Arméchef: Vi måste vara beredda på att slåss

FÖRSVAR. EU-medborgarna kan ”inte längre räkna med att leva i fred och säkerhet utan att försvara sig”. Den norska arméchefen Odin Johannessen varnar för att EU-länderna måste vara beredda att kämpa för att bevara de värden som förenar kontinenten.

Jag tror att vi måste vara beredda att kämpa, både med ord, handlingar – och vid behov vapen – för att bevara landet och de värderingar vi har gemensamt, sade Johannessen i ett tal vid Oslo i måndags.

Johannessen tog över som arméchef i oktober förra året och var tidigare chef för operativa avdelningen vid Huvudstaben i Oslo.

– Ukrainakrisen och terrorn i Paris visar att EU inte längre kan räkna med att leva i fred och säkerhet, utan att behöva försvara sina intressen och värderingar, säger Johannessen, som tillbringade en stor del av sitt tal att betona vikten av välutbildade och lämpligt utrustade soldater.

– Du kan inte vinna krig utan människor på marken, sade arméchefen. I sitt tal uttryckte han oro över att de finansiella anslagen  inte är i stil med godkända planer.

– Jag kan säga nu att det är omöjligt för mig att nå målen i den nuvarande långsiktiga planen För oss på insidan av det militära systemet har det varit tydligt i flera år redan, säger Johannessen.

-Pettersson håller med. Tyvärr har sju partier i Sveriges riksdag slaktat vårt försvar och betalar för att ta hit invasionstrupperna. Det åttonde partiet som är det enda som vill ge försvaret tillräckliga resurser vill ingen prata med…

DN.no

 

19 thoughts on “Arméchef: Vi måste vara beredda på att slåss

    • Funkar tyvärr inte alltid så bra på alla människor..
      Samt så gäller det att man träffar rätt.

      Pratar av erfarenhet.

  1. Stefan Löven och Socialdemokraterna kommer i framtiden att betraktas som landsförrädare på grund av massinvandringen, inte otänkbart att de kommer att ställas inför rätta för den gigantiska skada de orsakat Sverige.

  2. Ukrainakrisen visar att inte ens med statsskupp och förbud av språk hjälper att isolera bort oliktänkande, när man gör politisk utrensning och förbjuder över 20% av befolkningen att rösta.

    Men Svenskarna är mera rädda för det ovan än alla jihhadister som dagligen kommer till Sverige.

    En Svensk borde först fråga sig, vad fan skulle Ryssland vilja komma till Sverige? Naturresurser? Vaddå de har mer skog än Sverige.
    Sverige är portvakt mot väst? Lägg ner det är en blindtarm på kartan

  3. Just nu jagas IS på flykt av den syriska arme’n, ryska flygvapnet och NATO flyg. Islamisterna rakar av sig skäggen och gömmer sig bland flyktingar påväg mot EU. I den humanistiska stormakten Swedarabia går propagandamaskinen på full varv och 50 nya hbv hem i veckan ska fyllas av arga unga män. Landets naiva flyktingkramare förstår inga samband. Vilken beredskap har resterna av vår försvarsmakt eller är det dags att folket beväpnar sig inför kommande konflikt.

    • Vart och till vem skall jag vända mig Vakthunden?
      När och Hur skall ”folket” beväpna sig? Med slangbellor?
      / Frivillig 72-årig pensionär (f.d. elitsoldat) som saknar gevär.

    • re
      precis, så välrakade araber skjuter vi först, då dessa troligtvis är förtäckta IS soldater!.

  4. …kämpa…för att bevara landet och de värderingar vi har gemensamt…

    Det är inte det som är det viktigaste! Det är främst folket som ska skyddas, inte värderingar. Utan norsk majoritet finns inte Norge. Det samma gäller Sverige.

    • Det är värderingar som gör Sverige och Norge till vad de är. Människorna är där för att upprätthålla värderingarna. Man kan inte säga att det ena är viktigare än det andra, men man kan säga att människor måste offra sig ifall man vill försvara sina värderingar i tid av krig.

      • Skrämmande inställning du har! Då skulle vilka utbölingar som helst tränas upp att ha svenska/norska värderingar.’

        Är du säker på att du delar en enda av arméchefens värderingar? Vilka värderingar gäller för dig?

        Allahs lika värde?

        Jag värderar precis tvärtom: Allas olika värde!

        Jag delar inte en enda värdering med t.ex. kulturmarxisterna.

        Dock värderar jag mina barn högst, oavsett vilka värderingar de har eller inte har.

  5. Det som händer nu och framöver kommer att gå till historien och eftermälet kommer inte att bli nådigt. En genomgående tråd är bristen på ledarskap i både Sverige och EU. Kortsiktiga populistiska agendor som inte verkar syfta till mer än att politikerna kan sitta kvar på sina stolar.

Kommentera