Regeringen avskaffar nationella prov i NO och SO för årskurs 6

SKOLAN. I går, den 14 januari beslutade regeringen om en ändring i skolförordningen. Ändringen innebär att bestämmelserna för proven i de naturorienterande och samhällsorienterande ämnena i årskurs 6 tas bort.

– Lärarna behöver mer tid för sitt arbete och eleverna mer tid för sina lärare. De nationella proven har tagit mycket tid i administration och rättning för lärare och från elever. Mest tid har de tagit i sexan, där lärarfacken uttryckt att man ibland fått använda mer tid till att mäta än att ge vägar till kunskap. Nu avskaffar vi i bred politisk enighet två prov och går mot digitalisering av de kvarvarande. Det är bra för lärare och elever, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Regeringens pressmeddelande

Lärarnas Tidning

-Pettersson undrar på vilket sätt slopade prov ska göra skolan bättre?

Det tog 400 år att bygga upp ett fungerande samhälle men det gick betydligt fortare att rasera detsamma…Två svenskar – en byggde upp och en rev ned

Naturorienterande ämnen:

Samhällsorienterande ämnen:

Fridolin skolpojke

11 thoughts on “Regeringen avskaffar nationella prov i NO och SO för årskurs 6

  1. Det är dom illa tvungna att göra med tanke på resultaten när 160 000
    ny inkomna tekniker ingenjörer och läkare får chansen att visa vad dom kan ,,dom är rädda att resultaten skjuter i höjden ,det skulle visa att dom svenska infödda barnen är korkade jämfört med babbarna
    eller ?

  2. Varför ha skolplikt överhuvudtaget, det verkar på många skolor vara mer av en förvaring, än en plattform för vuxenlivet och sin egen framtida försörjning. Alla galna bidrag har krossat egna initiativ och ansvar.
    Kanske dags att göra skolan attraktiv inte som nu, utan något som eftersträvas något att kämpa för, att uppnå. Kika lite hur det är på den afrikanska landsbygden, de lyckosamma för möjligheten till undervisning !

  3. Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
    Var det det här som fjortisministern menade när han sa att han skulle fixa skolan på 100 dagar. Sverige är inte ett kunskapssamhälle längre. Det är ju helt jäkla känslostyrt. Man styr bara mellan kränkningsparagrafer. Dra åt helvete!

  4. Ett förkastligt sätt att ta bort/skyla dem negativa resultaten(PISA)
    Ser skolan dålig ut resultatmässigt i avlagda prov löser dem mao det genom att ta bort ngr prov.
    Trodde vi skulle sträva framåt inte bakåt.

  5. Heja! Smart! Tar vi bort alla prov går det ju inte att se förfallet i tid lika tydligt. Sosselogik.
    Kanske dax att förbjuda fler pisa-test också? Det blev ju inge bra senast…

  6. Ja det ska skapas fler och fler idioter i skolan ,snart räcker det med att eleverna bara är i skolan så anses det att dom är utbildade ,skolan blir bara en kravlös förvaringsplats för ungdomar som inte får lära sig något .

Kommentera