Gammelfascisterna (S) och Judepassen


INRIKES. Minns ni i höstas när vår nya finansminister Magdalena Andersson kallade Sverigedemokraterna för att vara ett litet nyfascistiskt parti och vår nya statsminister Stefan Löfven satt i Skavlans fåtölj och fyllde på med hakkors och nazism om SD och deras bruna förflutna.

Ett rött J. En svensk socialdemokratisk idé.

Ett rött J. En svensk socialdemokratisk idé.

Men hur är det? Har Sverigedemokraterna som bildades 1988 ett brunt förflutet som är värre än några andras partier? Svaret måste bli nej även om det funnits och säkert finns några rötägg bland SD:s aktiva.

Alla partier har ett brunt förflutet men socialdemokraterna är värst.

Vem har inte hört talas om Judepass som Nazi-Tyskland införde i varje tysk judes pass, det är inte allmänt känt att det var en svensk idé.

1938 framförde Sverige genom statssekretare Tage Erlander (S) och Schweiz, oberoende av varandra, ett önskemål om att de tyska judarna skulle få särskilda pass. Detta ledde till att den tyska regeringen införde de så kallade ”J-passen”.

Den 5 oktober 1938 blev alla judiska pass ogiltiga och skulle lämnas in till polisen inom två veckor. Judarna fick därefter ansöka om nya pass. Passen stämplades med ett rött ”J” på första sidan.

Anledningen till det svenska kravet var att alltför många judar lyckades ta sig in i Sverige eftersom deras namn inte avslöjade dem. Så Tage Erlander, som då var statssekreterare åt socialminister Gustav Möller (S) som också var chef för hemliga polisen åkte på regerings uppdrag till Tyskland för att försöka stoppa judeexporten till Sverige.

Tage Erlander (S) medverkade alltså till att Tyskland införde det stora J som stämplades in i varje tysk judes pass och detta bara en av socialdemokraternas åtgärder mot underlägsna människotyper.

1942 inleddes en registrering av ”tattare” på initiativ från socialminister Gustav Möller och statssekreterare Tage Erlander. Anledningen var att genom detta kunna sätta in sociala åtgärder, det vill säga att sterilisera ”mindervärdiga” människor.

Det är bara två detaljer av några men S har aldrig på allvar tvättat sin bruna nedskitna byk och borde tänka sig för innan de beskyller andra för att ha skit under naglarna.

Socialdemokrat nominerade Hitler till Nobels fredspris

Ra(S)ister & Nazi(S)ter


27 responses to “Gammelfascisterna (S) och Judepassen

 • Te

  Så mycket fakta fel. Om du läst original dokumentet så säger det annat

  Gilla

 • hellstream

  Du glömmer uppenbarligen att sossarna inte regerade ensamma under kriget… Och att ett världskrig nog är ett större hot än en flyktingström från ett krig långt härifrån. Och sen är det ju så att vissa människor utvecklats från 30-talet oh dess fördomar till skillnad från SD som bildades på precis samma nazistiska plattform som Hitlers.

  Gilla

  • Mr Q

   Åter besök av en elev från Fröken Berg ?? 😦
   Ni yngre, v.g. uppmärksamma vad som blir följderna av bristande historieundervisning
   ”hellstream” är ett talande exempel av många….

   Gilla

 • Lars-Toralf Storstrand

  Moderne mennesker er ofte ignorante. Man hører begreper som ”høyreekstrem” og tror at alle nazister/fascister hører hjemme på den politiske høyresiden. Man ser bort fra Jonah Goldbergs dokumentasjon i boken «Liberal Fascism» om at det var Josef Stalin som formet begrepet mot sine motstandere på ytterste høyre fløy av venstresiden, nemlig Mussolini allerede før den russiske revolusjonen.
  Man ser bort fra at Winston Churchill i første bind av ”The Second World War (The Rising Storm) uttalte: «Fascism was the shadow or ugly child of Communism. While Corporal Hitler was making himself useful to the German officer class in Munich by arousing soldiers and workers to fierce hatred of Jews and Communists, on whom he laid the blame of Germany’s defeat, another adventurer, Benito Mussolini,provided Italy with a new theme of government which, while it claimed to save the Italian people from Communism, raised himself to dictatorial power. As Fascism sprang from
  Communism, so Nazism developed from Fascism. Thus were set on foot those kindred movements which were destined soon to plunge the world into even more hideous strife, which none can say has ended with their destruction.»
  Alle kunnskapsfylte og tenkende mennesker vet at nazismen, fascismen og kommunismen er ulike alen av samme stykke – og hører hjemme på venstresiden med sin sterke stat og sin manglende frihet for individet.

  Gilla

 • Hans Vildegren

  Nja, det var väl bara en restrektivare flyktingpolitik man ville ha, p g a de invällande horderna, med dåtidens mått mätt. Då som nu. Så låter det för mig i allafall. Som man idag, nu, har ett avtal med Turkiet att ta emot. Nån antesemitism var det inte. Utan snarare en allmängiltighet. Och man visste ju inte så noga då vad som försigick i gazkamrarna. Jag tycker inte att det var nåt konstigt då, från svensk sida sett, att man handlade som man handlade, just då, från svensk sida sett. Men det fanns väl annat kanske.

  Gilla

 • Magnus

  Vilken bra andemening i det du skriver, hädanefter tänker vi framåt, lär av historiens misstag som att tex neka judar inträde på 30-40talet och från och med nu hjälper de som behöver fly från krig och förtryck.

  Gilla

 • lelle

  vem handlar på IKEA ? har för mej att det finns historia där med .

  Gilla

 • Bertil Gralvik

  Visst var det så och det är lika lite att vara stolt över som det rasbiologiska institutet. Ingenting säger dock att vi skall upprepa samma människofientliga misstag nu som för nästan hundra år sedan. De som inte utvecklats sedan 1930-talet finns nu i SD.

  Gilla

  • Mr Q

   ??? Luddigt. Skulle detta vara ett försvar för socialisterna ? Och en känga mot alla oss,som är Sverigevänner ?

   Gilla

  • Involuntarium

   Svaret Bertil Gralvik blir dum och dummare. Har aldrig varit några direkta stjärnskott som haft ledartröjan hos S och V!

   Mycket skit ska man höra och läsa innan öron och ögon ramlar av! Bertil kryp ner i dit hål igen ingen vill höra ditt otroligt dåliga försvar av rasbiologiska institutet, S, Erlander och Judepassen! Lika illa som att förneka förintelsen är det att försvara det bruna inom det Socialdemokratiska partiet!

   Gilla

  • Hans Vildegren

   Tanken med detta var god. Se bara hur det är idag. Man ska värna sitt folk, men inte utrota andra folk för den sakens skull. Alla folk förtjänar att leva, där de är och har sina rötter. Man måste särskilja saker, och inte blanda ihop. Nazism är nazism. Men rasism är nåt helt annat, och bra mycket sundare. Fel kan begås. Men det gäller att tänka rätt
   Inte att upprepa Hitler som idag, mot oss Européer i sken av att man vill hjälpa andra, men istället fördärvar vårt. Precis som Hitler gjorde på sin tid med judarna. Även om han reducerade dem direkt. Men vi marginaliseras och försvinner också, men indirekt. Men precis samma förintarpolitik i slutändan.

   Gilla

 • Stenbock

  För att ytterligare fylla på Petterssons information har jag själv som liten grabb (men i klart minne) stått på trottoaren,och beundrat 1:a majtåg under kriget…
  Förutom att leden huvudsakligen bestod av sossar,deltog även nazisterna med sina hakkorsfanor i tåget ! Blåsmusik i täten,och uppklädda gubbar och gummor i led om fyra/fem i rad,marscherade man fram på stadens gator.Tala om,att det under 40-talet fanns en majoritet av ”rasister” !

  Gilla

  • Lo Andy Kruth

   Finns det inga bilder på detta?

   Gilla

  • Hans Vildegren

   Det är just detta man inte får göra. Blanda ihop rasister med nazister. Detta var nazister. Punkt. Och det bevisar ju sannerligen socialemokraternas bruna förflutna, att de gick med. Men det sker ju idag också, fast de går själva. Och idag är det ”vitskjortor”. Men de går i samma förgöraranda. Socialism och nazism går hand i hand. Det är bara ordet national, som skiljer. Och en sak till: nazistpartiet i tyskland på den tiden hette ju nazionalsocialistiske arbeiterpartai deutschland. Förkortat nsapd. Så kom inte och säg, att arbetarrörelsen, socialismen och nazismen inte hänger ihop. Och det har inte det minsta med rasism att göra. Det är något helt annat.

   Gilla

 • ÅMÅL

  30.000 polacker ropade ”Fuck Islam” nyligen:

  Gilla

 • Gammelfascisterna (S) och Judepassen

  […] Källa: petterssonsblogg.se […]

  Gilla

 • Albin

  Herr Pettersson har hängt upp sig på andras förflutna, om det förflutna saknar grund varför fortsätta tjata om det?

  Gilla

  • Pettersson

   Albin, jag påminner dem som påstår att SD har ett brunt förflutet. Du vet väl att Sverigedemokraterna bildades 1988 och knappast kan ha så mycket med nazismen att göra som de andra partierna påstår. I det sammanhanget är historia viktigt.

   Vi ska inte glömma Per Albin Hansson, socialdemokrat och folkhemmets grundare som 1924 höll ett tal ”Sverige åt svenskarna – svenskarna åt Sverige!”

   Gilla

   • Albin

    Herr Pettersson , SD är ett demokratiskt parti, visserligen med en viss splittring, just nu arbetar partiet med grupperingar som har en ickesvensk syn på demokrati. Om partiet lyckas med det kan de skapa sig ett inflytande i samhället och i riksdagen.
    Demokrati är inte bara att majoriteten bestämmer utan också att alla människor tillerkänns mänskliga rättigheter.
    Jude eller arab, det är inte hur gruppen gör utan hur den enskilde gör när ansvar utkräves.
    Alla partier har ett mer eller mindre mörkt förflutet, det var en annan tidsålder, men att fördjupa sig i det leder ingenstans.
    Det är partiernas politik nu som vi har att ta ställning till.

    Gilla

   • Hans Vildegren

    Nej, det är en förvanskning och sammanblandning. Precis som jag tidigare har utlagt. Även om det i begynnelsen, fanns vissa förvirrade element. Men hur många av vänsterns folk, var riktiga utrotarstalinister på den tiden. Som i verklig konkret mening, vill mörda oskyldiga människor, för att de bara var borgerliga. Man VILLE helt enkelt ha ihjäl kapitalister, bara för att de var det. Allt var mycket svart och vitt då, och det fanns inga nyanser, eller utvecklat tänkande. Så nazism på 70 -och 80-talet, var mera en allmän motståndarhållning. När den kom till uttryck som så. Men nån riktig nazism var den uttalade nazismen inte då. Även om det fanns enstaka fall. Och naturligtvis NRP och nysvenska rörelsen. Men Sverigedemokraterna var det INTE. De var sökare som letade sig fram, i början av något nytt. Sen beskyldes de ju för att vara riktiga nazister av vänstern, såklart. Men det gjorde ju Högerpartiet (som moderaterna hette då), och ibland hela borgerligheten också. För det var så det var. Vänstern var mycket mycket vänster. Mitten regerade. Och sen fanns den spirande sökande ”nya högern”.

    Därför är det viktigt att hålla isär begreppen nazism och rasism, och veta vad man säger och menar. Och ALDRIG blanda ihop.

    Gilla

   • Hans Vildegren

    Albin. Det viktiga är att värna sitt folk, sitt folks kultur, och det land man har. Inte det icke-svenska, som du säger. Det är raka vägen ner i underjorden. Att sälja sig för dyligt röstfiske är billigt, fult och ett svek mot oss äktsvenska väljare. Och det kommer ALDRIG SD att göra, om dom vill ha hedern i behåll.

    I demokratins namn säger du att man ska ta hänsyn till dessa utlänska elements nycker. Ja, men ta först hänsyn till oss äktsvenskar som grupp då, säger jag. Våran kultur, handlingssätt och ideal. Det är i alla fall vårat land i grunden. Och vi ÄR i majoritet. I alla fall, än så länge. DÄRFÖR SKA STÖRST HÄNSYN, också tas till OSS, anser jag. Det är inte mer än rätt, som för varje folk världen över. I SINA URSPRUNGSLÄNDER.

    Gilla

  • jannemelin

   Ickesvensk syn på demokrati????? Är det den fascismen som (s) utövar nu som du kallar den svenska synen på demokrati??

   Gilla

 • jgarn

  Vad två organiserade skitstövlar tycker är inte av intresse.

  Gilla

 • Lena

  Det som jag har läst i svensk litteratur så var en del av av den då svenska adeln i nära relation till hitler och nassarna. Tänker närmast på göring ( skriver inte med versaler då jag anser det inte berättigat) och vem som var hans hustru. Adeln eller politiker vad det var, jo det var makten.

  Gilla

  • Hans Vildegren

   Bertil Ohlin, och dåvarande folkpartister, var kanske de enda som var utan skuld på den tiden.

   Gilla

 • levandetro

  OH fan inte bara SD som har ett mörkt förflutet

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: