Mers är farligare än ebola

Pilgrimmer från arabiska halvön sprider MERS i Sverige.
Posted on 9 november, 2014 by O
mitt haninge

Mitti.se – Mers har en högre smittorisk än ebola, säger Lars Lindquist (bilden), överläkare på infektionskliniken.

Sal 8 på infektionskliniken har nyligen blivit ledig. Rummet är ett av klinikens 17 isoleringsrum.

– Vi är den enda enheten som kan isolera på det här sättet, säger Lars Lindquist och visar runt i rummet där de tar emot patienter som kan bära på en farlig smittsam sjukdom.

Den senaste tiden har infektionskliniken i Huddinge varit i fokus på grund av att den har tagit emot flera misstänkta fall av ebola.

Personalen har dock varit ännu mer upptagen av den luftburna smittan mers. Viruset kan orsaka akut andnöd och behandlas med bland annat respirator. Dödligheten ligger på uppemot 40 procent.

– Just nu är det ebola som på ­tapeten, men vi har fått in fler misstänkta fall av mers än ebola. Bara i år har vi haft ett tiotal misstänkta fall, vilket jag anser är ganska många, säger Lars Lindquist som har jobbat på infektionskliniken sedan 1970-talet.

Mers är ett sars-liknande virus som upptäcktes år 2012 i Saudi­arabien. Enligt Folkhälsomyndigheten finns smittan bara på den arabiska halvön, och beredskapen höjs ofta i samband med att den islamiska vallfärden till Mecka, hadj, avslutas.

– Sedan hadj avsutades för drygt två veckor sedan har vi fått in flera misstänkta fall, säger Lars Lindquist.

Beredskapen för mers ser likadan ut som för ebola, och personalen använder likadana skyddsdräkter.

– Det finns mer risker för mers eftersom den smittar via luften. Det räcker med två meters avstånd för att du ska bli smittad, säger Lars Lindquist.

Han tror att de misstänkta fallen kommer att avta i antal, men är ändå beredd på ett uppsving.

– Inkubationstiden är på två veckor och viruset smittar redan från dag ett. Så än är det inte över, säger Lars Lindquist.

FAKTA

2 thoughts on “Mers är farligare än ebola

Kommentera