Issam fick ingen femrummare och återvände till Bagdad

INVANDRING. Nu tackar Issam Al-Qara-ghuli för sig. I lördags lyfte hans plan tillbaka hem till Bagdad. Livet på ett trångt asylboende i Västerås är över. Inget blev som han trodde i Sverige.

56-åringen har tagit tillbaka sin asylansökan hos Migrationsverket. Pengar till biljetten har han fått skickade från Irak där han har en stor familj som snart kommer att möta honom på Bagdads internationella flygplats. Han ler brett åt tanken. Längtan efter hustru, fem barn och flera barnbarn blev för stor och väntan på uppehållstillstånd för lång.

När VLT besökte asylboendet Flygskytten på Hässlö i fredags var det både feststämning och avskedstårar i luften. Det var Issams sista kväll med människor han haft tätt inpå sig i månader.

2016-02-08_0613

Han gav sig av från Bagdad i september, gjorde den farliga resan som många andra gjort, med båt från Turkiet till Grekland, upp genom Europa. 25 dagar tog det och målet var Sverige.

 

Vad trodde du om Sverige när du gav dig av? – Mina vänner, flera bor i Sverige, har berättat att här har man ett gott liv. Och Sverige är så vackert, jag ville bo här.

Hans plan var att få arbete och ta hit sin familj. Men Issam hamnade oförberedd i den största flyktingströmmen Europa haft sedan andra världskriget, klämdes in på en asylcamp där han fick byta ut sin femrumsvilla med plasma-tv mot ett litet rum, delat med fem andra. Och han är lika besviken på den enformiga maten som på journalisterna som han tycker inte har tagit saken på allvar. Men mest är han tacksam över hur Sverige tagit emot honom, säger han. Under flera minuter framför han sina tack.

Under januari har 13 personer på Flygskytten återtagit sina asylansökningar och återvänt till Irak men också Iran, berättar Lars Johansson som driver asylboendet. Besvikelse är ett skäl.

VLT
Enligt Migrationsverket återtog 3 331 personer sina asylansökningar under 2015, från Albanien (679), Irak (555), Serbien (351), Kosovo (233), Syrien (184).

Antalet återvändare till Irak har ökat trots ett sämre säkerhetsläge sedan USA-ledda styrkor lämnade landet 2011. Cirka en tredjedel av Irak är ockuperat av IS, Islamiska staten.

20 thoughts on “Issam fick ingen femrummare och återvände till Bagdad

  1. När man läser om alla, som kommer till Sverige och hur väl de blir mottagna av socialen, skolan, migrationsverket, undrar man vad alla dessa personer, som nu syns i rutan och talar om hur mycket de nu arbetar med alla invandrare, var har de varit tidigare innan invandringen började ?????
    Samhället består av 1 500 000 kommunalt och statligt anställda, som bara har att gå till jobbet och finnas där. Det är ju bra att de nu har funnit något att göra.

  2. Det spelar ingen roll hur mycket sanning som slängs upp i ansiktet på dessa journalister och andra vurmare. En normal människa ifrågasätter men här blir det en snyfthistoria. Vad är det för pantskallar som utbildar folk inom journalistik/media?

  3. Nej men pengar till biljetten och ett antal hundra tusen kronor för att klara sig de närmaste tiden… Kommer säkert igen inom kort tror jag .

  4. Han hade ingen plasma-tv här ju.Migrationsverket undersöker nu om alla kan få en egen tv och en femrummare att bo i haha

  5. Snyft hur ska det nu gå med min ålderdom när denne pensionsräddare åker hem? Vem betalar denna ”flyktings” hemresa förresten?

    • ”Pengar till biljetten har han fått skickade från Irak där han har en stor familj som snart kommer att möta honom på Bagdads internationella flygplats”

    • Också rädd för att pensionen minskar men också att jag inte blir tillräcklig kulturberikad nu när de återvänder.

  6. Asylboendena borde få en liten bonus om de erbjuder så trånga och dåliga villkor att asylsnyltarna väljer att återta sin ansökan och återvända.

  7. Skyddsbehovet stod sig slätt i förhållandet till
    den utlovade materiella standarden.
    Undrar hur Löfven skulle kommentera Irakierns historia.

  8. Han skulle sökt ngt annat än asyl. Arbetsvisum?

    Rätten att söka och få asyl behöver omdefinieras.

Kommentera