Befolkningen ökar snabbare än väntat

INVANDRING. Sverige kan ha drygt 300 000 fler folkbokförda invånare om fyra år än vad som beräknades i maj, enligt en prognos som SCB gjort åt regeringen. Det rapporterar Dagens Nyheter.
De nya siffrorna bygger på Migrationsverkets senaste prognos. – Eftersom det är en väldigt oviss situation nu är det här osäkra uppgifter. Ingen vet hur många flyktingar som söker sig hit framöver. Vi vet inte heller hur utvandringen kommer att se ut, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

-Pettersson noterar att bara den beräknade ökningen innebär att sex nya städer i Nyköpings storlek måste byggas på fyra år. Detta till de 12 nya Nyköping som behövdes till tidigare prognoser.

Har vi klart för oss vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för 900 000 personer lär betyda en och annan kärnkraftsreaktor.

Har man tänkt på hur många nya lärare som behövs för att ta hand om 200 000 nya elever som inte kan språket och att lärarutbildningen tar fyra år?Hur har man tänkt att domstolsväsendet ska hinna med 100 000-tals nya asylärenden bredvid den ordinarie verksamheten samtidigt som den nuvarande regeringen drar ned på anslagen?

Räcker det med att svenskarna öppnar sina hjärtan för att få fram 100-tals nya vårdcentraler och 100-tals nya skolor, femtio nya polisstationer, flera nya tingsrätter, ett dussin nya sjukhus och 500 000 nya bostäder de kommande fyra åren?

Om det räcker med öppna hjärtan, varifrån ska kvalificerad personal för att bemanna detta komma? Det tar som bekant runt åtta år i snitt för att få de nyanlända i arbete.

9 thoughts on “Befolkningen ökar snabbare än väntat

  1. Citat från tänkare på Österlen:
    Ingenstans är livet så behagligt lättjefullt som i ett land på dekis alldeles före sammanbrottet, när resan utför fortfarande gåt i första klass.

  2. Pettersson noterar inte att siffrorna är väldigt osäkra som det nämns om i artikeln. det hade varit en dröm att Sveriges befolkning ökar. För just nu är det väldigt väldigt illa med befolkningstillväxte i Sverige.

    • Malmöbo. Vad menar du med att det varit en dröm att Sveriges befolkning ökar. Den har ökat under en lång följd av år och jag ticker inte ökningen ser ut som någon dröm direkt.

      Att det sedan går åt 100 000 nysvenskar för att ersätta 5000 av den gamla sortens svenskar är inte speciellt smickrande för er och väldigt dyrt för oss andra.

      Dessutom har befolkningsökning inte ett dugg med tillväxt att göra.

      Det som är intressant är tillväxten av BNP per capita och den har inte stigit på många år. Vad hjälper det att invandrare i samtliga åldrar står för 60 % av ökningen av antalet sysselsatta när antalet som inte arbetar ökar med 82 %.

      Dessutom har många av de invandrare som jobbar bidrag, c:a 170 000 får 50-80 % av lönen betald av skattebetalarna och som inte det är nog så tjänar invandrare i snitt sämre och betalar därmed mindre i skatt än ursprungsbefolkningen.

      Sammantaget är invandringen en katastrof för välfärden.

      http://petterssonsblogg.se/2015/04/26/100-000-invandrare-behovs-for-att-ersatta-5-000-svenskar/

      • Pettersson: du kommenterade inte min första mening men skit i det.

        jag behöver inte vara någon nationalekonom eller matte-geni för att avgöra att vi behöver människor till flera av samhällets viktigaste funktioner. Nedan har du de utbildningar som är mest sökta.

        Det visar att en trend att nästan samtliga service-yrken vill inte folk jobba med/söker till.

         

        Visst är ni måna om våra äldre, tänk dig då att det inte finns någon frisörsalong nära till hands, inte någon närbutik till våra äldre. Men kanske viktigaste av allt, det finns ingen som kan ta hand om våra äldre, för vi själva har ju betalat skatt och vill inte ta hand om våra äldre.

         

        I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö står människor med utländskt bakgrund för 70 % av kollektivtrafik (bussar), taxi. Det sker över 13 miljoner enkelresor med färdtjänst över riket. Vilka ska köra våra äldre och de funktionshindrade till sina målpunkter?

         

        Alla dessa människor som kör våra äldre blir ju själva äldre. Vem ska ta över deras jobb?

         

        Jag ser inte att vår generation har sökt mest till sådana yrken som täcker de behoven våra äldre har.

         

        20 mest sökta utbildningarna – totalt antal sökande

         

        Siffrorna gäller vårterminen 2014

        1. Juristprogrammet, Stockholms universitet

        4 794 sökande

        2. Juristprogrammet, Uppsala Universitet

        4 227 sökande

        3. Socionomprogrammet, Stockholms universitet

        3 806 sökande

        4. Juristprogrammet (2010 års utbildningsplan), Stockholms universitet

        3 717 sökande

        5. Psykologprogrammet, Stockholms universitet

        3 462 sökande

        6. Läkarprogrammet, Karolinska institutet

        3 421 sökande

        7. Läkarprogrammet, Uppsala Universitet

        3 148 sökande

        8. Psykologprogrammet, Uppsala Universitet

        3 145 sökande

        9. Psykologprogrammet, Göteborgs Universitet

        3 048

        10. Läkarprogrammet, Lunds Universitet

        3 043 sökande

        11. Läkarprogrammet, Göteborgs Universitet

        3 011 sökande

        12. Läkarprogrammet, Linköpings Universitet

        2 957 sökande

        13. Socionomprogrammet, Göteborgs universitet

        2 942 sökande

        14. Ekonomie kandidatprogram, Uppsala universitet

        2 916 sökande

        15. Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet

        2 877 sökande

        16. Läkarprogrammet, Umeå universitet

        2 819 sökande

        17. Läkarprogrammet, Örebro universitet

        2 790 sökande

        18. Psykologprogrammet, Lunds universitet

        2 744 sökande

        19. Ekonomie kandidatprogram, Lunds universitet

        2 657 sökande

        20. Psykologprogrammet, Örebro universitet

        2 581 sökande

        Källa: Universitets- och högskolerådet.

         

        Och på SCB sida (arbetskraftsbarometern) kan du läsa om ytterligare 71 utbildningar, och se var och inom vilken kategori behovet det som störst.

        Efter att ha läst det, kommer du också tycka att in nya människor i vårt land. Borde tagit in det för länge sen och fortsatt.

        Lycka till och trevlig läsning.

         

  3. Vi har fått ögon att se med, öron att höra med och en hjärna att anända informationen från dessa sinnesorgan. Den som inte förstår att vi står inför en accelererande invandring till vårt smörgåsbord i Sverige, håste ha en nedsättning i funktion av dessa organ. Men det kanske är då man kallas politiker.

  4. Jag hör allt fler, bl a mina barn och deras vänner, tala om att lämna Sverige eftersom de är rädda för utvecklingen. Jag själv är gammal men redan ifärd med att avveckla mitt liv i Sverige och återvända ”hem”.

    Utvandringen kommer att bli stor. White flight i mega-perspektiv.

  5. Vem i h-e skall försörja dem? Inte är det sjuan för de kan inte ens klara av första klass i skolan.

Kommentera