Vad är sant? undrar lokaltidningen

MEDIA. Landstingsråden delade lönerna mellan sig, en läkare utförde en nazisthälsning framför en patient, ett landstingsråd köpte en kristallkrona när sjukvården skulle spara. Vem ska kolla att det är sant? Sociala medier? Journalistikens kärna är granska och ifrågasätt – och att det som rapporteras är sant. I 123 år har Södermanlands Nyheter gjort det. Tommy Kägo, reporter, Södermanlands Nyheter.

SN_vad_är_sant

Den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter ställer en berättigad fråga?

Vad är sant? Svaret är dock inte lika givet som SN tror. Anledningen till att SN ligger illa och tappar annons och prenumerationsintäkter är just att de är ovarsamma med sanningen, bedriver censur och politik.

2015-02-04_1234

Ovanstående stod i lokaltidningen den 1 februari 2015 och SN har så vitt jag vet inte rättat det felaktiga utpekandet av en folkgrupp. På sociala medier stod en annan sanning, ni får själva bedöma vilken ni litar på. I Journalistförbundets publicitetsregler står:

10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

Ovanstående är bara ett exempel, på Petterssons finns mängder med exempel när Södermanlands Nyheter ljugit, vinklat och undanhållit sanningen.

Södermanlands Nyheter fällda för grova publistiska övertramp

Journalisten som ber om ursäkt, arbetade på SN men ledsnade och sa upp sig…

– Så Pettersson anser att när SN säger ”Journalistikens kärna är granska och ifrågasätt – och att det som rapporteras är sant” och inte håller vad de lovar så kommer de fria alternativa medierna in…

Märkligt är att sedan jag sade upp morgontidningen så har jag blivit uppringt och i brevlådan fått mängder med erbjudanden att komma tillbaka som prenumerant, alltid till ett starkt reducerat pris. ALDRIG har någon frågat varför jag sa upp tidningen, men jag kan tipsa om att det berodde inte på priset för det är trots allt billigt att få en tidning hemburen för 7 kronor, så heder åt tidningsbuden…

3 thoughts on “Vad är sant? undrar lokaltidningen

  1. Redan i början av 70-talet sa min salig far åt mig att aldrig lita på vad en tidning skriver.

  2. Tänk vad friskt det kunde vara om gamlemedia rapporterad om vad som hände i vårt samhälle utan att de gör några värderingar. Lämna värderingen och debatten till folket i stället. Gjorde de det skulle läsarna strömma till och debatten skulle bli sund. Men det är nog tyvärr en utopi.

Kommentera