Ungdomar oroliga över polisens varningsskott men verkar inte förstå varför polisen skjuter

INVANDRARVÅLD. Stockholmspolisen sköt 16 varningsskott förra året. Elva av dem avlossades i Västerort och nu oroas ungdomar över att varningsskotten riskerar att uppfattas som provokationer.

När polisen hamnar i konfliktsituationer och känner sig hotade har de rätt att skjuta varningsskott för att avvärja tumult.

Under 2015 sköts totalt 16 varningsskott i Stockholm, den högsta siffran hittills. Elva av de 16 varningsskotten avlossades i Västerort, varav nio i förorterna Rinkeby och Tensta.

– Vi har framför allt under våren haft flera attacker mot polispersonal och det har varit så pass allvarligt att de har varit oroliga för sina egna liv. Därför har man tvingats att skjuta för att freda sig själv och för att komma bort från platsen, säger Niklas Andersson som är lokalpolischef i Järva.

Nu menar unga killar i området att skotten har blivit vardag. De är oroliga för att kriminella gäng tar polisens varningsskott som en utmaning och att oskyldiga kan hamna i skottlinjen.

– Det har blivit en vi mot dem-bild och det här måste få ett stopp. De kan inte bara skjuta varje gång, det måste finnas en annan lösning, kanske att prata, säger av en ungdomarna.

-Pettersson har aldrig blivit skjuten på men jag har aldrig kastat sten på polisen heller och kanske stenkastarna skulle prata i stället för att kasta för jag är övertygad om att polisen inte skjuter i onödan och kaosbabbarna ska vara glada så länge polisen nöjer sig med varningsskott…

SVT

11 thoughts on “Ungdomar oroliga över polisens varningsskott men verkar inte förstå varför polisen skjuter

  1. Det finns en anledning till att polisen är försedd med skjutvapen. Det är på tiden att dessa vapen börjar användas till vad dom är avsedda till.

  2. I Sverige är ju polisen snälla
    Skicka ner dräggen till Thailand så kan dom prova att kasta sten på polisen där. Jag lovar att dom blir skjutna direkt. Överlever dom så blir det stryk och sedan fängelse.

  3. Med tanke på att ammunition inte är gratis och polisen säkert behöver spara så tycker jag dom kan spara in på varningsskottet.

  4. Kastar man stenar mot utryckningsfordon, vilket har blivit ”vardag” i västerort, då får man räkna med att farbror blå kommer att kontra med varningsskott.

  5. Lite skott i Mellanöstern förhöjer ju trivseln där. Kanske ska polisen inte kalla det för varningsskott. Dessutom har Sverige blivit säkrare enl PK….varför då all time high varningsskott.

Kommentera