Polisen ber militären om hjälp med asylsökande


INVANDRING. Polismyndigheten är överbelastad på grund av det stora antalet asylsökande och ber nu militären och civilförsvaret om hjälp, säger rikspolischef Dan Eliasson till Svenska Dagbladet.

I mitten av januari ska rikspolischefen begära förstärkningar i form av personal och resurser av regeringen ”före 2020”, skriver tidningen, men för att klara det akuta läget rekryterar polisen civilanställda och talar med Försvarsmakten och civilförsvarsförbund om hjälp med ”vissa uppgifter”.

Gränskontrollerna men också oroligheter på asylboenden, med tillstötande språkförbistringar, lyfts fram som särskilt resurskrävande.

Till exempel uppges från polisregion nord att 75 procent av tillgängliga patruller var upptagna med bråk på asylboenden en enskild kväll.

– Vi har oro kring asylboenden som kräver resurser av oss. Det är inte hela tiden, men när det är bråk måste vi vara där. Det bästa som kan ske är att Migrationsverket har en snabb prövning av ärendena så att boendena kan avvecklas. Ju snabbare integration desto bättre för polisen, ju senare integration desto sämre för polisen, säger rikspolischef Dan Eliasson

– Situationen innebär ju påfrestningar på lokalsamhället med asylboenden runt om i landet och vi tittar givetvis på vilka tänkbara möjligheter som finns här. Vi har ju ansvar för ordning och säkerhet. Men det finns många goda krafter där ute som kan vara till hjälp i det här läget, säger Fredrik Wallén, presschef på polismyndigheten.

SvD skrev på lördagen, efter samtal med ett 15-tal poliser och åklagare över landet, att så kallade mängdbrott prioriteras ned, det brottsförebyggande arbetet blir lidande och stressen är hög.


7 responses to “Polisen ber militären om hjälp med asylsökande

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: