Rädda Afrika − Stoppa biståndet!


INVANDRING. Jag har i likhet med många andra kritiserat regeringen, både den nya och den gamla för att ta biståndspengar, nu närmare tio miljarder, och ge till Migrationsverket och Bert Karlsson asylimperium. Det är inte bra, naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer.

Lägg ner det långsiktiga biståndet, vi ser idag resultatet av 60 års biståndspolitiken och borde ställa oss frågan om vi är stolta över resultatet? 

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 90 miljoner om dagen över världen i bistånd, 100 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Biståndet uppgick förra året till 1,12 % av bruttonationalinkomsten och inget land har tidigare visat en så hög andel. ”Jag tror att rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart” sa tidigare biståndsminister Gunilla Karlsson stolt. Hon, andra biståndsministrar och 60 års regeringar borde inte vara så stolta över Sidas hantering och uppnådda resultat med biståndet.

Läs artiklar om hur ”Sidas bistånd förstör för de fattiga” eller om ”Pengarna som försvann”

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen vad dessa tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen än säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, 900 miljoner människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika.

2015-10-02_1617

Minns ni Ebolakatastrofen, hatmedia fick det att låta som hela Afrika var drabbat.

2015-10-02_1616

Vi hör ofta att det är torkans fel att miljoner människor svälter i Afrika och speciellt på Afrikas horn i Somalia och grannländerna. Inget kan vara mer fel, i Sverige har vi torka varje år då det inte går att odla något, här kallas det vinter och då får man helt enkelt samla i ladorna för att klara ”torkan”.

Titta på filmen nedan, från Somalia, och fråga er varför afrikanerna inte samla i ladorna. Fråga er också varför svenska hatmedia enbart visar dammiga ökenbilder i nyhetsreportage från området.

De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

Ovanstående är insändare från tiden då jag fortfarande fick publicera sådant i lokal- och rikspress, 2008-2009, de är också publicerat på bloggen 2010 med mindre ändringar.


13 responses to “Rädda Afrika − Stoppa biståndet!

 • Pica pica

  Har under hela mitt liv fått höra hur de vita koloniserat och utnyttjat Afrika och dess folk. När länderna blev självständiga med egna ledare skulle det bli skillnad.

  Hur har det blivit? Även boerna som levt i generationer i Afrika och hjälpt många afrikanska familjer med arbete har fråntagits sina egendomar och i vissa fall mördats. De som hade arbete där skulle bli egna farmare och leva gott. Hur blev det? De stal och förstörde allt så många egendomar står och förfaller och ger ingen skörd. De vill leva som de vita herrarna men de fattar inte att man måste arbeta också.

  Man har läst att missionärerna i Afrika för länge sedan försökte lära dem att inte skaffa flera barn än de hade råd med. Detta har de fortfarande inte fattat. Därför ser vi så många utsatta, svältande barn i Afrika som inte har en chans till ett drägligt liv. Det enda som gjort att befolkningen inte exploderat tidigare är tyvärr mödra- och barnadödligheten.

  Nu finns bättre mediciner och sjukvård på vissa ställen men när hundratusentals flyttar till Europa från snart alla Afrikas länder blir situationen akut även här. Här riskerar de inte att svälta och får gratis sjukvård. Det enda de behöver göra är att producera barn. Vi har redan sett familjer här som har över tio barn och går på socialbidrag (och barnbidrag).

  Gilla

 • Mm

  Hemma i Africa måste de ju jobba, här är det bara att gå till socialen och tigga mer eller sätta sig i något Politiskt parti och bli inkvoterad. Fria resor till hemlandet, studiebesök. Dubbel kvot=kvinna + solbränd, trippel kvot=kvinna+solbränd+muslim. Garanterad plats i kommun, landsting och riksdag.

  Gilla

 • age

  Hur många patent har Afroka per kapita?
  Hur många patent har Sverige per kapita?
  ”Alla är lika värda”……………

  Behöver vi dem?
  Behöver vi hjälpa dem?

  Gilla

 • Tony

  Men Afrikanerna behöver en fet spark i röven för det
  ska utvecklas, det är inte bara till att hoppa och dansa
  och vicka på arslet som dom gjort i hundratals år, och
  låta bistånd från andra länder föda dem!

  Gilla

 • anna

  Bästa artikeln ever! Även bilderna är överlägsna, säger mer än 60 milj ord. Videon har ej sett än men blev överraskad över frodigheten i bilden o tror fortfarande den är fejk, ej tagen i somalia.

  Texten var som regn i min uttorkade ökensjäl!
  Tänk om alla som vet nåt kunde sluta ljuga och sluta föra oss bakom ljuset i varje viktig fråga. Det borde finnas nåt pris till de som vågar och klarar av det.

  Gilla

 • Edward Ulfertz

  När Sverige har koloniserats färdigt av MENA-folket och pursvenskarna blivit en minoritet, vilket vi är om 10 – 15 år enligt Tino Sanandaji.
  Då kan vi pursvenskar, som inte gillar multikulti,
  ta våra JAS-plan och röja ur ett rejält område i Afrika och sedan flytta dit.

  Kunde svenska arbetare och bönder bygga upp USA ska det väl inte vara så svårt för oss ärliga och arbetsamma pursvenskar att bygga upp en civilisation i Afrika med tanke på de enorma resurser som finns där.

  Det borde omedelbart startas upp ett emigrationsinstitut för att planlägga operationen. Det brådskar nu!

  Gilla

 • Peter L

  Min fru kommer från Filippinerna och jag är ofta där på besök.
  Under de senaste femton åren har jag sett hur de pengar som filipiner utanför landet sänder hem till sina familjer förändrat landet.
  Tidigare var jag övertygad om att dessa pengar gav optimal effekt i samhället i standardhöjande riktning, men numera ser man feta barn och snabbmatskedjor lite överallt.
  De familjer som har medlemmar utomlands som skickar hem pengar lever lyxliv på dessa pengar, de arbetar minimalt, köper bilar och hus.
  De anordnar stora fester och prisnivån i samhället har ökat dramatiskt på grund av dessa familjers stora köpkraft.
  De familjer som inte lyckats skicka någon medlem utomlands far oerhört illa, de är numera betydligt fattigare än de var för 15 år sedan.
  Allt har för dem blivit dyrare, skolor, mat, bensin och andra nödvändiga varor och tjänster.
  När pengar injiceras i ett samhälle utan krav på motprestation sker en uppdelning av medborgarna i dem som får och dem som inte får och det naturliga ekonomiska livet snedvrids till att serva de relativt rika på bekostnad av den stora massan av fattiga, klyftorna ökar.
  Jag tror fortfarande att de pengar som människor utomlands skickar hem till sina familjer är mycket effektivare utnyttjande av resurserna än de stora projekt som FN och andra organisationer driver.
  Men jag är nu betydligt mer pessimistisk avseende våra möjligheter att över huvud taget hjälpa dess behövande länder till självhjälp, det förefaller som om hjälp alltid leder till lättja och överkonsumtion för dem som får tillgång till den.
  Mycket av den organiserade hjälp vi bidragit med har direkt förstört förutsättningarna för de samhällen vi hjälpt, den lokala ekonomin slås sönder och klyftorna i samhället ökar dramatiskt.
  Den riktiga skräcken är Monsanto, om de lyckas sprida sitt utsäde följer med säkerhet hungersnöd och krig.

  Gilla

 • Lena

  Kan det vara så att de vill blanda sina gener med annat folk såsom europeer eller vill de bara kn****a, vita kvinnor. Filmen ovan och texten är sanningsenlig, Afrika en stor och rik kontinent full av korrupta , miserabla skitstövlar och vi går på deras skitsnack !
  Har ni någon gång stött på en förmögen ”solbränd”, om så ser man till att det aldrig mer sker.

  Gilla

 • ÅMÅL

  Kloka åsikter här!

  Rädda våra skattepengar – stoppa invasionen!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: