Polisen har tvångsrakat 13 000 muslimska män

ISLAM. Tadzjikistan, med sina drygt 7 miljoner invånare, har letts av Emomalii Rahmon sedan 1992. Landet består till 98 procent av muslimer. Officiellt har landet religionsfrihet, men staten övervakar landets religiösa institutioner noga, officiellt för att motverka att grupperna blir politiska.

Sedan 2015 har fokus i en allt högre grad legat på att motverka islamistisk extremism, som av staten klassas som ”utländska influenser” och anses spilla över från framför allt grannlandet Afghanistan. Men det har enligt den fria nyhetstjänsten Asia-plus inte bara handlat om att motverka religiös extremism, även andra aspekter av Tadzjikistans medborgares liv har kommit att regleras.

Den 20 april förbjöds bland annat svarta klänningar som bärs av många muslimska kvinnor men som enligt president Rahmon aldrig varit en del av det tadzjikiska folkets traditionella kläder. Tidigare under 2016 förbjöds även arabiska namn och kusinäktenskap i landet och under september 2015 förbjöds landets enda muslimska parti. Sedan tio år tillbaka är det förbjudet att bära slöjor i skolor.

Som ett ytterligare steg i Tadzjikistans försök att motverka islamistisk extremism meddelade Bahrom Sharifzoda, som är chef för regionen Chatlons polismyndighet, under onsdagen att de övertalat 1 700 kvinnor att ta av sig sina slöjor. Polisen ska också sedan april ha rakat av 13 000 män skägget och stängt mer än 160 butiker som säljer traditionella muslimska kläder. Det rapporterar Al Jazeera.

2016-01-21_1928

7 thoughts on “Polisen har tvångsrakat 13 000 muslimska män

  1. Sant. Tadzjiker hade traditionellt fina, färggranna kläder, fint mönstrade med fint handarbete. Aldrig svarta kläder. Den muslimiska uniformen har verkligen kommit in utifrån nu.

    Tror inte, att den muslimska uniformen hade fått där en sån spridning, om sovjettiden inte hade utfasat ganska mycket den traditionella klädseln, som nedvärderades av imperiet. Man kunde inte göra karriär i sina egna kläder och blev systematiskt hånad och förlöjligad.
    Alla nationella yttringar var ju av ondo i Sovjet. Som nu här.

    Senare har Västs klädmode, klädimport och kultur satt sina spår. Men om man lång tid har blivit hånad för sitt nationella klädseln, är vägen tillbaka svårt. Eftersom den muhamedanska uniformen ger i viss sätt skydd och kan inte nedvärderas i samma sätt, är den bra ersättning till människor, som söker sig tillbaka till någon sort av identitet och samhörighet.

    Hur dessa förbud mot yttre attribut lyckas stävja den förslavande ideologins spridningen i landet, är intressant, att följa.
    Att stå för, bevara och utveckla sin eget kultur, är svårt i vår ”globala” värld, var allt ska bli lik och enformigt och etnicitet och folkkultur bekämpas ner med alla medel..

    • Jag kommer från tadzjikistan , och jag vet verkligen inte vad fan du yrar om. Det enda su har rätt om är dessa färglada kläder som användes flitigt under sovjet tiden och nu utan några som helst problem

  2. Bra initiativ, ”mota Olle i grind”!

    Något för regeringen att fundera runt några varv! Kanske utmynnar i något positivt även för Sveriges del! Vem vet?

  3. Sverige kan bara vara avundsjuk på Tadzjikistan som har en klok och handlingskraftig regering!

  4. Hade en man i min närhet en tid i höstas, med ett stort skägg. Jag tänkte så smått och hade rätt. Det visade sig att han var bosnisk muslim av börd, kom till Sverige som liten.

Kommentera