Stäng

Boverket har lösningen – flytta på villaägarna

INVANDRINGEN. Det går inte att bygga bort bostadsbristen. Det anser Boverket som har en helt annan lösning på bostadskrisen. Och den berör i högsta grad den äldre generationen.

Kerstin Uhrberg Johansson bor tillsammans med sin hund Dante i en parvilla i Söndrum och där har hon det bra. – Det är trivseln och mina grannar. Det är väldigt billigt att bo så här när man har haft huset ett antal år i förhållande till om man ska köpa en bostadsrätt eller ha en hyresrätt, säger hon.

Kerstin Uhrberg Johansson är inte ensam om att tänka på det här sättet. Enligt Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott bor man i Halmstad glesare än på många andra håll då man bor i relativt stora hus.

– Människor vill ju såklart ha så mycket som möjligt kvar i plånboken till annat än sitt boende men ändå bo bra. Finns inte incitamenten då att få en bättre bostad till ett billigare pris så kanske man stannar kvar i sitt för stora hus som egentligen någon annan skulle kunna fylla helt, säger han.

Att äldre flyttar till lägenheter så att barnfamiljer i lägenheter kan köpa de äldres hus så att unga kan flytta in i barnfamiljernas lägenheter brukar kallas för flytkarusellen. Men när äldre inte flyttar, som i Halmstad, sätts den ur spel. Det är en av orsakerna till bostadsbristen menar Boverket.

– Vi har en överkonsumtion av bostäder samtidigt som många är utestängda, särskilt människor med låga inkomster och arbetslösa i synnerhet, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

Lösningen är enligt Bengt Hansson att ta bort den så kallade flyttskatten, den skatt man får betala på vinsten man gör vid en bostadsförsäljning.

– Den effekt man får är ju att folk är beredda att sälja sina bostäder då och det ökar ju utbudet på bostäder och kommer att sänka priserna också. Och det gör det ju lättare för de som i dag inte har ett okej boende att komma in, säger han.

-Pettersson ser en bra tanke med att ta bort flyttskatten men det lär inte hjälpa den somaliska sexbarnsfamiljen utan jobb. De har inga pengar och kan inte sköta en villa…

Minska invandringen och försök få så många dysfunktionella som möjligt att återvända…

SVT

 

19 reaktioner på “Boverket har lösningen – flytta på villaägarna

 1. HUR JAG FICK MIN upplåningsform ett bra lån LANDER

  Hej alla, jag vill ge mitt vittnesbörd till alla som är ute efter lån, jag Sharon, jag är en lycklig kvinna i dag på grund av lån som tas emot från OCEAN långivare. oceanlenders05@gmail.com jag sa till min själv att varje lån långivare som skulle kunna förändra mitt liv och min familj, jag kommer se varje person som söker lån till dem. De gav glädje för mig och min familj, jag var i behov av ett lån på $ 750.000 för att starta mitt företag, jag är nu en ägare av butik och jag presentera denna ärlig lån företag på nätet här på facebook som hjälpte mig med mitt lån inom två till tre arbetsdagar Jag fick min lån i mitt bankkonto, De är verkligen gudfruktiga människor, som arbetar med en ansedd lån företag. Jag var mycket glad när jag fick mina lån från dem, till ett överkomligt ränta på 2%, om du är i behov av lån kontakta dem idag via oceanlenders05@gmail.com

 2. Jag är fru Rebeca Sue vid namn. Jag bor i Ohio USA, jag vill använda detta medium för att varna alla lånesökande att vara mycket försiktig eftersom det finns scammers överallt. För några månader sedan var jag ekonomiskt ansträngda, och på grund av min desperation jag var lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet tills en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Mr Curley Wardell som låna mig ett lån utan säkerhet på $ 40,000.00 Usd under 3 timmar utan någon stress. Om du är i behov av någon form av lån bara att kontakta honom via e-post: wcurleyinvestment@gmail.com Jag använder detta medium för att varna alla lånesökande på grund av fan jag passerade i händerna på dessa bedrägliga långivare. Och jag vill inte ens min fiende att passera genom en sådan helvete att jag passerade i händerna på de bedrägliga online långivare, jag kommer också vill att du ska hjälpa mig passera denna information till andra som också är i behov av ett lån när du har också få din lån från Mr Curley Wardell, jag ber att Gud ska ge honom långt liv. Gud välsigne honom alltid för det goda han har gjort i mitt liv. via e-post: wcurleyinvestment@gmail.com

 3. Vad som inte SVT tar upp är att migranter får nybyggda lägenheter i Malmö, efter som MKB räknar etableringsstöd och olika bidrag som inkomst.
  Bygg om lokaler oh lägenheter på vindar så skapas mycket nya lägenheter i befintliga hus.
  Ge bidrag till villaägare som bygger Attefallhus på sina tomter till studerande på HÖGSKOLAN. Alternativ låt ROT bekosta en del av dessa extrabyggnader på tomterna. Hade pensionärer och andra kunnat låta dessa ungdomar städa så drar dem RUT bidrag också oh studenter slipper ta en massa CSN lån.
  Finns massor av alternativ till nyproducerade dyra fastigheter.
  Ta bort flyttskatten borde vara det första en duglig Regering borde göra och trappa ner räntebidragen i sakta takt. Precis som Danmark gjorde och jag tror i Holland.
  PEAB har en byggskola i Malmö som borde kunna utökas. Använd och utbilda dessa, så kan dem bygga fina hus i sina hemländer när dem återvänder vilket måste vara målet.

 4. Ta bort flyttskatten!!! Så att äldre har råd att flytta!! T.ex. till orten där barnen bor. Flyttskatten är ett vansinne. I andra länder gäller den i 1 – 5 år och DÅ är det skatt på vinst, men i Sverige är det skatt på inflation. En straffskatt.

 5. De äldre har betalat på sina hus i stor del av sitt liv. Dessutom byggs det inte hyreslägenheter som är en viktig del av flyttkedjan. Gamla DDR tvångsflyttade människor, muren föll och kommunismens förtryck flyttades till Sverige. Allt för att kunna fylla Sverige med andra länders befolkning.

  1. Hur, hur ska det gå till? Vi är ju maktlösa inför politikernas vansinne! Finns det inget sätt att organisera sig på? Är det ingen som har startat någon slags motståndsrörelse där vi kan samlas och få makt att påverka och förändra? SD räcker ju inte till, där händer det ingenting, det behövs andra krafter!

 6. Som flera redan påpekat..
  Varför ska de gamla flytta? Och vart ska de isf göra det?
  Bostadsbristen har ständigt ökat och politikerna har blundat, även för detta.
  Nästa generationer, ungdomarna, de som ska producera pensionerna får ingen bostad.
  Politikerna har inte ens varit naiva, bara rent ut sagt korkade och blinda!
  Allt billigt boende är ianspråktaget av ”nyanlända” och migr verket..
  I mitt fall köptes nuvarande hus när jag var 60+, för kostnaden att bo där kan vi möjligen få en etta i nyproduktionen..
  Billigare och bättre än nu kan vi aldrig få det…
  Sk-t på er, Politiker!
  Vi bor kvar!

 7. Vad hjälper det om det skulle löna sig att sälja villan när det inte finns någonstans att flytta för den som bor i villan?? Hur svårt kan det vara att fatta att det finns för få bostäder hur man än gör och att det beror på att invandringen har skapat en orimlig befolkningsökning. Tänker på alla ramaskrin över bristen på studentbostäder varje höst och politikernas totala ointresse att hjälpa svenska studenter jämfört med hur dom nu vänder ut och in på sig själva för att hitta bostäder åt asylanterna! Inom alla områden drar svenskarna det kortaste strået och det tycks inte finnas en enda politiker (utom SD) som vågar eller vill stå upp för svenskarna och deras förstahandsrätt till sin egenbetalda välfärd! Vad är det med politikerna, hur kan dom så totalt leva i sin egen värld och agera mot sin egen befolkning? Det värsta är att vi som ser detta är maktlösa och jag är rädd för att det även 2018 kommer att finnas alltför många som fortfarande låter sig skrämmas till att rösta ”rätt”!

 8. Boverket vet inte vad de ( han ) pratar om. Även unga med fast arbete har problem att få bostäder. 7 år i bostadskö med bra fast inkomst är ingen garanti, det fick min ena dotter erfara. Varför skall vi äldre flytta när barnen flugit ut? Det hjälper inte att ta bort flyttskatten. Det blir ändå dyrare att bo i lägenhet med hyrorna som är. De flesta vill bo kvar så länge de kan bland vänner och grannar som man känner. Vem vill flytta till en lägenhet när man bott med friheten i ett hus hela livet- om man inte måste förstås. Det är ju tur att man fortfarande får välja själv. Risken finns väl att man blir tvingad att flytta för att man har ”för stort”. Måste bereda plats för de nya familjerna…………Inget förvånar mig längre. Varför kan inte boverket, tala sanning och i klartext??? Vi har akut bostadsbrist. ”Våra” barn kan inte flytta hemifrån för det finns ingenstans att ta vägen. Det måste kännas hopplöst för dem att bo hos sina mammor och pappor när de närmar sig de 30?!!

 9. Bidragsmigrantkramarna har det inte lätt. Tar de bort den orättfärdiga flyttskatten har de inte råd att byta hudfärg på Sveriges befolkning. Behåller de den har de ingenstans att förvara den nya befolkningen. För vår egen skull bör vi därför bo i så stora bostäder som vi har råd med till dess vi röstat in politiker som kan läsa och förstå grundlagarna.

 10. Allt skall ändras för att ge plats åt ekonomiska immigranter. Ensamkommande får förstahandskontrakt i Solna.
  Hur långt ska vi vika ner oss innan vi går under..
  *
  Ska Sverige finnas?
  Rubrikens fråga kan synas omotiverad. Ingen säger öppet att den svenska nationalstaten är illegitim och bör avvecklas.
  Likväl är det tankebanan bakom den präglande svenska migrationspolitiken. Den erkänner inte grunderna för nationalstaten,
  att ett folk av medborgare bildar ett demos med en balans av rättigheter och skyldigheter samt ett historiskt arv på ett bestämt territorium.
  Hans Bergström, Docent i statsvetenskap. Fd chefredaktör DN

 11. Den somaliska sexbarnsfamiljen behöver inte arbeta och betala. Skattebetalarna hjälper gärna till, oavsett om det är en trerummare i förorten eller en villa utanför city.

  1. Tänkte precis detsamma, inte behöver de betala, jävla skitpolitik. Själv sitter jag gärna kvar i mitt billiga stora hus, alltid retar det någon.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: