Brottsligheten minskar? Domstolarna får mindre att göra för att polisen är ineffektiv

BROTTSLIGHET. Domstolarnas arbetsbörda minskade i fjol. Framförallt blev brottmålen för enklare brott färre. Orsaken är att polisen på grund av sin omorganisation nedprioriterar vardagsbrott.

Martin Holmgren är generaldirektör för Domstolsverket. – Vi har sett en vikande trend av inkomna brottmål. Det beror i sin tur på att polisen levererar färre ärenden till åklagaren och åklagaren i sin tur till oss. En förklaring kan ju vara polisens omorganisation och att det påverkar utflödet från polisen, säger han. Minskningen gäller flertalet måltyper men framförallt lindrigare brott där böter är den strängaste påföljden. Till exempel olaga intrång, enklare stölder, trafikbrott.

Det redovisar Domstolsverket i sitt senaste budgetunderlag. Polisens presstalesperson bekräftar bilden och medger att omorganisationen gjorde polisens brottsbekämpning mindre effektiv i fjol.

Polisen tvingades också rikta resurserna till migrantmottagande och ökat terrorhot vilket gjorde att vardagsbrotten fick komma i andra hand.

-Pettersson tycker det är smart taktik. Det bästa vore kanske att lägga ned polisen då blir brottsligheten noll och regering, Brå och Jerzy kan sitta i TV och säga ”titta vad duktiga vi är”

SR

 

8 thoughts on “Brottsligheten minskar? Domstolarna får mindre att göra för att polisen är ineffektiv

  1. Och när Domstolsverket begär EXTRA 1,4 miljarder för asylärenden så kan ju regeringen bara säga, nej, inte nu när brottsligheten minskar markant, så får ni omfördela från tingsrätten till migrationsdomstolen.

  2. Problemet stavas Dan Eliasson. På alla verk och myndigheter där den inkompetenta typen dragit fram har han bara lämnat kaos och elände efter sig. Man undrar vad han har för hållhake på sin arbetsgivare? Hade det varit näringslivet hade han åkt ut med huvudet före och aldrig fått ett jobb igen. Patetisk människa!

  3. Jamen det är väl bra att polisen är ineffektiv?
    Då reggas färre ärenden?
    Domstolarna får mindre att göra, alltså färre mål?
    Och brottsstatistiken kan uppvisa att antalet brott går ner?
    Och Sverige blir mer rättssäkert?
    Och Jerzy får rätt?

    Det är väl bra!

Kommentera