PISA-tendens hos JAS pilotutbildning

SVT och Norrbottens-Kuriren skriver om en flygstridsövning i Gällivare under våren 2014 där två JAS-plan var ytterst nära att kollidera med varandra.

Haverikommissionen har nu fastslagit att orsaken är bristande utbildning för att kunna genomföra övningar med säkerheten i behåll. Den konstaterar också att de inblandade flygförbanden inte hade fått tillräckliga resurser av Försvarsmaktens högkvarter för att kunna genomföra stridsflygutbildningar tillräckligt ofta den aktuella tiden.

Nostradamus_i_norr konstaterar att det inte bara är den svenska skolan som befinner sig i utförsbacke men numera också den militära pilotutbildningen. Med tanke på förluster av människoliv och av JAS-plan á ca en miljard kronor, lär utbildningsinsatser vara ytterst väl motiverade.

Den rödgröna röran med stöd av resten av 7-klövern anser emellertid att det invandringsindustriella komplexet kräver minst 350 miljarder kronor som i statsbudgeten direkt kan relateras till invandringen under de närmaste 5 åren, medan försvaret får nöja sig med ca 250 miljarder, d v s mycket långt under det som krävs för att kunna kallas ett försvar.

14 thoughts on “PISA-tendens hos JAS pilotutbildning

  1. Flygsektorn har sina problem, här ett annat (SVT Text):

    *Helikoptrar oanvändbara vid brand*

    Sjöfartsverkets nya helikoptrar,
    Augusta Westland 139, saknar utrust-
    ning för att släcka skogsbränder,
    enligt dokument som SVT tagit del av.
    Lastkroken på helikoptrarna har valts
    bort.

    Detta gjorde att de blev oanvändbara
    vid den stora skogsbranden i Västman-
    land 2014. Utan krok kan de inte lyfta
    vattentunnor. ”ETT TANKEFEL”, enligt
    räddningschef Jens Eriksson på Västra
    Mälardalens räddningstjänst.

    Sjöfartsverkets pressinformatör Daniel
    Lindblad känner inte till varför last-
    krokarna valts bort vid beställningen.

  2. Det tycks finnas en partiledning som tror att genom en sådan här enorm asylinvandring utan någon som helst kontroll kommer de att få röster som befäster den politiska makten.
    Verkligheten kommer att bli en annan, därför folket har börjat inse konsekvenserna med den helt okontrollerade asylinvandringen och kommer att motsätta den, de partier som står för den kommer att bli förlorare.
    Sannolikt kommer EU att se till att alla som kommer till EU länderna måste ha visum, som skall sökas utanför EU länderna.
    Australien tillämpar den policyn och har en invandring på ca 160.000 personer varje år, därför borde EU länderna kunna tillämpa samma sak

  3. Man kan kvotera in snillen och färdigutbildade piloter från mena finns säkert flera hundra. Mona säger att vi måste ta tillvara den enorma resursen som massinvandringen ger.
    Kanske ett gäng somalier kunde höja kompetensnivån inom försvaret.

    • Om man bokstavligen menar MENA så ska vi naturligtvis rekrytera israeliska stridspiloter som torde vara de bästa i världen. Vi kan passa på att också rekrytera ett antal israeliska ingenjörer samtidigt så de kan utföra samma mirakel med JAS som de brukar göra med den krigsmateriel som de får av USA. Erfarenhet räknas.

  4. …ingen nyhet Nostradamus… det är försvarshemlighet som är
    över 300 år gammal…sedan Karl XI dagar har inte Sverige haft
    ett försvar värt namnet…den alliansfrihet som rått snart 100 år
    tycker jag visar politikernas inställning, något ingen vill el. har
    tordas gått ut med öppet…sedan sista larviga ”kriget” 1812 är
    Ryssen inte någon fiende, då vi förlorade Finland…inte ens
    Finland är eller va Ryssen intresserad av…i annat fall skulle
    vi vara grannland med Ryssland idag…de att vissa delar av
    Ukraina blev annekterat har andra, historiska, ekonomiska
    orsaker… så vilka är vi rädda för egentligen?…behövs inga
    Ubåtar å Jetplan för att stoppa invällningen, eller hur?
    …tror mig veta att dessa tankar inte faller i god jord i vårt
    parti, men anser att dehär med ”pang å bom” bara ställer
    till otrivsel, till ingen nytta…ett litet vänligt snack med Putin
    bara,så blir det vi förhoppningsvis dojjan ut från EU på
    direkten !?.,)

    • Ska man vara petig så är Jean Baptiste Bernadotte eller Karl XIV Johan som han kom att kallas den sista ”krigarkungen” och som på grund av politisk vishet och personlig krigströtthet införde den alliansfrihet som resulterat i att vi firade 200 är av fred ifjol.

  5. En bättre beskrivning av det ”invandringsindustriella komplexet” är att beskriva den av många kunniga beräknade totalnotan, som landar på minst 250 miljarder ÅRLIGEN, och väntas öka i takt med Sveriges ”humanitära” statskollaps.

  6. Det ”invandringsindustriella komplexet kräver minst 350 miljarder kronor ur statsbudgeten under de närmaste 5 åren” är inte korrekt. Däremot ÅRLIGEN, enligt kunniga bedömare.

    • Jan Tullberg hävdar att invandringen kostar 250 miljarder om året varav ungefär hälften belastar offentliga budgetar. Resten är kostnader som mer direkt drabbar innevånarna genom ökade kostnader och undanträngningseffekter. Tullbergs studie kom ifjol och vansinnet har galopperat vidare sedan dess men jag tror inte, gudskelov, att vi är uppe i 350 miljarder – ännu.

    • Det som direkt kan identifieras i statsbudgeten är ca 350 miljarder under perioden. I denna budget, kommunernas och landstingens finns mängder med kostnader som härrör sig till invandringen och som kräver mycket arbete och tid för att beräkna. Den totala kostnaden är sannolikt i storleksordningen 200-250 miljarder årligen.

Kommentera