Asylturism

INSÄNDARE

Hej, nu kan jag inte hålla mig längre, vill delge dig denna historia, som jag fått berättad av denne asylsökande från Syrien.

De ankom till vår lilla ”by” i Norrlands inland under försommaren 2014. Det var när kommunens bostadsbolag öppnade ett hus i vår by, som innan skulle rivas, som asylförläggning åt migrationsverket.

Personerna var en mamma med 3 barn, den yngsta, en son som jag träffade ofta, gick på högstadiet, en dotter som gick på gymnasiet samt en äldre dotter som var med på svenska för invandrare sporadiskt.

De verkade trivas och en del, mest sonen, lärde sig svenska bra. Sedan kom deras beslut om utvisning från Migrationsverket under juni 2015. Märkas bör att då hade pappan i familjen precis kommit till vår lilla by.

Sonen som var mycket ledsen för att de måste flytta uttryckte vid ett samtal att ”de hade garanti av migrationsverket”. Som jag är så sade jag att garanti kan man bara få om man köper en ”kapitalvara” (som kylskåp, TV eller något annat), han blev mycket förvånad, vilket jag förstår helt fullständigt.

Jag sade då att migrationsverket inte ger någon ”garanti” utan att det är Sveriges STÖRSTA resebyrå.

Nåja, historien fortsätter med att de skulle bli utvisade till Italien. Men enligt sonen hade de ingen tanke på att resa dit. Fadern hade nämligen haft ett arbete och arbetat i Turkiet.

De skulle bli ”skjutsade” till Uppsala för övernattning och därefter bli satta på flyg till Tyskland.
Där tänkte dom boka flyg till Turkiet där de varit boende innan de kom till Sverige.
Vad jag kunde förstå så hade de varit boende där i ca 1 år (2013), innan de kom till Sverige.

Men de hade tur för Migrationsverket hade i över ett år betalat för lägenhet, mat och diverse bidrag (sjukbesök mm.). Samt att de fick återresan betald.

Visst är Sverige fantastiskt.

7 thoughts on “Asylturism

  1. Det verkar som nästan alla som kommit hit är bedragare. 17000 som inte har rätt att vistas i Sverige som har utvisnings beslut plus 10000 efterlysta dvs kriminella och alla dessa människor har rätt till uppehälle samt fri sjukvård. Samtidigt står våran statsminister i USA och lovar sanitet åt 60 milijoner,Ordning o reda som han utryckte. Nej du Stefan kom hem och lös alla problem som du har tillsammans med 7klövern skapat i stället för åka runt i regeringsplanet och dela ut pengar till allt o alla.Nu skall jag gå ut o titta på månen………..

  2. Den här familjens tre personer blev bara försörjda under ett år på skattepengar – för andra kan det ta både 5-7 år innan all byråkrati snurrat runt med överklagande m m

    • Fyra personer, 1 vuxen + 3 barn kan jag läsa mig till varav 2 belastat vår skola som redan går med ”underskott”. ¨
      Vem ska betala det ??
      Skattebetalare, arbetare eller politiker ???

  3. 1 år i Turkiet är väl inget. Jag läste en snyftartikel om ”syriska flyktingar” i Eskilstuna-kuriren för ca 6 mån sedan och blev helt bestört av journalistens oförmåga att dra sluttsater.
    En syrisk flicka som gick i svensk skola berättade att hon och hennes familj bott i Grekland i 10 år tills hennes pappa blev arbetslös och då åkte de till Sverige och sökte asyl eftersom de hade syriska pass.
    De hade alltså inte varit i Syrien på många år och absolut inte i något krigsområde men det var inga problem att få put i Sverige inte.

  4. Turkiet sja förmodligen klassas som säkert land och med rätt tillämpning av reglerna kommer förmodligen många av medelhavsmigranterna ha gjort sin resa förgäves.
    Om inte Turkiet vore säkert skulle väl UD varna för att resa dit?
    Men det måste finnas mat och logi så de pengar EU skjuter till kommer att hjälpa många att slippa undan från krigets centrum.

Kommentera