Åtalas för terrorbrott i Syrien

Två män från Göteborg åtalas för terrorbrott i Syrien. Åklagaren hävdar att de varit delaktiga i att mörda två män genom att skära av deras halsar. I en mordfilm ska, enligt åklagaren, flera oidentifierade svenskar medverkat.

Bland åklagarens bevisning finns film som ska visa hur morden utförs, och att de två männen, 30 respektive 32 år gamla, deltar. Vidare anser åklagaren att männen ”uttryckt glädje över gärningarna”.

– Det är två personer som är åtalade för att i Syrien i april 2013, i närheten av Aleppo, tillsammans med andra ha medverkat till att döda två personer, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

På den film som visar morden finns enligt åklagaren flera svenskar som ännu inte är identifierade.

TT: Hur många svenskar handlar det om?

– Jag kommer inte exakt ihåg och alla är inte identifierade och jag känner inte till dem. Jag har fokus på de här två, säger åklagare Agnetha Hilding Qvarnström och syftar på de två åtalade männen.

I filmen ska flera av personerna tala svenska. De två offren har inte kunnat identifieras.

– Vi tror att de är civila, men vi har inte riktigt kunskap om vilka de två döda personerna är, säger hon.

De åtalade männen greps i juli, varefter 30-åringen har suttit häktad. 32-åringen, som är rullstolsburen, har under hösten haft reseförbud och har bara fått vistas i Göteborg.

Dessutom är en 27-årig man efterlyst för medhjälp till terrorbrott. Han tros befinna sig i Syrien.

Advokat Hans Gaestadius, som försvarar 30-åringen, anser att det finns många frågetecken kring bevisningen. Förvisso medger 30-åringen att han var i Syrien våren 2013, men i egenskap av hjälparbetare och volontär.

– Han har aldrig deltagit i några strider och än mindre deltagit i händelsen som lett till åtal, säger Hans Gaestadius.

Enligt åtalet ska 30-åringen ha ”främjat handlingen” genom att har varit med och valt plats, hållit vakt, instruerat andra och utsett vapentyp.

– Allt detta förnekar han. Det finns egentligen bara filmmaterial, medan det saknas vittnesbevisning, dna, uppgifter om målsägandena (offren) och den exakta platsen är kanske inte hundra procent säkert angiven. Det saknas alltså saker som alltid annars fordras i en mordrättegång.

Hans Gaestadius ifrågasätter också att det är hans klient som syns på filmerna som visar dödandet.

– Att han är med i andra delar av materialet är ju en sak, men frågan är om han deltar i de handlingar som är åtalade.

32-åringen försvaras av advokat Lars Salkola, som anser att hans klient inte har begått något brott.

– De filmer som finns just när dåden sker kan inte visa på att min huvudman är med där, det påstår jag, säger han.

32-åringen är alltså rullstolsburen och enligt åklagaren har hans handikapp orsakats av en skottskada.

länk: http://www.expressen.se/gt/sapo-kallas-in-infor-terrormal-i-goteborg/

Petterssons skrev tidigare om Tre vinstmaskiner häktade för terrorbrott

17 thoughts on “Åtalas för terrorbrott i Syrien

  1. Det är en milsvidd skillnad att vara Svensk och att vara Svensk medborgare. Dessa råttor kan aldrig bli Svenskar.

  2. De hade skallarna och ansikten täckta av svarta huven. Att de pratade svenska är inte relevant, de var ju där som hjälparbetare, och eftersom de nekar till något mordisk dåd, förklarar de sig oskyldiga.
    Ska vi slå vad att domstolen friar dem?????

  3. Ta ifrån dem deras pass och skicka tillbaka dem. Deras vänner och familj kan ta hand om dem. Passa på och skicka med han som bjudit in dem…deras vän Röfven och Renfelt.

  4. Att det var ngt lurt med Göteborgare anade jag redan då Albert o Herbert hade julkalendern, Mona, PK- Dö-ligan, Jonas Veronica o Maria hatar dessa Svenska fina traditioner, 87 an jublar och byter gärna Jul, Påsk, Midsommar mot Ramadan.

  5. Han kan vara rullstolsburen hur länge han vill, brottet han begått kan inte kompenseras helt enkelt.

  6. Såvitt jag vet är den skottskadades huckle och ett antal andra ur klanen nu personliga assistenter med försäkringskassans goda minne. Så lite plåster på såren med cash från försäkringskassan blev det nu i alla fall. Om vederbörande verkligen är rullstolsbunden betvivlar jag. Försäkringskassan ifrågasätter dock aldrig arabiska läkarintyg från mellanöstern.

  7. Naiva Mona tror att om man bara ger återvändarna en fin lägenhet och jobb så är dessa odjur rehabiliterade?

    Det de har varit med om som IS-krigare har förändrat dem för alltid. Släpp inte in dem i vårt land om de vill återvända.

  8. Dom tror att c:a 130 jihadister återkommit till Sverige från is dom går tydligen lösa och lediga omkring mitt ibland oss, våran regering utsätter medvetet oss Svenskar för allvarlig fara när nåt händer är 7-klövern medskyldiga.

  9. SVT uppger att det är två göteborgare -och dom har säkert rätt…
    Ja, jag hade liksom på känn att det var något lurt med Kålle och Ada!
    Tex

Kommentera