Iran bordade svenska USA-båtar

ARBETSMARKNAD & FÖRSVAR. Två farkoster från den amerikanska flottan har bordats av medlemmar ur det Iranska revolutionsgardet i Persiska viken. Det uppger försvarshögkvarteret Pentagon för Sky NewsTio amerikanska soldater har frihetsberövats av iranska styrkor på Farsiön. 

Enligt Pentagons talesman Peter Cook tappade man kontakten med farkosterna när de befann sig mellan Kuwait och Bahrain. – Vi har varit i kontakt med Iran och har fått försäkran om att besättningen och båtarna ska återlämnas snarast, säger han och Iran har uppgett att soldaterna (nio män och en kvinna) har släppts idag.

Pettersson struntar i de politiska konsekvenserna men såg en bild på ”farkosten” och reagerade då på att det var en ”svensk” Stridsbåt 90.

stridsbåt_90

Stridsbåt 90 tillverkades i Sverige på Dockstavarvet och på Gotlands Varv.

En sann anekdot är att Pettersson en dag för många år sedan blev uppringd av en bekant verksam på Gotland som frågade om vi kunde äta lunch ihop i Oxelösund.

-Det går bra sa jag, när kommer du och var är du någonstans?

-Jag är på Gotland men tar båten så möt mig om ett par timmar på kajen sa den bekante.  

Nåväl, Pettersson åkte till kajem och mycket riktigt kom gotlänningen brakande med en båt och inte vilken båt som helst utan en Stridsbåt 90 som han var ute och körde. Lunchen var god.

Nåväl, om ni undrar över hur det påverkade svensk arbetsmarknad så var det så att USA:s marin vill köpa ett gäng stridsbåtar av Sverige men det fick de inte av någon anledning, så båtarna tillverkades på licens på ett varv i USA. Det är svensk sysselsättningspolitik.

Nåväl, Stridsbåt 90 har genom åren fått stor uppmärksamhet i Sverige men även internationellt och används bl.a. av länder som Grekland, Malaysia, Mexiko, USA och Norge. Idag är ett antal båtar, både av version H och E utlånade till bland annat Sjöräddningssällskapet, Sjöfartsverket och Polisen.

Sverige hade även helikoptrar och lite annat på plats utanför Somalia i operation ”Atalanta” om ni saknade dem vid ubåtsjakterna i Sverige. För övrigt måste ni komma ihåg att vi inte är med i Nato, att vi samarbetar med Nederländerna utanför Afrika är bara på skoj…

 

5 thoughts on “Iran bordade svenska USA-båtar

  1. Tyckte väl att det var Stridsbåt 90!
    Skandal att vi inte levererade till USA.
    USA är ett av de pålitligaste länderna, i hela världen.

  2. I Sverige frodas motståndsrörelser mot i princip allt! Det gör att svensk export av krigsmateriel tillverkats på licens i andra länder! På det sättet utarmas landet Sverige bit för bit!

Kommentera