Efter sex år i Sverige, studier och arbete kan Nagham inte gå ut utan sällskap av en svensk

INVANDRING. Dunkers Kulturhus i Helsingborg satsar på fri entré för personer som har kommit hit som asylsökande. På tisdagen var det dags för 80-talet sfi-elever från komvux Kärnan på GA-skolan att titta på den lokalhistoriska utställningen.

Nagham Kawbbashi kom hit från Irak för sex år sedan och gjorde som många andra i gruppen sitt första besök på kulturhuset. Fullt upp med studier, arbete (personlig assistent) och familjen har gjort att hon inte har kommit iväg tidigare. Dessutom hindrar språkbarriären henne fortfarande från att fullt ut våga sig ut i samhället på egen hand.

– Jag är blyg och rädd eftersom jag ibland inte kan förklara mig eller förstå vad saker betyder. Men har jag en svensk med mig känner jag mig stark!

Alltså – efter SEX HELA ÅR i Sverige, efter ”studier” och efter jobb som ”personlig assistent” kan hon fortfarande inte gå ut själv på kulturhuset. ”Personlig assistent”, det är väl till nån familjemedlem. Hon går fortfarande på SFI. Tänk på att det är tre år för att få en fil kand i språk på universitetet….

Visst är det en vinst för samhället. Och att hon efter SEX ÅR I SVERIGE kan gå gratis som ”asylsökande”….

…och Pettersson konstaterar att HD.se inte ställer några kritiska frågor.

18 thoughts on “Efter sex år i Sverige, studier och arbete kan Nagham inte gå ut utan sällskap av en svensk

  1. Inte så konstigt att hon inte kan språket efter 6 år. Hon bor säkert i ett ghetto och där behöver dom inte prata svenska med varandra. Förstår dom inte varandra så använder dom gester, som folk från mena gör.
    Jag jobbar i en skola har inte träffat någon somalier som kan skriva på sitt egna språk. De är och förblir analfabeter.
    Har inte träffat någon syrier som kan räkna multiplikation eller division så hur kan dessa vara ingenjörer och läkare? Säger alltid till folk som är PK att gå du först till en syrisk läkare och tandläkare för det vågar jag inte göra igen.
    Jag blev felbehandlad i höstas av en syrisk stafettläkare, slutade med akut inläggning på sjukhus. Jag sa att jag hade njurbäcksinflammation ( haft det innan) och han sa urinvägsinfektion ( haft det otaliga ggr). Han sa till mig att du är då ingen läkare på knacklig svenska, så argumentera inte emot mig. Jag blev helt paff. Fick recept mot urinvägsinfektion och blev så dålig dan efter att jag fick åka till akuten.

  2. Vill man inte så vill man inte.
    Själv kom jag till Sverige utan att kunna ett enda ord svenska. Efter ett halvt år fyllde jag deklarationen på egen hand. Det blev vist inte mycket fel i alla fall eftersom det var OK. Och detta var 1968, på den tiden var deklarationen en riktig deklaration.
    Men det var mitt andra mål, det första var att hitta jobb. Och det var inga problem med det heller. Fast jobbet var ju inte direkt ett direktörsjobb.

    • Jepp. Jag kunde inte svenska tills för två år sedan, när jag tog en språkkurs på distans. Innan dess enbart engelska.

      Om man inte kan ett språk så kan man inte söka ett jobb.

      Så ligger det till.

      • Och det är inte sant som en Iransk tjej på tv sa härom kvällen, att det inte går att praktisera svenska om man inte är ute i arbetslivet:

        Skaffa ljudböcker! Lyssna och lär! Sluta grina och väx upp!

    • Jocke!
      Den som inget gör, kan heller aldrig bekyllas för att göra fel.
      Du gjorde fel, tog lördom utav det. All heder åt dig (Broder) 👍

  3. Fridolin sa idag 10/2, i radio att; ” Invandringen tjänat Sverige väl ”

    Den mannen är inte bara dum utan rent OND !!

  4. Nagham K kanske är rädd för att bli våldtagen av sina landsmän om hon går ut ensam. Hon behöver eskort.

  5. Gruppen somalier som lever på bidrag från Försäkringskassan är över 90% och det är livet ut.
    Detta gäller helt säkert alla de andra grupperna från EFTERBLIVNA MUSLIMSKA ”KULTURER”….
    Så är det, så är det, så är det, så är det….så är det, så är det!

  6. Hon är ju redan svensk medborgare genom ”neutralisation”…. hur fan kan nån va ”neutraliserad” om man inte kan klara sig på språket?

    Det är nock som ”Fem idioter är fler än fyra genier – Demokrati!” säger, att det är en IQ-fråga. Eller en språkbegåvningsfråga. Eftersom de aldrig behöver använda ”svenska” i något sammanhang (allt är serverat på guldbricka för dem på arabiska), de jobbar med enbart det arabiska språket så finns det ju ingen anledning att lära sig svenska.

    Varför lära sig simma när man aldrig tänker bada i bassäng eller hav? Det finns ju båt för fan.

    Det tog mig några månader att lära mig tala hyffsad svenska, och då kunde jag ändå tala på engelska och tyska med alla i Skåne. Jag skulle nog kunna lära mig arabiska också – men varför i helvete skulle jag vilja det?

    • Olle, bra exempel….Hela gruppen Somalier lever på bidrag från Försäkringskassan…..
      Frågan är vilka som är dummast, de eller 87:an?

  7. Detta vittnar om en mycket låg iq. En iq som är vanlig bland folk som idkat systematisk inavel i hundratals generationer. Även aggressivitet och avsaknad av impulskontroll och konsekvenstänkande blir då framträdande.

Kommentera