Är Iran framtiden?

Iran är en av många islamska republiker och monarkier. Det är ingen som lägger mycket krut på att de kallar sig islamiska stater, men när Israel som enda land i världen vill kalla sig en judisk stat blir det ett jävla liv. Det är förtryck av minoriteter skriker PK i skyn. 

Iran är i praktiken en religiös diktatur, trots att det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men prästerskapet har den yttersta makten.

En långvarig konflikt med omvärlden har bilagts sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits.

Iran är till ytan 3,5 gånger större än Sverige och där bor 80 miljoner människor.

Perser utgör drygt hälften av invånarna i Iran. Näst flest är azerierna medan upp till en tiondel är kurder. Återstoden tillhör en rad mindre folkgrupper. Ett par hundra tusen unga, ofta välutbildade iranier beräknas varje år lämna landet på jakt efter ett bättre liv i Europa eller Nordamerika.

Barnen börjar skolan vid sex års ålder och har skolplikt i åtta år. I stort sett alla barn går i grundskolan, som är avgiftsfri.

Iran har större kända reserver av naturgas än något annat land och ligger på fjärde plats i fråga om oljetillgångar. Det innebär nästan en femtedel av den kända naturgasen i världen och nästan en tiondel av oljereserverna. I landet finns dessutom gott om mineraler som järn, kol, zink, nickel, svavel, krom och koppar.

Endast en dryg tiondel av Irans landyta är uppodlad, trots att kanske en tredjedel skulle kunna användas till jordbruk.

Många historiska platser finns i Iran, till exempel Isfahan, Persepolis och Susa. Det finns möjligheter till fantastisk skidåkning, sol och bad och shopping.

Kort sagt Iran har alla möjligheter att bli ett bra land bara de blir av med islam och galna präster.

Skidåkningen i Iran är fantastisk och svartrockarna hänger inte med  brudarna i backarna 

Det finns förutsättningar för riktiga sol och badsemestrar, bara för män än så länge  

Irans huvudstad har mellan 8 och 9 miljoner invånare 

Iran före den islamska revolutionen 1979, undrar om någon tycker att den islamska republiken varit bra 

4 thoughts on “Är Iran framtiden?

  1. Instämmer i Kommendantens kommentarer. Finns en osynlig rörelse bland ungdomar i Iran, som kanske kan ge hopp.

  2. Så går det när man inför islamiska lagar över människor samtidigt som man har ”tomtar” som besitter den styrande makten.

    För att återgå till det normala bör iranierna till att börja med kasta ut tomtarna och sedan kriminalisera islam – då kommer landet att blomstra som bara den.

    Iran har stor utvecklingspotential.

Kommentera