Mackägare frikänns från olaga diskriminering av zigenare


ZIGENARE. En mackägare i Askersund hamnade i domstol efter att ha krävt förskottsbetalning på bensin av två kunder. Mannen åtalades för olaga diskriminering. Orsaken – de två kunderna var av romsk härkomst.

I brottsbalken finns brottet ”olaga diskriminering” som beskrivs på följande sätt: En näringsidkare som i sin verksamhet diskriminerar någon på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse genom att inte gå honom eller henne till handa på de villkor som näringsidkaren i sin verksamhet tillämpar i förhållande till andra, ska dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i högst ett år.

I Askersund krävde mackägaren att två kunder av romsk bakgrund, som vid tillfället bar traditionella romska kläder, skulle betala sin bensin i förskott. Normalt tankar ju de flesta först och betalar efteråt, men här begärde mackägaren alltså förskottsbetalning.

De romska kunderna menade att andra kunder inte behövde betala i förskott och de ifrågasatte därför mackägarens beslut. Enligt romerna svarade då mackägaren: ”Åtta av tio romer snor.”. En anmälan upprättades och mannen åtalades i Örebro tingsrätt.

Mackägaren hävdade att kundernas etnicitet eller ursprung inte alls hade med saken att göra och att han inte sagt så som romerna i rättegången påstod att han sagt. Mackägaren och kassörskans förklaring till varför de krävt romerna på förskottsbetalning var att den bensinpump som romerna ville använda stod placerad så långt bort från kassan att bilens registreringsnummer inte syntes. Det handlade helt enkelt om att man från kassan inte kunde se romernas registreringsnummer, anförde mackägaren i domstolen.

Tingsrätten kunde enkelt fastslå att grundhändelserna faktiskt hade hänt: romerna hade tvingats till förskottsbetalning och det hade därför uppstått en diskussion mellan mackägaren och romerna.

Däremot var det ord mot ord rörande de avgörande omständigheterna, det vill säga kring vad som sagts av mackägaren och vad orsaken till förskottskravet egentligen var. I och med att det rör sig om ett brottmål så är bevisbördan på åklagarsidan – alltså på romernas sida. På så vis frikände tingsrätten.

Den förklaring som mackägaren lämnat framstår också enligt domstolen som fullt rimlig (förutsatt att det var så det gick till). Att kräva att alla som tankar vid en viss pump, placerad långt ifrån macken, betalar i förskott är alltså inte diskriminerande om förskottskravet endast styrs av vilken pump man valt. Om det däremot vore så att etnicitet, kön, eller någon annan diskrimineringsgrund var avgörande för om förskottsbetalning krävdes eller inte – då skulle det röra sig om olaga diskriminering.

Allt om Juridik

-Pettersson undrar vem det är som gett zigenarna dåligt rykte…mins ni förresten zigenarhövdingen som var ordförande för romernas riksförbund, kul kille…


16 responses to “Mackägare frikänns från olaga diskriminering av zigenare

 • Ilskan mot polisens slapphet har vuxit

  Zigenarna har ju hållit på i evigheter.

  Vi ska inte ha kåkstäder i Sverige bara för att rumanska och bulgariska myndigheter inte vill ta hand om sina medborgare.

  Varför Sverige tillåter dessa läger där sk EU-migranter tillåts att egenmäktigt ockupera och vandalisera annans egendom?”olaga intrång”

  Gilla

 • age

  Är det möjligen en ren tillfällighet eller totalt missförstånd som gör att denna grupp har fått stämpeln ”tjuvar” sedan mer än 100år och i de flesta länder i Europa?
  De strävar inte själva efter att bryta den trenden i alla fall.

  Ofta sitter jag i bilen och väntar utanför ICA i Nyköping och Willys i Södertälje.
  Jag har noterat att de som mest frekvent använder handikapp parkeringen är ”välklädda” människor. — Visst, de har ju ett handikapp och det är de stora stålställningarna under kjolen och ofta stora magar.
  De har kanske företräde framför riktigt hanikappade människor!

  Gilla

 • Argus

  Så ska en slipsten dras. Mackägaren kan nu åka land och rike kring och hålla kurs åt andra utsatta butiksägare. Tyvärr, och gudskelov, har inte svenska näringsidkare ännu blivit lika beräknande och oärliga som den misslyckade importen.

  Jag vill ha tillbaka det Sverige då man faktisk kunde vara svensk och lita på andra. Nu! Inte något Balkan eller Mellanöstern i miniatyr.

  Gilla

 • Trynbald

  Åklagaren hade som i nästan alla andra fall kunnat lagt ner.

  Gilla

 • Mari

  Tack och lov att mackägaren fick rätt !! Zigenare / romer tar alla chanser att stämma så fort det får en chans. Jag vet flera mackar som tar förskottsbetalning av kunder de inte känner igen. Det står på pumparna och borde respekteras. Jag arbetade på mack under 80-talet en period och vi kunde inte ha fler än 1 toarulle framme – varje gång de vida kjolarna kom in ( varje dag ) försvann rullarna ??? Vad mer de tog vet jag inte men vi hade i alla fall mindre svinn på toaletten.

  Gilla

 • age

  Han grundade naturligtvis sitt handlande på
  ”kunskap och beprövad erfarenhet”.
  Min vän, guldsmeden, tvingades bygga om sin affär för att
  ”kunna hantera zigenarna”.
  Han hade en livslång erfarenhet av både guldaffär och zigenare.
  Alla i Södertälje vet vem jag skriver om.

  Olika kulturer har olika kulturer.
  Zigenarna värnar om sin kultur – och vi försvarar oss…..

  Gilla

 • Värdelösare kriminolog finns fan inte

  Jerzy Sarnecki

  Ett mänskligt haveri i Svenskt rättssystem.
  De som anställt denna misslyckade människa har nog aldrig i sitt liv insett vad ett rättssystem är till för.
  Nämligen de som gemensamt vill skydda sig och sina barn mot buset. Detta misslyckade exemplar av människa som Jerzy representerar finns redan nämnda i Bibeln under namnet Judas. (Han förrådde dem han företrädde och fick också betalt för det.)
  Fy man får lust att spy åt sådana som dig.
  Det du representerar och får betalt för är i alla fall inte någon majoritets uppfattningar.
  Antagligen är du antidemokrat eller så är du efterbliven.

  Jerzy används av alla PK-partipolitiska falanger och media för att bevisa vadsomhelst t.ex att våldsspiralerna är på nedåtgående och att dialog pengar och vård är frälsningen.

  blattarna som har på sig märkeskläder.,Frågan är ju hur man har råd med det om man inte har något jobb?

  Typiska svar från Jerzy Sarnecki är typ ”dialog”, ”försåelse”, ”mer pengar”, ”det är synd om förövarna” och är precis vad media vill ha.

  Det finns andra kriminologer som har mer verklighetsförankrade åsikter men dessa kommer ni aldrig se i vänsterpressen.

  Gilla

 • Pica pica

  Jo, jo, det biter sig själva i svansen. Det dåliga ryktet har de dragit på sig pga sitt agerande. Svensken är så naiv att han tror att de talar sanning men lär sig efter några erfarenheter.
  Det var skriverier för ett par år sen om att de inte fick hyra leasingbilar på en del stationer. Jag frågade en mackägare vad som hänt. Visserligen stjäls en del bilar sa han men de var lurigare än så. De plockade ut delar ur bilarna så de kunde uppdatera sina egna….

  Gilla

 • Lena

  Ursäkta vad är det för ”flugskit” i min gamla vän laptop nu !

  Gilla

 • להיות עם חופשי בארצנו

  Det här är ju något slags mönster som vi ser återkomma på fler orter i landet.
  Påstått utfattiga tiggare kommer dit, lokaltidningen skriver, lokalbefolkningen och ofta kyrkorna engagerar sig, tiggarna får pengar och använder dessa för att bygga upp en fordonspark med gamla rishögar som har körförbud, skatten är inte betald, de är inte besiktigade och har väl då heller ingen försäkring kan jag gissa.
  Eftersom ingen kan ha användning av 19 bilar hyr ursprungstiggaren förmodligen ut dessa till landsmän för att bo i och köra.

  De verkar också användas för brottslig verksamhet.

  Vad som i praktiken har hänt är alltså att godhjärtade människor som hjälpte första vågen av tiggare som kom hit i själva verket har medverkat till den här utvecklingen av hel- och halvbrottslig verksamhet som drar hit ännu fler rumäner som ringar på vattnet.

  Det vore intressant att sammanställa ett antal case som ovanstående genom att pussla ihop tidningsartiklar, facebooksidor, bilägande och domar.

  Gilla

 • להיות עם חופשי בארצנו

  Det sägs att zigenare per automatik sjukpensioneras när de fyller 18.

  Bulgarisk tv avslöjar zigenare i Sverige

  Gilla

 • Fjodor

  Det finns ingen annan folkgrupp i Sverige som springer så mycket till DO och anmäler andra för diskriminering som zigenare. De har insett att med de korkade pk-etablissemang som styr Sverige är det lättare att få ut pengar via DO än genom att stjäla i butiker.

  Gilla

 • Lena

  Varför ska de bli bättre av att beskrivas ”romsk”, alla inklusive de vet att de är zigenare .

  Gilla

 • ossie

  Han hade nog dåliga erfarenheter av Zigge.

  Gilla

 • TheMinimizer

  Utrustningen borde slumpa när det ska krävas förskottsbetalning.
  Sedan borde det finnas en dold knapp…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: