Frisläppta invandrarbrottslingar begår nya brott


INVANDRARVÅLD. Flera av de dömda i Södertäljenätverket har sedan de avtjänat sina straff, utretts för nya brott. Det visar en kartläggning som gjorts.

Det är nu över fem år sedan morden på spelklubben Oasen i Ronna ägde rum. En händelse som var kulmen på en våldsspiral som satte skräck i Södertälje.

Sedan dess har rättegångarna mot Södertäljenätverket avlöst varandra. Totalt 17 personer har dömts i tingsrätten och så sent som förra hösten fastslog hovrätten domarna.

Nu kan SVT visa att nio av de 17 dömda är ute ur fängelset, antingen genom en villkorlig dom eller eftersom att strafftiden löpt ut.

Det handlar framför allt om de personer som dömts till lindrigare straff. Samtidigt har flera av de som dömts utretts för nya brott det senaste året.

– Personer som begår brott kommer att hamna under vår lupp. Vi har koll, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje.

Exempelvis har en 32-årig man, som tidigare dömts till två års fängelse för människorov, begått nya brott när han varit villkorlig frigiven i år. I slutet av sommaren häktades han på sannolika skäl misstänkt för två fall av olaga hot och ett fall av olaga frihetsberövande. Åklagaren valde däremot att lägga ner åtalet.

En annan man i 20-årsåldern, som sannolikt släpps mot villkorlig dom nu i december, utreddes precis innan han började avtjäna sitt straff för en smash-and-grab kupp mot en livsmedelsbutik där tobak stals, samt för inblandning i två andra inbrott.

I de åtal SVT gått igenom syns ett mönster. Det handlar om yngre killar i åldern 17 till 20 år, som dyker upp i polisens utredningar tillsammans med de dömda ur Södertäljenätverket. De unga killarna pekas ut som utförare, bland annat när det gäller inbrotten i livsmedelsbutikerna i fjol.

– Det finns alltid yngre som dras till de här kretsarna. Unga ska inte dras in i de här sammanhangen och det jobbar vi brett med, säger Alfredsson.

-Pettersson tycker det är konstigt att statliga vänster-TV när de ändå kartlägger brottsligheten i Södertälje inte lägger märke till eller nämnare att samtliga som dömdes för ”en systematisk, planlagd brottslighet av särskilt farlig art” är invandrare eller har invandrarbakgrund.

Nu blev det 17-0 till bortalaget, men från början var de 18, en hann bli mördat innan han dömdes.

Mer i Sagorna om Södertälje


8 responses to “Frisläppta invandrarbrottslingar begår nya brott

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: