säker på att det är den nya linjen i migrationspolitiken som nu ger utdelning.

– Jag tror att vi äntligen börjar nå ut till väljarna med vår nya politik och vår nya policy. Det är därför jag tror de reagerar positivt, säger han till Nyheter Idag.

Men det ger ingen utdelning för Socialdemokraterna. I februarimätningen kunde Nyheter Idag berätta att Stefan Löfven har ett rekordlågt väljarstöd att hantera, endast 21,1 procent stöd fick S i den mätningen. För mars månad ser det något bättre ut, om än på katastrofala nivåer, partiet når nu en procentenhet mer med 22,1 procent stöd i opinionen.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 3 och 9 mars där 1029 personer tillfrågats och av dessa har 766 uppgett partipreferens.

Hela mätningen för mars månad – febrarimätningen inom parentes

Vänsterpartiet 7,0 (6,3)
Socialdemokraterna 22,1 (21,1)
Miljöpartiet 6,1 (5,3)

Centerpartiet 5,3 (6,6)
“Liberalerna” 4,2 (4,7)
Moderaterna 22,7 (21,8)
Kristdemokraterna 3,3 (3,0)

Sverigedemokraterna 24,0 (25,5)

Piratpartiet 1,0 (1,8)
Feministiskt Initiativ 3,3 (3,2)

10 thoughts on “M ökar men SD fortfarande störst

  1. Det är trevligt och ger resultat om man håller det man lovar, SD gick ut och lovade att verkligen visa sig och höras ute i samhället nu under våren och sommaren……var det bara tomma löften ?
    Den enda som jag har hört och det var ett tag sedan är kent ekeroth som verkligen engagerade sig under ett möte i trelleborg, ska han vara den enda av er, är det meningen ?

  2. Märkligt att Moderaterna och Karbonkopian Batra ökar?
    Har nu dom 87 % som röstat fram sju klöverns anhang
    glömt att det är M genom äggskallen satt igång hela den
    skadliga massinvandringen? Att dom nu genomför SD s
    politik borde inte rendera dem fler röster, det är denna
    politik som dom i tio år rasiststämplade? Fan vad minnet
    hos många är kort?

    • Jo såg din bild..
      ”Stenbock” har dock redan kommenterat kring de båda,under rubriken ” Stora framgångar för AfD i Tyskland”…Kan bara instämma i hans ord !

  3. Jag Hade deporterat Stefan,Mugabe Löfven till Gulag tills dess att han kommer på bättre tankar.

  4. Så länge politikerna bara ”löfvar och löfvar” och inte agerar litar jag inte på någon politiker eller något parti. Att bara prata går ju an.

  5. SD backar på grund av sin tystnad. Nu när regeringen genomför SDs politik, borde Åkesson och gänget höja sina röster och komma med ännu flera förslag på hur invandringen ska hanteras. Istället är man tyst. Partiet kommer likt Ny Demokrati att implodera och försvinna ut ur riksdagen. Nu ligger hela SDs framtid i händerna på ledarna.

  6. Högst märkligt vad minnet är kort, moderaterna är ju de som tillsammans med mp har skapat detta inferno. De har medverkat till DÖ för att de inte vågar styra vårt land utan släppt fram denna odugliga konstellation av sossar och det lilla i det blå partiet mp.
    Moderaterna har svikit sina väljare och det går inte att förlåta. De är inte regeringsdugliga

  7. Jag brukar ”roa” mig med att läsa vänsterliberala nyhetssidor som SR och SVT. Idag hyperventilerar ”journalisterna” där över ”förslaget” att bara de med flyktingstatus ska få ta hit familjen och dessa utgör, enligt samma ”journalister” blott 10% av de med beviljad asyl.

    Ett par saker; Det finns redan restriktioner i UtlL som medför att du ska kunna försörja den familj som du tar hit. Siffran 10% med flyktingstatus verkar orimligt hög då mig veterligen inte pågår krig eller oroligheter i våra grannländer, förutom det som välfärdsmigranterna ställer till med. Sedan bör familjeåterförening ske på smidigast, billigast och miljövänligaste sätt, det vill säga skicka tillbaka ankarbarnen till deras föräldrar. Det är märkligt att denna annars alltid närvarande CO2 då aldrig kommer på tal.

Kommentera