Syrien kan ta över som leverantör av grönsaker och frukt till Ryssland

MELLANÖSTERN. Syrien har börjat leverera citrusfrukter till Ryssland. De första partierna till Novorossijsk har redan avskeppats från Latakia. Detta inträffade i skenet av det ryska importstoppet på matvaror från Turkiet. Munzir Gerbek, chef för Latakias jordbruksdepartement, har berättat för Sputnik Türkiye att det vidtagits åtgärder för att underlätta handeln mellan Ryssland och Syrien.

”Vi är mycket glada över att den ryska marknaden nu är öppen för vår produktion. Vi har härmed fått möjlighet att bredda vår export till Ryssland”

Mirza Rejep, som är ansvarig för leverans av grönsaker och frukter från Latakia, berättade att citrusexporten till Ryssland påbörjades för en och en halv månader sedan. Hittills har 60 ton apelsiner redan fraktats till Ryssland. Enligt Rejep handlade det om ett provparti för att etablera ryssarnas preferenser. Syrien är redo för storskaliga leveranser, som tänkas börja inom snar framtid. Till en början väntas leveransvolymen utgöra 34 000 ton, men kan växa ytterligare.

Med undantag av norra Latakia, som gränsar till Turkiet, har provinsen klarat inbördeskriget oskadd och utvecklar aktivt sitt jordbruk. Enligt Munzir Gerbek satsar Latakia på odling av citrusfrukter och oliver både i öppna trädgårdar och i drivhus.

År 2015 odlades en miljon ton citrusfrukter i Latakia. Provinsen själv konsumerar enbart 5 procent av denna volym.

För närvarande bor uppemot 1,6 miljoner interna flyktingar i Latakia med omnejd. Jordbruket är den främsta inkomstkällan för både lokalborna och tvångsflyktingarna.

Sputnik News

I Latakia, Syrien lever invånare i stort sett oberörda av det syriska kriget. Har ni sett det på SVT?

Från maj 2014

I Latikia har president Assad och den syriska staten fortfarande kontroll, det verkar inte så dåligt om man tänker på alternativet.

Från november 2015

 

4 thoughts on “Syrien kan ta över som leverantör av grönsaker och frukt till Ryssland

  1. Hoppas innerligt att vår vän Putin lyckas med att fixa fram ordning och reda i denna del av världen.

    • Om de stannar hemma måste de jobba. Kanske t.o.m. smutsa ner händerna och ändå få sämre betalt än i Absurdistan.
      Läs gärna Petterssons flygblad nr. 2.
      Där finns en ekonomisk kalkyl som jordbruksarbete inte kan komma i närheten av.
      ”De tillför så mycket” (- utgifter från våra skattepengar)

Kommentera