Nu står det klart: Tiggeriet är organiserat


Elisabet Höglund har varit journalist i hela sitt liv och på SVT tillbringade hon mer än 25 år. Nu är hon arbetande pensionär och frilansjournalist som ägnar mycket tid åt sitt måleri.

Elisabet Höglund har skrivit följande på sin blogg

Nu står det klart: Tiggeriet är organiserat

Det allt ökande gatutiggeriet upprör alltfler svenskar. Det handlar i första hand om rumänska romer som på olika vägar kommer till Sverige för att tigga pengar. Men tiggeriet är inte bara ett svenskt problem. I flertalet europeiska länder upplevs samma sak – med allt växande irritation som följd.

I Sverige är tiggeri inte förbjudet, sen lösdriverilagen avskaffades 1964. Då ansågs lagen onödig eftersom ingen längre skulle behöva tigga pengar i vårt land. Kunde de inte försörja sig skulle de sociala myndigheterna ställa upp och hjälpa dem. Men situationen förändrades snabbt i och med att gamla öststatsländer som Rumänien och Bulgarien blev medlemmar av EU och kunde utnyttja rättigheten att låta människor fritt röra sig över gränserna. Idag ser vi resultatet av detta. Tiggarna finns överallt. I flera EU-länder är tiggeri förbjudet, som t ex i Storbritannien, men tiggeriet finns där ändå.

Jag själv och min man ser dem dagligen, tiggarna, när vi handlar mat i Västerhaninge centrum utanför Stockholm. Där sitter minst två kvinnor varje dag, från morgon till kväll, i snålblåst och snöstorm, i regn och köld, och tigger pengar. Den ena, en äldre kvinna, sitter strategiskt placerad mellan en bankomat och ingången till Hemköps matmarknad.

Den andra kvinnan, som är ung och snyggt klädd, sitter på trappan utanför Systembolaget. Bosse, min man, brukar ge en av kvinnorna pengar då och då. Det gäller särskilt kvinnan utanför Systembolaget, som han uppenbarligen har blivit förtjust i. Hon är vänlig och glad och djupt tacksam för de allmosor hon får. Den andra kvinnan har ett mer aggressivt beteende och får förmodligen inte lika mycket pengar i sin pappmugg.

Varför berättar jag det här? Jo, därför att min man och jag har klara bevis för att just det här tiggeriet i Västerhaninge centrum är organiserat. De här kvinnorna åker inte dit frivilligt. Varje morgon körs de dit av en
medelålders man i en svenskregistrerad Saab kombi. En tidig morgon för några veckor sen stod Bosse länge och studerade hur den här affärsverksamheten gick till.

När kvinnan och mannen anlände till centrumet började mannen dirigera kvinnorna. Han instruerade dem var
de skulle sitta och hur de skulle sitta för att synas bäst och därmed få mer pengar. Han ställde sig och studerade dem och gick sedan fram till en av kvinnorna och flyttade på henne så att exponeringen av henne blev bättre. Placeringen av kvinnorna var alltså väl genomtänkt och infernaliskt strategisk.

Det var alltså en man i en svenskregistrerad metallicgrå Saab kombi som basade över kvinnorna. De löd honom viljelöst. Bosse har därefter ofta sett honom i centrumet. När det har varit riktigt kallt har han ställt sig inne på Apoteket för att hålla sig varm – alltmedan de stackars kvinnorna fått sitta kvar på asfalten i den vinande vinterstormen.

Vad är detta annat än en organiserad affärsmässig form av tiggeri? Jag kan inte tänka mig att de stackars kvinnorna sitter där frivilligt. De är tvingade till det. Hur mycket pengar de drar in per dag har jag ingen aning om. Jag vet heller inte om de får behålla pengarna. Mycket talar för att de inte får det.

I Sverige är tiggeri inte förbjudet längre – om det inte handlar om människohandel eller organiserad brottslig affärsverksamhet. I det fall jag har beskrivit är det mycket som talar för att det handlar om just detta. Jag lider med dessa kvinnor. Det är en människoovärdig tillvaro de tvingas leva i. De förnedras varje dag men tvingas stå ut med förnedringen för att det är någon annan som kräver det av dem.

Jag tycker att polisen, istället för att bara bryskt avhysa tiggare, ska börja bedriva polisiär spaningsverksamhet på tiggeriet. Då kommer de förmodligen att se att det är några (läs: män) som styr den här verksamheten och då blir den förmodligen plötsligt olaglig. Samhället får inte stillatigande och med hård repressivitet betrakta denna hänsynslösa mänskliga förnedring utan att göra något. Stoppa människohandeln!

Elisabet Höglund

-Pettersson tycker som Elisabet, men inte bara att polisen ska spana utan även de PK-media som regelbundet skriver och snyfthistorier om zigenarna och sagor borde ta sitt ansvar, och försöka ta reda på vad som verkligen pågår.


26 responses to “Nu står det klart: Tiggeriet är organiserat

 • Albin

  Höglund föreslår att polisen skall kolla om oegentligheter förekommer och det är naturligtvis polisens plikt.
  Själv ger jag bara pengar till tiggande män som ser friska och pigga ut ,och det ju inte så många om ens nån.

  Gilla

 • lisa

  Alla Svenskar utom journalister och politiker visste redan detta.

  Gilla

 • Robert Gustafsson

  I vår centralort har vi ett intressant fenomen med att Konsum, Systembolaget och ena Ica har tiggare utanför men den andra ica har det aldrig suttit en enda tiggare utanför!?

  Gilla

 • Lena

  Den betalande kunden är inkomst för affären, handla INTE där det sitter tiggare ! Då är problemet löst !

  Gilla

  • Adonaj

   Det går inte, då svälter vi ihjäl. Alla affärer är i princip ockuperade av drägget.

   Gilla

   • Lena

    Kanske att vi måste lära oss att handla på nätet, tror att då löser sig problemet snabbt.
    Handlaren ”bodknodden” får panik och hittar en lösning eller går i konkurs.

    Gilla

   • Lena

    Glömde skriva det är min erfarenhet från sydeuropa, affärsägarna agerar direkt när det händer att deras butiker blir utsatta. De kör handgripligen bort ockupanterna och polisen är förstående.

    Gilla

   • Adonaj

    En typisk Svensk ”bodknodd” sliskig och inställsam, samt vänder kappan efter vinden. 😉

    Gilla

   • Lena

    Adonaj
    Tack för humorn visst är ”bodknodden” om sig och kring sig det är är bara att sätta honom /henne inför faktum. Om tiggarna sitter här vid butiken ännu en dag och du mister kunderna !

    Gilla

   • Stenbock

    🙂 😉 🙂

    Gilla

  • Albin

   Alias Lena, du säger att du bor utomlands, men vi som bor i Sverige ska vi svälta, det sitter ju en tiggare utanför varenda butik nästan. Jag har inte tid att ränna stan runt för att hitta en butik utan rumäner framför dörren

   Gilla

 • robban

  kommentarerna på hennes blogg var intressanta till en tomte började tjata om att bilderna var kränkande vilket kan vara normen i dag. vänsterpacket måste dra fokus från sakfrågan och börja babbla om annat och därigenom sabba en saklig diskussion.

  Gilla

  • Uppgiven

   Ja den liraren verkar inte riktigt frisk, påminde lite om den här killen https://www.youtube.com/watch?v=zgrwQA-qM54

   Gilla

   • Nostradamus_i_norr

    Filmen är en klassiker som visar en kommunists svårigheter med den praktiska tillämpningen av ”allas lika värde”. När argumenten tryter gör han som andra totalitära – höjer rösten och hotar med våld. Om inte polisen hade ingripit kanske han hade tillämpat våld.

    Gilla

 • Grune

  Var nere på stan (Södertälje), på en sträcka av 100 meter satt 25 st tiggare. Det man hörde från dom var ”hej hej” mycket glatt. Jag svarade lika glatt ”Nog ser du hejig ut men mej skrämmer du inte”.

  Gilla

 • Tony

  Det är ju intressant att en pk människa har kommit
  till insikt om att det är organiserat tiggeri, det har vi
  som inte tillhör pk-sfären vetat länge.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Den ”gamla” elitcyklisten, Elisabet Höglund, ”rullar” ut sanningen i ett bra lagtempo. Bra Elisabet och Bosse.

  Vi kan väl alla då vara överens, förutom en stor del av svensk media förmodligen, att vi inte ska skänka pengar och tro på allt som skrivs.

  I Petterssons och min vackra kustkommun har tiggarna utvecklat detta med ”att affärsmässigt” tigga pengar ett steg till.

  Nu sitter det en tiggande man med en söt liten hund bredvid sig, precis vid ingången till ICA-kvantum. Detta har ju helt klart en baktanke och ett syfte i tiggeriets ”affärside”.

  Ooooooh……. vilken söt hund.

  Säger barnen, som går med sina föräldrar till ICA för att handla. Resten får ni lista ut själva

  Gilla

  • Adonaj

   Nja Peter, det där har jag också vid ett flertal tillfällen observerat. Det har visat sig att det är en Svensk husse eller Matte (som gått i ”hjälpklass”) bett zigenarn se till lilla vovven medans de själva går sin shoppingtur, väl tillbaks efter uträttat ärende, erhåller sedan zigenarn en slant.

   Gilla

   • Peter Skoglund

    OK, ” Adonaj”. Tack för info.

    Men då måste denna ”matte/husse”, i vår vackra kustkommun, ha extremt långa shoppingturer varje vardag/lördag.

    Gilla

   • Adonaj

    Bra Peter! Ville bara förmedla mina intryck, låt oss enas om att det i vart fall är en ”sanning med viss modifikation”. 🙂

    Gilla

 • Pensionären

  Men hon tycker det är ok att hennes man uppmuntrar tiggeriet!? ”Förtjust i…” Man tar sig för pannan.

  Gilla

  • Peter Skoglund

   Hej Pensionären!

   Jag tror inte Bosse ger några pengar längre, efter sin ”spaning” som gav en del verklighet och fakta.

   Gilla

   • Pensionären

    Hon beskriver sin mans givmildhet till kvinnan i nutid. ”För att hon ser bra ut” .Låter inte bra i mina öron.

    Gilla

 • Rannug

  Skönt att någon pkmänniska ser sanningen, nu väntar vi bara på att någon pkmänniska skriver att Sverige snart kommer att gå under ekonomiskt och förtäras av kriminalitet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: