Rumänsk medborgare med känd identitet räknas som papperslös och får fri vård i Sverige. Det gör Sandor lite grinig

INVANDRING. Armina Buldui är 33 år gammal, rom och medborgare i Rumänien. Onsdagen den artonde november föddes hennes dotter Alexandra. Hon vägde då ett kilo.

Länge var det oklart om Armina skulle faktureras för den vård hon fått i Sverige. Hon är EU-medborgare, men utan giltig sjukförsäkring i Rumänien. Det innebär att hon kan faktureras för hela vårdkostnaden, helt utan subventioner. Under sina tre år i Sverige har Armina inte ens lyckats skrapa ihop 10 000 kronor.

Enligt Region Skåne kostar en normal förlossning, med någon dags sjukhusvistelse, mellan 23 000 och 60 000 kronor. Armina har vistats på sjukhuset i över en och en halv månad.

– När jag hör den summan blir jag helt förtvivlad. Min plan var inte att föda här (utan i Rumänien, vår anm.), säger hon.

Men fakturan revs. Region Skåne klassar Armina som papperslös, vilket gör att hon har rätt till viss subventionerad vård.

-Pettersson undrar lite över Sydsvenskans artikel.

  • Region Skåne betraktar en medborgare i Rumänien, ett EU-land, som papperslös. Trots att Arminas identitet är känd.
  • Armina slipper att betala för en och en halv månads sjukhusvistelse pga förtidigt fött barn. Sydsvenskan inte tagit reda på kostnaden för sjukhusvistelsen men vi kan upplysa om att ett genomsnittligt vårddygn på sjukhus kostar 7 500 kronor och ett för tidigt fött barn torde vara väsentligt dyrare. Alltså minst 500 000 kronor, troligen betydligt mer, för Arminas sjukhusvistelse.
  • Sydsvenskan påstår även att damen inte lyckats skrapa ihop 10.000 kr under sina tre år i Sverige. Tre år är nästan 1100 dagar, alltså runt 9 kronor om dagen i genomsnitt. Varför ställer inte Sydsvenskan följdfrågan hur hon lyckas överleva på detta eller om hon har några sidoinkomster?

***

Även vår vän Sandor har reagerat och skickat ett mejl till Sydsvenskans redaktion.

INSÄNDARE. Angående snyftartikeln om EU-migranten Armina Buldui finns en hel del att tillägga.

Det står bl a att hon har blivit vräkt från tomten på Industrigatan. Hon har inte blivit vräkt, hon har tillsammans med dom övriga ockupanterna blivit avvisad och förpassad ut från en tomt som tillhör någon annan och som dom har nyttjat och skräpat ner olagligt.

Hon säger i artikeln att Sorgenfrilägret blev hennes hem. Det var varken hennes eller någon av dom andra ockupanternas hem. Deras hem ligger betydligt längre söderut i ett land som heter Rumänien.

Man kan fråga sig hur man kan sätta fem barn till världen när man lever på det sättet som tydligen majoriteten av dessa s k EU-migranter gör?

Tydligen så är ordet ansvar ett ganska okänt begrepp hos dessa s k EU-migranter. Hennes kommentar är att det känns jobbigt att jag nu har fem barn som jag inte kan försörja på något bra sätt.

Det hade varit önskvärt om denna grupp också började att ta ansvar för sina handlingar såsom att inte sätta fler barn till världen än man kan ta hand om själva och sluta med att lägga ansvar och kostnader för sin livsstil på andra. Detta gäller särskilt medborgare och skattebetalare i andra länder.

Tydligen så kostar en normal förlossning med någon dags vistelse på sjukhus mellan 23 000 och 60 000 kr.

Armina Buldui vistades på sjukhuset i över en och en halv månad. Räknar man den lägre kostnaden gånger 45 dagar så blir summan 1 035 000 kr.

Den 29 december så lämnade Armina Buldui sjukhuset och snart så åker dom hem till Rumänien, kan man läsa i artikeln.

Huruvida hon verkligen har gjort det eller finns kvar i landet för att därmed kosta oss ännu mer är okänt men kvar finns varje fall en kostnad på över en miljon i sjukvårdskostnader som Region Skåne har efterskänkt till henne och som vi skattebetalare nu får betala.

Till dessa kostnader inte att förglömma skall också saneringen av den ockuperade tomten, polisinsatsen för avhysningen från den ockuperade tomten samt kostnader för härbärgen och liknande läggas på Armina Bulduis konto.

Detta är alltså kostnader för en enda person tillhörande gruppen s k EU-migranter.
Var god och skölj, du svenske skattebetalare!

Sandor Herold, Malmö

17 thoughts on “Rumänsk medborgare med känd identitet räknas som papperslös och får fri vård i Sverige. Det gör Sandor lite grinig

  1. Tycker nog att Amina från och med nu ska ha ”Tulo mellan knäna” motverkar både önskade och oönskade graviditeter!

    Amina borde använt Tulo tidigare! Resultatet av det hade varit inga kostnader för region Skåne!

  2. Samtidigt finns det svenska medborgare, dissidenter, som inte får vård i Sverige. (Maila om du vill veta mer). Kan inte vara långt kvar till inbördeskrig nu.

  3. Detta är för jävligt att våra skattepengar ska slösas på det här sättet.

    SD säger jag bara!

  4. Räknas alla rumäner som papperslösa i Sverige? Eller gäller det bara zigenarna? Hur är det med ungrare? Polacker? Tyskar? Zigenare från dessa länder?

  5. Mycket bra insändare av Sandor!
    Problemet är dock att Sydsvenskan och personen som rev fakturan antagligen är mentala släktingar då det kommer till ansvar,sunt förnuft och ärlighet.

  6. POLITIKERFRÄLSET BORDE INSE att Sverige INTE har skyldighet att ta hand om och försörja andra staters medborgare! Stefan Löven och Socialdemokraterna anser att man INTE kan förbjuda fattigdom och det är korrekt med det skall inte betyda att Sveriges skattebetalare ska belastas med andra staters medborgare.
    Det enda raka är att förbjuda tiggeriet och begränsa den ”fria rörligheten” med krav på visum för inresa i Sverige, då slipper vi se Armina Buldui, 33 år i Sverige. Hon har c:a 40 år kvar att leva, ska vi verkligen belasta barn och barnbarn med försörjningsplikt för henne och hennes tjocka zigenarsläkt ??

  7. Det är hög tid att komplettera ID-kontrollen med kontroll av europeiskt försäkringskort eller annan sjukförsäkring innan tillträde till landet.

  8. Region Skåne klassar Arminia som papperslös. Då måste det finnas ett formellt beslut med motivering taget av vem. Detta borde Sydsvenskan ta fram och visa upp för läsekretsen som tillhör dem som måste betala miljonen.

    • Malmö går back 5mijarder per år! De borde bekymra sig litet om framtida kostnader….

      • Malmö behöver inte bekymra sig ett dugg för framtida kostnade så länge det finns kommuner som får bistå dem med miljoner.

Kommentera