LO: En vd-lön lika stor som 54 industriarbetarlöner


ARBETSMARKNAD. Inkomstskillnaderna mellan näringslivets toppar och vanliga arbetare har vuxit till rekordhög nivå. I dag går det nästan 54 industriarbetarlöner på en genomsnittlig näringslivstopps inkomst, skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, och Jeanette Bergström, LO-ekonom, i en debattartikel i Expressen.

 ”Den växande inkomstklyftan mellan vanliga löntagare och makteliten beror på att näringslivstopparnas inkomster ökar snabbt”, skriver debattörerna som menar att utvecklingen går på fel håll.

LO-representanterna varnar för förödande konsekvenser när rösterna höjs för lägre ingångslöner för unga och nyanlända. Det riskerar att pressa ner lönerna för alla vanliga löntagare, menar de.

-Pettersson noterar att som vanligt när det är avtalsrörelse kör LO med taskspeleri. Förvisso tjänar de absoluta topparna i svenskt näringsliv svinaktigt mycket pengar, men tar vi VD lönerna i Sveriges 37 000 företag som har fler än tio anställda så hamnar snittlönen på 80 000 kronor och det är mycket det också.

Pratar vi däremot chefslöner i små företag, de med färre än tio anställda som är majoriteten av Sveriges företag, så är det helt andra siffror som gäller men det är inte så intressant för LO att prata om. Många av dessa företagare skulle vara överlyckliga över en genomsnittlig LO-lön på 28 000 kronor.

LO ondgör sig också över att endast var fjärde person i makteliten är en kvinna men jag misstänker att då kastar LO sten i glashus. Hur många kvinnor är ombudsmän eller sitter i styrelserna i LO-facken Karl-Petter?

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande ondgör sig också över att direktörerna inte har en aning om hur det är att leva på 20 000 kronor i månaden?

Själv tjänar Karl-Petterer 95 000 kronor i månaden och kan gå i pension vid 60 år så han vet säkert hur det är att vara lågavlönad.

Det enklaste sättet att höja sin nettolön är att gå ur facket…


13 responses to “LO: En vd-lön lika stor som 54 industriarbetarlöner

 • Facktopps lön upprör medlemmar | Petterssons gör skillnad!

  […] -Pettersson minns en tid när fackliga företrädare tjänade som snittet bland medlemmarna men det var länge sedan. Nu är lönerna höga, pensionsåldern låg, fallsärmarna rejäla inom facket men det pratar inte Karl-Petter om… […]

  Gilla

 • Synonymen

  Fettet som väller upp över skjortkragen, den fjälliga grisrosa hyn och de i fett insprängda ögonen är ingen vacker syn.

  Karl-Petter Thorwaldsson är en typisk maktfullkomlig sossedjävel.

  Sätt fanskapet på ett FAS-3!

  Gilla

 • dave

  Vara politiker är inte ett arbete, så man kan utan problem ta bort alla förmåner och ersättningar. Medlemmar av regeringen kan få en symbolisk summa per år.

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Jag tror inte Karl-Petter nöjer sig med 95000kr i månaden, han har säkert några företag på sidan och styrelseuppdrag där han drar in minst lika mycket!
  Hatar denna feta jävel sedan han slår ner på egna medlemmar i olika LO förbud som är sympatiserar med Sverigedemokraterna!

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Vore bra om Karl-Petter redovisade eventuella sidoinkomster, annars kommer ryktesspridningen att fortsätta….OM det ligger någon sanning i att han driver eget vid sidan om det fackliga uppdraget – LÄGG KORTEN PÅ BORDET KARL-PETTER, MEDLEMMARNA VILL VETA!!!

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå att vara på ”samma linje” vid jobb sök hos public service…..

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Karl-Petter Thorwaldsson är definitivt, inte en god företrädare för svenska arbetare. Han företräder bara det han själv kritiserar.

  Håller nog majoriteten av svenska folket med om.

  Gilla

 • ossie

  Den där tjockskallige hycklaren som bara för en löntagarfientlig politik är ju en landsförrädare som bara slickar svetsarn i rövrn ovh skiter i medlemmarna som mer och mer går över till SD till hans stora förtret.
  Som sagt det bästa att höja sin nettolön är att går ur facket och´kyrkan säg upp TV licensen lokalblaskan så har man minst en 1000 lapp i månaden extra.

  Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  Misstänker att han dessutom liksom den avgångne ”finansministern” i Kommunal,tjänar lite extra som ledamot i olika stiftelser,organisationer och likartade ”hedersuppdrag” ! Den som tvingades lämna,hade ju c:a 35 olika betalda poster vid sidan om…. 😦

  Gilla

 • Kjell Hedlund

  Har inget emot höga löner men när de gör misstag och avskedas skall de inte få avgångsvederlag i mångmiljonklassen. Samma med politiker.

  Liked by 2 people

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: