Varning på stan

En liten gråmulen dag som idag passar det bra att uträtta ärenden på stan. På stadens gågata arrangerades en matmarknad med kulinariska läckerheter från Frankrike och Italien…

…och snacka om de dofter som slog emot en när man närmade sig stånden. Där det arrangeras tillställningar som denna, söker sig också personer med en liten oärligare agenda.

Redan på stadens torg passerade jag två äldre damer som utfärdade några varningens ord till en herre med rullator som var på väg ned till marknaden. Jag snappade upp ett och annat av orden när jag traskade förbi, som ”se upp”, ”talar ej svenska”, ”vill växla pengar”.

För bland besökarna rörde sig tiotalet personer som försökte pracka på förbipasserande en tidning med namnet ”Romfolk”. Eftersom det de senaste veckorna rapporterats i lokala medier och ryktats bland folk om medborgare som rånats av ”utlänningar som vill växla pengar” (media har utlämnat ordet utlänningar), så blev jag förstås nyfiken. Jag parkerade på en bänk och såg ut över myllret av människor. Mycket riktigt rörde sig romer bland besökarna, mycket riktigt försökte de pracka på förbipasserande sin tidning, mycket riktigt var det framför allt äldre man gick på och vid ett tillfälle såg jag en av de romska kvinnorna (ej hon på bilden nedan) följa efter en äldre dam och i vimlet uppfattade jag orden ”change money”.

Jag säger inte att personerna som rörde sig på torget var ute i onda syften, men det finns en anledning till att människor tittar snett och en sak är säker. Vill man sälja något, uppträder man inte lika hätskt och efterhängset som damen jag tidigare nämnde. Även om inte media vill uppge etnicitet i sina artiklar om stölder och äldrerån, är det svårt att förhindra den information som sprids av människor som på något sätt drabbats av brott eller hanterat dem.

Tidningen Romfolket som startades av en förening i Norge 2013, produceras i Rumänien och distribueras till Sverige med hjälp av en norsk vänstergrupp. Norska medier har kritiserat tidningen för sin oseriositet och dåliga språk. Romfolket som säljs på allt fler ställen i Sverige och börjar nu konkurrera ut tidningar som Faktum, Situation Sthlm och andra tidningar som säljs av hemlösa svenskar.

rom 1

rom 2

rom 3

8 thoughts on “Varning på stan

  1. Runt om i landet driver just nu ligor runt och vill ha pengar till olika påstådda föreningar för döva och ”dövstumma”. Men de bluffar enligt både polisen och Sveriges Dövas Riksförbund, som nu varnar för ligorna.

    Detta kan väl inte hända i Sverige? Måste vara en vandringssägen , likställd med tomten, samt att Pippi kunde lyfta Lilla Gubben.

    Nu väntar jag bara på att AB ”avslöjar” saken i ett förnekande ledarinlägg.

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/bluffande-dovstumma-ligor-ber-om-pengar/

    • Just DENNA scam verkar ha triggat media. Undrar varför. Är det en allmän vindkantring eller är det en tillfällighet?

    • Någon förslagen tandläkare hoppas jag inte ser bilden på den zigenska ”tårtkvinnan” .

      150 000:- stoppar nog inte om den käften skall renoveras.

      Då på skattebetalarnas bekostnad så klart!

    • Hur många blivande äkta män skulle vilja ha HENNE hoppande upp ur tårtan på svensexan? Eller vad menar du… ?

      • Åmål menar den amfetaminmissbrukande häxan Irene Matkowitzc som kastade en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson.

        Hon fick någon sorts rockstjärnestatus efter det och anlitade friskt i PKvisionen.

        Ful som stryk är hon också på allt helvete!

        Tjacksubba säger en del. Sönderknarkad och arrogant kommunistkärring säger några andra!

Kommentera