Tiggare från Rumänien vs svenska hemlösa

Situation Sthlm är en månadstidning som i snart 20 år sålts av hemlösa i vår huvudstad. Nu har både Situation Sthlm och svenska hemlösa fått konkurrens.

Det ökande antalet romer från Rumänien har påverkat situationen för Situations Sthlm:s försäljare på ett markant sätt. Det handlar inte bara om att romer tagit över en del av försäljningen, man har också tilldelats en egen tidning som man säljer på gatorna, Sofia Z.

En av kvinnorna som sålt Situation Sthlm i många år, berättar hur kunder som förr köpte tidningen nu väljer att gå förbi utan att köpa ett nummer. Hon berättar hur hon en dag såg en äldre romsk kvinna sitta utanför Systembolaget där hon tiggde och försökte sälja ett gammalt nummer av tidningen samtidigt. För att få sälja Situation Sthlm krävs en försäljarlegitimation, vilken den romska kvinnan saknade. Kvinnan känner en avsky över att hennes levebröd utnyttjas på ett felaktigt sätt och att hon själv har konkurrens av 5-6 tiggare som sitter runt den plats där hon normalt säljer tidningen.

En man som också sålt situation Sthlm en längre tid, vittnar om att situationen förändrats drastiskt bara under det senaste året. Han berättar hur tiggare omgärdade honom där han stod och tryckte upp muggar i ansiktet på människor som köpte tidningen av honom.

Det gemensamma med mannen och kvinnans berättelse är att de romska tiggarna utgör ett allt större problem för de svenska hemlösa som försöker skrapa ihop lite pengar genom sin tidningsförsäljning, men också att allt fler människor bara passerar utan att köpa. ”Många har helt enkelt tröttnat på tiggarna med sina muggar och tiggare som försöker truga på människor deras tidning och det går ut över de hemlösas verksamhet”.

På flera ställen i Stockholm har tiggarna också angripit de hemlösa svenskar som försöker sälja sin tidning. Väktare har ingripit och polis har tillkallats vid flera tillfällen. Butiksinnehavare vittnar också om bråk som skrämmer bort kunder och att kunder vädrar sin ilska allt oftare och allt mer högljutt.

Konkurrensen av människors generositet har nu tagit proportioner som gör att majoriteten av de hemlösa inte längre drar ihop de pengar de förut gjorde. De hemlösa har inte heller den uppbackning som de tiggande romerna har, så vilka förlorarna är i kampen berättar säljarna öppet om.

Källa: Situation Sthlm

Socialdemokraten Johan Westerholm på den utmärkta bloggen Ledarsidorna, tar också upp problemet.

”Stockholms hemlösa ställs mot tiggare som utnyttjar sin uppehållsrätt”. Westerholm berättar det som allt fler tänker. Ju fler tiggare man ser på gatorna, ju mer blasé blir man. Istället för att lägga pengar i en mugg eller köpa de hemlösas tidning Situation Sthlm, går man förbi med skamsen blick eller blicken riktad mot mobiltelefonen. ”Vi orkar inte ta in mer”, skriver Westerholm och det är nog precis så allt fler resonerar. Rumänien och Bulgarien tar inte sitt ansvar och nu växer gruppen av människor som vill se ett tiggeriförbud snabbt.

Källa: Ledarsidorna

I sammanhanget ska vi inte glömma Per Gudmundsons artikel i SvD.

”Det är inte tillåtet att lägga sig att sova utanför McDonalds på Norrmalmstorg. Det är inte förenligt med ordningsreglerna att belamra trottoaren med sitt bohag. Det är inte lagligt att slå läger i parker, att skräpa ner eller att bygga små skjul i skogspartierna”. Om våra politiker och myndigheter följde lagstiftningen skulle problemet med nedskräpade parker, lekplatser, kåkstäder och tiggare som sover på gatorna i våra städer inte existera. Gudmundsom menar dock att politikerna inte vågar efterleva de lagar och regler som finns, av rädsla för att beskyllas för häxjakt på Europas mest utsatta, men därmed skickar man också signalen till Rumänien och Bulgarien att det är fritt fram för romer att stå över de lagar som gäller för alla andra.

Källa: SvD

11 thoughts on “Tiggare från Rumänien vs svenska hemlösa

  1. […] Tidningen Romfolket som startades av en förening i Norge 2013, produceras i Rumänien och distribueras till Sverige med hjälp av en norsk vänstergrupp. Norska medier har kritiserat tidningen för sin oseriositet och dåliga språk. Romfolket som säljs på allt fler ställen i Sverige och börjar nu konkurrera ut tidningar som Faktum, Situation Sthlm och andra tidningar som säljs av hemlösa svenskar. […]

  2. Jag är inte säker på att den nuvarande regeringen har hjärna och handlingskraft nog att lösa tiggarproblemet. Innan dess kommer tiggarna själva att lösa det åt oss. Märker tydligt hur de blir allt fräckare och talet om att de inte är organiserade börjar falla. Fler och fler orter börjar se ett sammanhang mellan tiggeri och annan brottslighet, t ex inbrott, åldringsstölder och lurendrejerier.

    Till och med svenska folket börjar vakna när de ser hur våra parker och grönområden som vi brukar möta våren i ser ut idag.

    Sätt ned foten och skicka hem dem! Rumänien och Bulgarien borde hotas med uteslutning ur EU om det inte tar hem dem.

  3. ”Godhetsapostlarna” är människor från helvetet som skiter i sina medmänniskor, det självklara är ett förbud mot tiggeri, varje land får ta ansvar för sina sociala utslagna. Jag har sett dessa jävla tiggare köra upp sin äckliga tidning i ansiktet på hederliga människor vid T-centralen, dessa as från Rumänien känner att här är det fritt fram, de säger knappt någonting, de är KONFLIKTRÄDDA svenskarna….
    OCH DE VILL BARA KOMMA HEM……De här är aggressiva, äckliga råttor ingenting annat och de borde sparkas ut ur Sverige! Usch så jag skriver….Tyvärr måste man säga SANNINGEN med ett tufft språk, annars går inte något in i lyssnarnas skallar!
    DET ÄR SYND OM VÅRA EGNA UTSLAGNA….tack vare politikerna befinner de sig idag verkligen i skiten och får konkurrera med allt skit man kan tänka sig tack vare helt vettlösa politiker.
    Sverige luktar illa, muslimer och skit och avskum i en omfattning värre än den värsta slum på jordklotet!

  4. Synd att inget parti tagit sig ann de hemlösas situation. De hemlösa ”etniska” hade det svårt även innan romerna kom till Sverige. Men vem brydde sig då .

    • Nu hänger du inte med Albin! Många organisationer och kommuner har försökt hjälpa de hemlösa. Problemet nu är att de har trängts ut av ett mer aggressivt folkslag både på härbärgen och i soppkök. De svenska hemlösa är mer försynta.

Kommentera