Negern Pettersson

HISTORIA. På min jakt över Internets fria savanner hittade jag nedanstående historia om ”Negern Pettersson” skriven av Mats Werner och som återges på hans blogg och som så vitt jag kan bedöma är helt sann. Jag tyckte det var skoj med namnet och att vi även har arbetat inom samma yrke och jag kan försäkra att bloggförfattaren Pettersson inte har jobbat som modell.

Den svarte mannen är en frigiven eller förrymd slav från Franska Guyana som via Amerika på okända vägar hamnat i vårt kalla land. Negern Pettersson som han kallades försörjde sig som hamnsjåare och att sitta modell på konstakademin.

Det kraftfulla porträtten av Negern Pettersson är målat av akademieleven Karin Bergöö som senare gifte sig med Carl Larsson som är en av våra mest folkkära målare och således är Negern Pettersson en del av den svenska historien. Nu är inte jag konstnär men när jag tittar på målningen och ser ljuset och skuggorna undrar jag om inte Karin Bergöö var Carl Larssons överman.

Negern-Pettersson

Ateljéinteriör från Kungliga Konstakademiens modellskola på 1870-talet. Negern Pettersson sitter modell.

Negern-Pettersson2

”Neger” är ett ord som väcker känslor men att kalla denne stolte man för ”Franska Guyana Pettersson” eller ”Afroamerikanen Pettersson” är fel. Han kallades av sin samtid för Negern Pettersson och bör få heta detta så länge hans porträtt hänger och påminner oss om en tid som försvunnit.

Det är en märklig tid, det spansk-portugisiska ordet för svart försvenskat till neger väcker känslor och protester hos främst yngre svenskar medan våra skolgårdar fylls med uttryck som fitta och hora utan att någon reagerar.

Till sist två gamla historier, kanske är det Negern Pettersson som figurerar menläs gärna Mats Werner och hela historien som jag återgett lite av här.

En neger jobbade i Stadsgården; stark som fyra vanliga stuvare, glad, ambitiös, nykter – på det hela taget en ouppnåelig prydnad för stuvareskrået, men så långt över dem att det hela nästan sågs som en smula teologiskt.

På frågan vad han tyckte om den nye negern i stuvarelaget, lär basen följaktligen ha svarat att – ‘jo, han är bra, mycket bra…. men, det kan ju aldrig hålla i längden’”.

Också den om söderkisen som någon gång på tjugotalet mötte sitt livs allra första livs levande neger å Kornhamnstorg och häpet frågade:

”Spelar’u trumpet”?

Negern Pettersson hette enligt sitt personkort Pierre Louis Alexandre och anlände till Stockholm 1863 och avled i tuberkulos i april 1905.

Negern-Petterssons-personkort

Tidigare publicerad på Petterssons år 2010.

9 thoughts on “Negern Pettersson

  1. Joseph Conrad skrev ofta om sjömän och dess färder. En bok jag fick läsa i skolan hette: The Nigger of the Narcissus. Den har ju i efterhand korigerats så att det ”avskyvärda” ordet nigger har försvunnit. Jag tyckte att boken var bra. Den beskrev sjömäns liv och vedermödor. Hur de månade om negern fast de själva var fattiga och utan makt hjälpte de den sjuke negern som de trodde var orsaken till skeppets olyckor.

Kommentera