Grekland hotar med miljoner invandrare

INVANDRING. Om ni inte hjälper oss ekonomiskt skickar vi en enorm flyktingvåg till Europa. Så hotar den grekiske försvarsministern. Hotet är främst riktat mot Tyskland. Det är den tyska nyhetsbyrån DPA (Deutsche Presse-Agentur) som kommer med uppgifterna som även citeras i tyska nyhetsmedier.

Det ekonomiska läget tycks alltså vara förtvivlat för den grekiska regeringen, vars hot blir allt mer desperata. Grekland har visserligen fått ett anstånd och får ytterligare ekonomisk hjälp fram till slutet av juni – men läget beskrivs ändå i flera tyska medier som desperat.

Samtidigt som den grekiske försvarsministern hotar rapporterar tyska Süddeutsche Zeitung att Grekland nu i Bryssel anses befinna sig ”på tunn is” finansiellt sett.

I februari fick en del statstjänstemän ingen lön och löpande utgifter har finansierats genom att man tagit pengar från statliga pensionsfonder.

Invandrarhotet handlar om att Grekland skulle utfärda resedokument till migranter så att de kan resa vidare ”till Berlin”.

Ministern kommer från vänsterpolitikern Alexis Tsipras koalitionsparti, det högerpopulistiska ”Oberoende Grekland”. Tsipras har lovat att grekerna i fortsättningen ska slippa fler sparåtgärder och att en del ska dras tillbaka.

– Om övriga euroländer skadar Grekland då ska de veta att migranterna får papper och åker till Berlin, säger försvarsminister Panos Kammenos.

Och om flyktingarna dessutom skulle vara medlemmar av terrororganisationen Islamiska staten, IS, är Europa själv skyldigt till att dessa kommit in, därför att man har svikit Grekland, säger försvarsministern.

Den grekiske utrikesministern Nikos Kotzias sade i fredags att Grekland kunde bli inkörsporten för miljoner migranter och tusentals jihadister om landet skulle bryta samman ekonomiskt.

För en vecka sedan väckte Greklands vice inrikesminister Giannis Panousis uppseende med ett liknande uttalande.

Hans uttalande ledde till att det mäktiga tyska polisfacket krävde att Grekland skulle uteslutas ur Schengensamarbetet – som ju ger inresande i ett EU-land frihet att fortsätta till övriga länder som är anslutna till Schengenavtalet.

Finansministrarna i euroområdet ska på måndagen träffas för att diskutera kommande åtgärderna.

Enligt EU-kommissionen räcker inte de reformåtgärder som Grekland hittills har lovat vidtaga.

– Ett brev hit eller dit ändrar inte mycket, sa kommissionens viceordförande Valdis Dombrovski till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

-Pettersson konstaterar att grekerna har gjort som svenskarna – valt fel regering…

SVT

8 thoughts on “Grekland hotar med miljoner invandrare

  1. Jag förstår inte, invandring var ju lönande har vi hört i Sverige. Har vi blivit lurade? Grekland borde ÖKA invandringen då det är en vinst. Förvirrad 🙁

  2. Grekland ut från Schengen område och EU. Tyskland har lånat dem 50 miljarder euro pengar. Ändå alla i Grekland bara hatar Tyskland. Jag kan ansöka om visum om ja vill resa till Grekland men viktigast är att alla som reser från Grekland till EU, ska också ansöka om visum innan de kan komma hit.

    • Ja Tyskland sitter med skägget i brevlådan…
      Hade det enbart rört sig om de 60 miljarder,som redan anses förlorad, vore det inte så illa.Nu beräknar man att det kommer att kosta minst 20 miljarder Euro ytterligare,enbart för Tyskland. Samtidigt trycker EZB upp nya sedlar 24 timmar om dygnet.Idag började Zentralbanken köpta upp värdelösa papper,från de sydeuropeiska länderna.Euron rasade till rekordlåga 1,08 mot dollarn.Det ser verkligen illa ut för deras gemensamma skitvaluta.

  3. Svenskarna har valt en riksdag de tror på, men Herr Pettersson är inte nöjd med svenskarnas val.

    • Om man för en gångs skull skall tro på sanningen så är det så att det gör inte 90% av svenska folket heller, men dom vågar inte säga det högt med rädsla att bli stämplade som rasister, f.ö. ett ord som inte finns i VERKLIGHETEN.

  4. For inte Pascalido dit? Hon är ju politisk expert som löser nog frågorna både vad gäller ekonomin och immigranterna. Javisst ja, man tjänar ju pengar på att ta in många invandrare.

    • Bra tänkt! Hon ska nog göra klart för Grekland vad de går miste om ifall de skickar iväg guldklimparna till Tyskland!

    • Just det man tjänar på att ta emot invandrare. Det är därför Södertälje och Malmö är så enormt rika kommuner. Dom har nog dubbelt så mycket pengar i sina skattkistor som staten har, så många invandrare som dom tagit emot.

Kommentera