”Ägglek är en form av djurförtryck”

Vad har ledningen på Tornlyckeskolan i Höganäs i tankarna när man låter eleverna roa sig med att kasta mat – i det aktuella fallet ägg – på varandra? Och detta sker i ett civiliserat samhälle.

Rektorn verkar inte vara informerad om att detta är en form av djurförtryck, då äggen som den fina hönan lagt är tänkta att bli små gula kycklingar. Rektorn borde planera en lektion och informera eleverna om dylikt, eleverna är smarta och skulle sluta med denna så kallade påsktradition omedelbart utan påverkan av föräldrar eller rektor.

Skolan skall vara ett rättesnöre för kommande vuxna, inte visa på något annat.

– Pettersson hittade detta, skrivet av Eva Hansson i HD, undrar om Eva finns på riktigt? Att leka med mat är en sak men att påstå att äggen är tänkta att bli små gula kycklingar verkar inte stämma med verkligheten.

Ägg blir nämligen kokta eller stekta, de ingår i sockerkakor och omeletter och tusen andra maträtter. Ibland kläcks ägget och blir till broilers som slaktas och grillas…

Glad Påsk!

Reklamfilm från svensk fågel

Från det gamla hönshuset kommer en hel del uttryck, metaforer som vi använder nästan dagligen

  • Livet på en pinne
  • Trilla av pinn – dö
  • Hackkyckling – person som ständigt utsätts för omgivningens klander
  • Hackordning – informell ordning som ofta liknar officiella maktstrukturer
  • Som en tupp i hönsgården – ensam man bland flera kvinnor
  • Vara uppe med tuppen – vakna och stiga upp tidigt på morgonen
  • Högsta hönset – person med mest makt
  • Fara runt som en yr höna – en vimsig person
  • Gå omkring som en äggsjuk höna – vara orolig
  • Hönsmamma – beskyddande mamma.

10 thoughts on “”Ägglek är en form av djurförtryck”

  1. Själv anser jag att många av dem som idag kan titulera
    sig Rektor borde sitta på skolbänken själva för många av dem
    verkar dummare än spån, vilket bland annat kan ses med
    den oordning som råder i Svenska skolor idag!

  2. Apropå ägg och djur nära människan……….

    Flyktingkatten Mela har också hittat till Sverige.

    Katten Mela som skiljdes från sin matte när de flydde från Syrien har kommit till Sverige. Melas matte tog med sig sin katt och flydde från kriget med båt till Sicilien. Där sattes katten i karantän och blev kvar medan kvinnans resa fortsatte till en flyktingförläggning i värmländska Torsby.

    I januari i år skulle karantänen gå ut och det skulle bli dyrt att lösa ut katten. Men föreningen Hopp för hemlösa engagerade sig i fallet och startade en insamling tillsammans med Djurskyddet Westra Wermland och i lördags landade Mela på Arlanda, skriver NWT.

    Mela uppges vara frisk och kry och vilar ut hos Hopp för Hemlösa i Grängesberg. På långfredagen kommer hon att återförenas med sin matte.

  3. I Tyskland finns otaliga ägglekar i samband med påsken.Detta vill jag ha sagt,eftersom i vår kultur de flesta seder och bruk,kommer från Tyskland.
    Ägg gömmes ute i trädgården,och på påskdagens morgonen tävlar barnen i vem som lyckas finna flest ägg.Påsken firas mer än andra av årets helger,(bortsett från Sylvester) vilket kanske har sin grund i landets traditionella katolska religion.Allt har naturligtvis med ägg att göra, men även påskharen har en mycket central betydelse/roll.
    Så säljes det t.ex. betydligt fler chokladharar,än chokladtomtar som jämförelse,i samband med dessa stora helger !

    • Från min tid i Tyskland kommer jag ihåg koncentrationen på Påsk-harar. Förresten hade vi roligt åt en i gänget, han hette naturligtvis Hase.

      • Ja du har så rätt Pica..En annan gammal fin tradition kommer från den lilla folkgruppen Sorberna,i Lausitzområdet.
        Finns bl.a. en butik i Nicolaiviertel i Berlin,som året om säljer dessa dekorativa ägg…Titta gärna på dessa konstverk:
        http://www.kurbits.nu/tag/sorbiska-agg/

    • Lars Å Månsson
      Jag är enligt med att jag är döpt kristen men jag är inte praktiserande.
      Skulle köpa påskkort till mina barnbarn och fann många varianter med Jesus på motiven. Vill gärna informera dem så jag köpte några mycket vackra kort med en kristen hälsning, de kommer troligtvis att ställa frågor och det ser jag framemot. Givetvis fann jag korten i Sydeuropa, tror inte att det existerar i Sverige.

  4. Nej jag orkade inte titta många minuter, jag är inte fullt ut vegetarian köper då och då kött från de gårdar som är ”godkända”, det vill säga de som tar ut ett dyrt pris / kilo för det som de har producerat, handlar direkt av producenten. Det är mycket enkelt att göra underbart goda middagar med lite kött, grönsaker är både billigt, nyttigt och gott !

Kommentera