Smörbakad Blomkål

Nu ska ni få något gott till livs, för en stund glömmer vi att landet som vi ska lämna över till kommande generationer har bytt skepnad. Som jag för några dagar sa till en närstående, det var bättre förr. Det kan låta fånigt och dumt för så har äldre personer sagt till den yngre generationen genom decennier och inte har man trott ett skvatt på dom, men nu är det sant och på riktigt. Vi som varit med ett tag har klara bevis på att…….

Men men kära bloggläsare på begäran kommer här ett användbart recept på något gott som jag har lärt mig av en mycket duktig kock. Denna kock har varit armékock i ett annat europeiskt land. Min nye bekantskap har lagat mat till tusental personer om dagarna, men om han serverade just smörbakade blomkål till soldaterna förtäljer inte historien, kanske tänkte man på kamratanda i logementet.

Smörbakade blomkål:

1, gör en röra med smör, grönpeppar och mycket flingsalt

2, smeta riktigt mycket av smöret runt hela blomkålshuvudet

3, 170 grader i ugnen under en timme

4, 160 grader tills den är rostad och fin, öses lite då och då

5, Till blomkålen kan du med fördel servera knaperstekt bacon, köttbullar, pannbiff eller så fortsätter du med den inslagna vägen med grönsaker

Man kan även ha en annan smak på smöret, till exempel chili och lime.

Lycka till och smaklig spis 🙂smörbakad blomkål

8 thoughts on “Smörbakad Blomkål

  1. Tack Eva-Marie, jag ska testa receptet med chili och lime låter spännande, så trevligt med mat och musik så här inför helgen.
    Vanligtvis så blir det en klassisk blomkål försiktigt kokt med en bechamelsås spetsad med muscotnöt, inte så illa det heller.
    Mycket av resultatet beror på råvaran, viktigt !

  2. Smart att förvandla en oätlig växt (coliflower) till något deliciöst.

    Har du ett liknande för broccoli? /sar samma som president Bush, ”I hate broccoli”, och vips fick han USAs broccoliodlares förbund på krigsstigen…

    • Ha ha Mary Agnes, jag tror att du kan göra likadant med broccoli som med blomkål, gör ett försök ibland får man vara lite cracy 🙂

    • Broccoligratäng är så gott! Bara lägg ett lager broccoli i en form, på med mjölk och lite matfett, alt buljong enbart. Lägg på rökt skinka så det täcker broccolin, på med riven ost. Grädda i ugn eller micro.

  3. Mums! Det där både ser och låter riktigt gott.Skall pröva snarast.
    Tack Pettersson för receptet : )

    • Var så god 🙂 Och jag lovar det var jättegott, jag fick smaka en liten bit och det smakade mer.Kocken sa att den sorten med chilli och lime var ändå godare, lycka till

Lämna ett svar till Mary AgnesAvbryt svar