Myndigheter ger upp och lämnar Botkyrka

INVANDRINGEN. Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten lämnar sitt servicekontor i Hallunda, Botkyrka kommun. ”Ett stort svek mot förorten. Tusentals botkyrkabor besöker kontoret varje vecka”, säger Ebba Östlin, S, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Enligt Botkyrka kommun är det ett av statens viktigaste servicekontor – det som Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten har på Hallunda torg i Norsborg.

– Behovet av kontoret är väldigt stort, Försäkringskassan är en av de allra viktigaste samhällsfunktionerna. När de överger oss är det ett tydligt tecken på nedmontering av förorten, fortsätter Ebba Östlin.

Kommunen har under en längre tid fört samtal med Försäkringskassan och försökt få myndigheten att ändra sig. Försäkringskassan anser att lokalerna är för små och inte ändamålsenliga. Besökstrycket är högt och personalens upplevda otrygghet för stor.

Försäkringskassan har man i snitt 1 650 besök i veckan.

– Vi har presenterat flera möjliga lösningar för dem. För oss är det inte en fråga som kan reduceras till ändamålsenliga lokaler, det är en fråga om vikten av det offentligas satsningar kommer medborgarna till del, säger Ebba Östling.

Försäkringskassans nuvarande alternativ är att flytta till nya lokaler i Liljeholmen, drygt 1,5 mil från nuvarande servicekontor.

-Pettersson inser att vi är illa ute. När till och med de myndigheter som officiellt påstår att invandringen är bra och berikande ger upp på grund av hot mot personalen så undrar jag vart vi ska flytta när hela landet är som Botkyrka och Mellanöstern?

DN.se

Botkyrka kommun har 90 000 invånare. Antalet invånare med utländsk bakgrund närmar sig 60 procent. De födda i utlandet utgör 40 procent.

Bidragsberoendet för de med utländsk bakgrund är tio gånger högre, lågt räknat, än för dem med svensk bakgrund.

Vissa kommuner med hög asylinvandring, exempelvis Botkyrka i södra Storstockholm där en majoritet av invånarna är invandrare, har under flera år obstruerat mot instruktionerna att lämna in differentierad bidragsstatistik till Socialstyrelsen, sannolikt i avsikt att dölja obekväma uppgifter om hur hög och ökande bidragsberoendet bland utrikes födda är i kommunen. Officiellt skyller kommunen på att det inte går att mata in de siffror Socialstyrelsen vill ha i datasystemet. För sådana kommuner har siffror från 2011 använts i sammanställningen, siffror som sannolikt är i underkant.

Sveriges tre mest mångkulturella kommuner är Malmö, Botkyrka och Södertälje. De fick år 2005 ca 3,5 miljarder i kommunal utjämningsbidrag. 2015 har summan ökat till 7 miljarder, inte långtifrån hela Norrland. För en generation sedan var Malmö, Botkyrka och Södertälje genomsnittliga i term av skattekraft och snittinkomst, idag är de beroende av bidrag från övriga landet.

Botkyrka får över 1,3 miljarder från landets övriga skattebetalare varje år.

-Pettersson undrar hur den långsiktiga planen ser ut när hela landet berikats till Botkyrkas nivå?

Var är backupen? Norges oljefonder eller Saudiarabien?

4 thoughts on “Myndigheter ger upp och lämnar Botkyrka

  1. Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
    Gör Rinkeby till ett tullfritt område och ge dem självstyre som ett experiment.
    Vi kommer ju vara i minoritet om ett par generationer. Vad ska vi leva på? Vi kan ju inte ens göra som indianerna i USA som blev rika på casinon då muslimer inte får hänge sig till dobbel.

  2. Först bidrag från andra kommuner.
    När det inte längre går: Lån.
    När det inte längre går: Start av sedelpressarna.
    Då närmar vi oss Zimbabwe och Venezuela på riktigt.

  3. Har de fått för stark dos av mångfalden? Hahaha.
    DO gillade det inte. Inte journalisterna heller. Varför ska myndigheterna gilla det? Där de flyttar ut, där finns det gott om plats för flera berikare.
    Håll till godo och lycka till.

Kommentera