Socialen har klappat ihop och det kommer att gå bra för 30-40 procent av ungdomarna


INVANDRING. Kopparberg är centralort i Ljusnarsberg kommun som ligger i norra Örebro län. Kommunen har 4 900 invånare och de har tagit emot ungefär 1 200 asylsökande PLUS 110 ensamkommande barn och ungdomar. Det betyder att 25 procent av människorna här är flyktingar.

Fungerar det? Nästan hela individ- och omsorgsförvaltningen på socialkontoret har sagt upp sig, tio personer, de som har ansvar för ensamkommande flyktingungdomar och de gamla vanliga svenska socialfallen, missbrukare, barn som far illa.

Socialsekreterarna har slitit ont länge och i höstas sjukskrevs de en efter en. Fem är fortfarande sjukskrivna och fyra går på arbetsträning.

En av socialsekreterarna, Sofi, säger: – Det roligaste är att möta ungdomarna. De vill framåt. De vill gå i skola, de vill jobba och tjäna pengar. Tänk att de tagit sig ända hit – och fungerar! Jag tycker inte att vi har en flyktingkris och fortsätter – Det vore jättebra om ungdomarna kunde stanna här i Kopparberg. Vi är ju en avfolkningsbygd. Nu lever de små samhällena upp igen, det öppnar affärer, det blir liv i bygden.

Chefen för ett HVB-hem, Mia Lejonqvist har inte upplevt några problem med kulturkrockar. ”De respekterar mig nästan för mycket.”

Men hon ser andra problem i framtiden: – 40 procent är analfabeter. De är 16 år och står redan med en fot i vuxenvärlden och nu ska de lära sig svenska och läsa och skriva och… Jag tror det kommer att gå bra för 30–40 procent av ungdomarna. De kommer att skaffa jobb och bli självförsörjande. Resten får det svårt.

-Pettersson läste detta av Peder Kadhammar i Aftonbladet, han är i grunden positiv till invandringen och pratar om här kommer framtiden.

 • 40 procent av ungdomarna är analfabeter.
 • Det kommer att gå bra för 30-40 % av ungdomarna, de kommer att bli självförsörjande.
 • Det innebär att 60-70 procent av ungdomarna inte kommer att bli självförsörjande
 • Om det är sådan siffror för ungdomar som borde ha lätt att lära, hur ser det då ut för vuxna?

I Sverige vägrar politikerna som ni vet att göra några konsekvensanalyser men det gör de i Norge och har där kommit fram till att varje asylsökande i snitt kostar 4,3 miljoner under sin livstid. 

Där har ni framtiden mina vänner.

 

 


11 responses to “Socialen har klappat ihop och det kommer att gå bra för 30-40 procent av ungdomarna

 • Petter

  Sociala Kommunala Betala

  Gilla

 • angelicaplacet

  Finns det någon politiker som har diskuterat någon gång hur många landet kan försörja?

  Gilla

 • Joy

  Liv i bygden med invandrare som kommunen måste försörja på sitt skatteintag. Om de nu inte tvingas be om utjämningsbidrag. Att dessa uppblåsta godhetsknarkare inte har vett att skämmas, affären öppnar igen! Tjoho, du slipper handla ditt dagliga bröd på stormarknaden i närmaste större stad! Det måste vara värt miljoner i utjämningsbidrag! Eller, vad säger ni skattebetalare, visst är det lysande framtidsutsikter i denna byggd?

  Gilla

 • eva

  Skicka tillbaka pojkarna när de fyller 18 så är problemet löst.

  Gilla

 • dave

  Nu är det inte 25% flyktingar utan 25% migranter.

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Jag kan tänka mig att ”Höppä i älva!” om den citerade batikhäxans uttalande är signifikant för just Kopparberg. Vill folk på bygden ha det så?

  Gilla

 • ÅMÅL

  Martin Luther:
  ”ARBETE BEFORDRAR HÄLSA OCH VÄLSTÅND –
  samt förhindrar många tillfällen till synd!”

  Lär myndigheterna invandrade gossar det?
  Eller gäller det bara för infödda?

  Gilla

 • Mary Agnes

  Känns som läge att projektera en massiv utbyggnad av Sveriges fängelser. Nu – för de lär snart behövas.

  Gilla

  • Fem idioter är fler än fyra genier - Demokrati!

   Det behövs också byggas stora utomhus interneringsläger. Där ska det placeras politiker, polischefer, riksdagsledamöter, journalister, chefredaktörer, medie och finansfamiljer m.fl.

   Gilla

  • Argus

   I Rumänien kostar varje fånge några enstaka euro om dagen, här ligger kostnaden på 5 000 – 6 000 kr. Varför inte skicka de osvenska till Rumänien och betala 100 € för dem? Vi sparar ändå in 4/5 och rumänerna får en vinstmarginal på nästan 100%.

   Sedan är signalpolitiken och avskräckningsfaktorn ovärdelig. Och vi skulle ”tjäna” på invandringen. 🙂

   Gilla

   • Mary Agnes

    Outsourcing – YES – det är ju svenska företag och organisationer experter på. Allt från bevakning till städning och försäljning…

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: