Katalonien: Ingen majoritet för självständighet

MÅNGKULTUR. Partierna som förespråkar ett självständigt Katalonien får en klar majoritet i parlamentet med 72 mandat. Men i antalet röster lyckades valalliansen Junts pel Si och vänsterpartiet CUP inte nå en majoritet. Tillsammans får partierna 47,8 procent, när alla röster räknats.

Hade valet varit en faktisk folkomröstning hade det inte räckt. Separatistledaren och regionpresidenten Artur Mas anser sig ändå ha mandat för självständighet, rapporterar Reuters.
Men i omvärldens ögon kan separatisterna få svårt att nå legitimitet efter valresultatet, säger den politiska analytikern Josep Ramoneda till The Guardian. – Ingen kommer att erkänna en självständighetsdeklaration, säger han till tidningen.

Elpais

The Guardinan

-Pettersson undrar om inte mångkultur är bra? Jugoslavien sprack, i Belgien är det bråk, England och Skottland tjafsar, norra Italien gillar inte fattiglapparna i söder, svenskar och norrmän kunde inte hålla sams för 100 år sedan. Nu Katalonien mot Spaniens centralmakt, tidigare Baskien mot Spaniens centralmakt. I den välmående tyska delstaten Bayern är inte de inte så pigga på att skicka skattepengar till andra delar av Tyskland osv.

-Pettersson säger att det är snart bara svenska PK som tror på idén om mångkultur och då behöver jag inte ens nämna Mellanöstern och Afrika…

2 thoughts on “Katalonien: Ingen majoritet för självständighet

  1. Är helt övertygad om att Skåne-Blekinge och kanske Norrland en dag kommer bli egna stater om denna migrationspolitik kommer fortsätta.
    Tippar <10 år.

  2. När de som sitter vid makten ska genomföra samhällen som någon annan bestämt för länge sedan av personer som är döda då är risken stor att idén är rätt död oxå.
    Det betyder oxå att de uppenbarligen har svårt att känna av sin samtid och aktuella reaktioner hos människor eftersom de måste förlita sig på vad någon i en annan fann vara gångbart eller kanske bara drömde om.

    Sådana människor kan inte ens sköta en krukväxt än mindre motsvara den funktion som ett lands styre behöver ha. Risken är stor att en sådan växt kommer att missgynnas av att få för mycket av det den saknar behov och för lite av det den behöver.

Kommentera