Tuberkulos ökar kraftigt i Sverige

INVANDRING. Antalet rapporterade fall av den fruktade lungsjukdomen tuberkulos ökar kraftigt i Sverige. Den stora flyktingströmmen är den främsta orsaken. Dessutom har ovanligt många gamla svenskar insjuknat på nytt.


Under 2015 anmäldes totalt 835 nya fall av tuberkulos i Sverige, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med året dessförinnan.

– Det är inte så förvånande, eftersom det har kommit väldigt många nyanlända. 90 procent av dem som har tuberkulos i Sverige är födda i ett annat land, säger Jerker Jonsson, infektionsläkare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Risken för smitta är dock liten, säger han. Av de 835 rapporterade fallen var endast 97 smittade i Sverige. Någon påtaglig smittspridning ute i samhället finns alltså inte.

-Pettersson hoppas att kostnaderna läggs på Migrationsverket. Det är visserligen samma plånbok men då hamnar det på rätt konto och…ja, ni fattar…

Folkhälsomyndigheten kan ni läsa mer om ökningen bland ”svenskar”

Två miljoner dör

Tuberkulos (TBC) orsakas av bakterier som ofta, men inte alltid, drabbar lungorna. Sjukdomen är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i tuberkulos och cirka två miljoner dör.

I Sverige klassas tuberkulos som en allmänfarlig sjukdom och varje fall anmäls till smittskyddsläkaren i det aktuella landstinget.

Klassiska symtom vid tuberkulos är feber, nattsvett, avmagring och trötthet. För lungtuberkulos är långvarig hosta mer än tre veckor med eller utan upphostningar av slem och ibland blod också vanligt.

Sjukdomen var vanlig i Sverige förr i tiden, men tack vare vaccin och antibiotika är sjukdomen betydligt mer sällsynt i dag.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT

 

8 thoughts on “Tuberkulos ökar kraftigt i Sverige

  1. Det är pga att så många Svenskar reser utomlands som farliga sjukdomar kommer in i landet kommer det att stå när rättelse kommer.

  2. Ja man får hoppas att hela världen insjuknar och dör i plågsamma sjukdomar så att vi inte kan orsaka mer skit på denna planeten.

  3. fredag 26 feb.2016 Halmstad Sjukhus apotek- 2 svartskallar talar engelska- 1 smittad med TBC ska hämta medicin (gratis)

  4. Den fruktade kollapsen närmar sig från många håll. Grekland klarar det inte längre när lycksökarna fastnar i Grekland då många gränser är stängda, längre norrut.
    Grekerna får ta en av sina öar nära Turkiet, utrymma och placera ockupanterna där, sedan löser den saken sig själv när lycksökarna vill tillbaka till Turkiet, ja vad gör turkarna då…………………det blir troligtvis inget fredligt !
    http://nyadagbladet.se/utrikes/panikslaget-grekland-alla-migranter-kan-bli-strandsatta/

  5. Vi har bara midsommar och sådant töntigt i Sverige, – afrikaner och araber kommer från mycket mer spännande kulturer helt överlägsna oss i Sverige sa Mona Sahlin den IQ befriade Socialdemokraten som vurmar för islam och ISIS!
    Kriminalitet och TBC m.m. SKIT det är berikande tycker Sossarna!

Kommentera