Försvaret deltar i storövning med Nato

FÖRSVAR. Övning Cold Response 2016 omfattar cirka 15 000 deltagare från 15 nationer varav drygt 2000 svenska soldater och officerare. Övningen genomförs i Nord Trøndelag i mellersta Norge med mark- övningsområde mellan Trondheim i söder och Namsos i norr, marinövningsområde i farvattnen utanför och luftövningsområde i svenskt och norskt luftrum mellan Oslo och Bodö.


Cold Response har ett fiktivt scenario baserat på en internationell krissituation och genomförs som en tillämpad dubbelsidig övning med en multinationell brigad på respektive sida. Sverige och tredje brigadstaben har, precis som under Cold Response 2014, fått förtroendet att leda en av dessa multinationella brigader.

Övningen ger unika möjligheter att träna en multinationell insats i subarktiskt klimat. Förmodligen den största utmaning som man kan ställas inför under en övning.

Övningsområdet är stort och utmanande för alla inblandade. Detta tillsammans med det stora antalet deltagande förband och möjligheten att öva strid mot en kvalificerad motståndare gör att alla från soldat till chefer får en egen erfarenhet av vilka ytor, volymer, tider och avstånd som strid i större förband innebär.

Stor vikt har lagts på säkerheten vid planering av övningen vid såväl svenska som norska övningsledningar.

Försvarsmakten

2 thoughts on “Försvaret deltar i storövning med Nato

  1. Vi ska inte gå med i NATO så länge vi är bakbundna av EU! Det tror jag är mkt viktigt! Alltså, ut ur EU och sedan NATO-inträde, vi hamnar då i samma liga som Norge, Island och England. Ett alternativ till att gå med i NATO, efter att vi blir fria igen, är att bygga upp försvaret igen. Nödvändigt för det är att vi först får stopp på överinvandringen. På 50-70-talet hade sverige ett mycket starkt försvar; Flyget var världens 3:e !! En otrolig bedrift för ett 8 miljoners-land! Senare 4:e och vi var på väg att skaffa kärnvapen. Flottan var världens 5:e ett tag. Och vi hade 800 000 – 900 000 man (sk krigsmän). Jag ingick också i den styrkan! 🙂
    Men på 80-talet började regementsnedläggningarna och senare total kollaps av det svenska försvaret.

    EU, vad är det egentligen, förutom maktgalna byråkrater?
    Det Svenska snuset! Vi får inte sälja vårt eget snus, trots att det är helt ofarligt! Ska tillägga att jag INTE snusar själv (har begrepp ändå!).
    En liten fråga!? Javisst, men en mycket viktig
    principfråga !!
    Alltså;
    1. Ut ur EU.
    2. Stoppa massinvandringen.
    3. Gå med i NATO och/eller bygg upp försvaret igen!
    4. Stärk handeln mm med Norge, Island, England, Australien, Canada, USA och kanske även Ryssland! Förmå även Danmark och Finland att lämna EU!
    5. Skapa en transitzon för flyktingar, helst på den Danska sidan öresundsbron.

    Ja, ungefär så.

  2. I stället för att åka skidor i fjällen och skjuta lösplugg är det långt mer lämpligt, för Sveriges och Europas väl och fortlevnad, att samöva runt Medelhavsområdet med de sydeuropeiska krigsmakterna inför det kommande och livsnödvändiga Festung Europa/Europas skalskydd.

    Ryssland är ju i dag inget hot mot Sverige. Alla resurser som läggs på övningen ska helt och hållet riktas mot sydeuropa. Nu.
    Det är ju Ryssland som idag håller islam och all dess medföljande vansinne stången…
    Jag är förvånad att vinterövningen alls ska genomföras. Hotet är akut och finns i Medelhavsområdet, upplysningsvis, krigsmaktbefälhavare Byde’n.

Kommentera